Sajian masakan Terengganu asli, bukan semua yang handal membuatnya. Air tangan orang yang memasaknya turut menyumbang pada kelazatan. Di Kafe Masakan Terengganu Asli di perkarangan Masjid Bandar Kinrara, ia cukup terkenal dengan menu nasi dagang, pulut nyor/nyior, nasi kerabu, resipi asli keluarga pemiliknya yang berasal dari Terengganu
Buat pembaca RASA, Nor Haini Mamat sudi berkongsi 3 aneka resipi mudah dari negeri pantai timur ini.
1. GULAI KUNYIT UDANG TERENGGANU
BAHAN-BAHAN :
1/2 kg udang
1/2 kg santan pekat
Segelas air
2 sudu makan ketumbar/ ditumbuk
1 sudu makan jintan manis/ditumbuk
1 sm halia/ditumbuk
1 sm lengkuas/ditumbuk
1 sm kunyit hidup/ditumbuk
4 sudu cili kisar
2 keping asam keping
Garam secukup rasa
Gula secukup rasa
CARA MEMASAK :
Ambil periuk dan nyalakan api.
Masukkan semua bahan yang ditumbuk bersama pati santan dan sedikit air.
Apabila mendidih masukkan udang.
Perasakan dengan gula dan garam secukup rasa. Biarkan mereneh seketika
Gulai kuning udang siap untuk dihidangkan.
INFO CHEF : Gulai kuning atau gulai kunyit lengkuas memang cukup popular di negeri pantai timur.
Saiz hidangan : 4 orang
Cara memasak : Reneh
Keistimewaan : Bahan ramuan lengkuas menyebabkan gulai kunyit tampil berbeza keenakannya dengan negeri lain.
IKLAN
2. IKAN KEMBONG PERCIK
BAHAN-BAHAN :
BAHAN DIKISAR :
5 ekor ikan kembong sederhana
1 sudu teh kunyit serbuk
Garam secukup rasa
BAHAN DIKISAR
2.5 sm kunyit hidup
3 ulas bawang putih
7 biji bawang kecil
4 sudu makan pes cili kering
1 sudu teh halba
3 batang serai /diketuk
2 sm lengkuas /dihiris nipis
1/2 kg santan pekat
2 keping asam gelugur
1/2 sudu teh serbuk kunyit
Garam secukup rasa
Gula secukup rasa
CARA MEMASAK:
IKLAN
Lumurkan garam dan kunyit pada ikan dan panggang atau bakar hingga masak ke dua belah.
Panaskan minyak dalam periuk dan tumis bahan kisar serta serai hingga wangi dan pecah minyak.
Masukkan lengkuas, halba, serbuk kunyit, asam gelugur & santan. Biarkan mereneh sambil dikacau selalu hingga kuah pekat.
Bila ikan dah masak, curahkan sedikit kuah percik dan panggang sekejap lagi. Terbalikkan dan curahkan pula sebelah lagi kuah.
Bila masak bolehlah diangkat ikan dan semasa hidang boleh curah lagi kuah percik di atas ikan.
Ikan percik siap dihidangkan
INFO CHEF : Lebih sedap jika sambil bakar dijirus sedikit kuah di atas ikan. Langkah ini dilakukan jika dibakar atas bara.
Saiz hidangan: 8 orang
Cara memasak : Tumis dan panggang/bakar
Keistimewaan: Keenakan ikan panggang yang beraroma dan berperisa
3. SINGGANG DAGING
IKLAN
BAHAN-BAHAN :
300 gm daging
2.5 sm kunyit hidup/ditumbuk
2.5 sm lengkuas/ ditumbuk
5 ulas bawang putih/ dihiris nipis
1 sudu teh lada hitam/ ditumbuk halus
1 sudu teh ketumbar/ ditumbuk halus
4 keping asam gelugor
Air secukupnya
Garam dan gula secukupnya
CARA MEMASAK :
Masukkan air dan rebus daging bersama bahan-bahan tadi di dalam periuk. Nyalakan api sederhana.
Biarkan mendidih hingga daging empuk. Kemudian biarkan api kecil seketika.
Perasakan dengan garam dan gula.
INFO CHEF: Sajian singgang daging atau disebut juga daging singgang , tanpa tumis ini sesuai bagi mereka yang tidak gemar masakan berminyak.
Saiz hidangan : 3 orang
Cara memasak : Rebus dan reneh
Keistimewaan : Sajian tanpa santan dan tumis menjadikan ia pilihan menu lebih sihat
RESIPI : NOR HAINI MAMAT
TERIMA KASIH : KAFE MASAKAN TERENGGANU ASLI, Dalam perkarangan Masjid Bandar Kinrara 5, 47100 Puchong, Selangor
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi. Download seeNI sekarang!
Anda pasti selalu dengar sajian fusion. Fusion adalah sajian barat yang diberi olahan semula ikut selera Asia dan juga Melayu.
Contohnya Shepard Pie jika diolah menjadi fusion terhasil lah Shepard Pie Rendang.
Begitu juga menu seperti betis kambing, kentang, tulang rusuk boleh sahaja diolah dengan rempah ratus menjadi resepi Asia dan Melayu yang lazat. Jom kita cuba ilham sajian fusion dari chef PNB Perdana Hotel & Suites On The Park, Kl, iaitu Chef Muhammad Suhaifi Idris, Mohd Suhaize Hasim, Isa Abu Bakar, Azrin Nuruddin Kamarul Azhar.
1.Tulang Rusuk Lembu Masak Hitam
BAHAN-BAHAN :
4 kg tulang rusuk/siap direbus dengan air selama 3 jam
250 ml ml air rebusan daging
300 gm bawang besar /dikisar
2 batang kayu manis
5 biji buah pelaga
10 gm bunga cengkih
5 sm halia /dikisar
7 ulas bawang putih
2 sudu makan serbuk cili
2 sudu makan serbuk ketumbar
2 sudu makan serbuk jintan manis
1 sudu makan jintan putih
50 gm kicap pekat
2 keping asam keping
1/2 biji santan kelapa
Garam dan gula secukupnya
CARA MEMASAK : 1. Rebus tulang rusuk selama tiga jam. Keluarkan daging dari air. 2. Panaskan minyak dan tumis bahan kisar dengan rempah empat sekawan hingga naik bau. 3. Masukkan serbuk jintan dan ketumbar dan tuangkan sedikit air rebusan daging (250) ml. 4. Kemudian masukkan tulang rusuk dan didihkan. 5. Masukkan asam keping dan kicap pekat 6. Masukkan santan dan reneh selama 30 minit. Perisakan dengan gula dan garam secukupnya. 7. Biarkan daging betul-betul empuk 8. Tulang rusuk siap dihidang.
Saiz hidangan : 7- 8 orang Waktu memasak : 2 jam Cara memasak : Tumis dan reneh Jenis hidangan : Lauk utama fusion Keistimewaan : Ramuan kicap, rempah dan santan beri keenakan rasa
INFO CHEF : Kicap pekat memberikan warna dan rasa tulang yang sungguh enak.
2.Mousakka Kambing
BAHAN-BAHAN :
Bahan A (inti) :
800 gm daging kambing cincang
250 gm puri tomato
1 sudu makan serbuk jintan manis
1 sudu makan serbuk jintan putih
1 sudu makan serbuk ketumbar
300 gm bawang besar /dihiris
7 ulas bawang putih /dihiris
Garam secukup rasa
1 biji terung panjang / potong bulat menjadi beberapa keping
Bahan B:
1 liter susu segar
250 gm mentega
250 gm tepung gandum
250 gm keju mozarella
CARA MEMASAK : 1. Panaskan minyak dan tumis bawang hingga wangi dan kemudian masukkan puri tomato. 2. Tumis selama 7 minit dan masukkan semua rempah setelah tumisan sebati dan wangi. 3. Kemudian masukkan daging cincang, perlahankan api dan biarkan sejuk. 4. Ambil kuali lain panaskan mentega hingga cair dan kemudian masukkan tepung gaul sehingga kelihatan seperti doh dan masukkan susu. 5. Kacau sehingga pekat dengan suhu 60-70 celcius, tutup api. (becahamel sos siap) 6. Sediakan dulang pembakar, susun terung sehingga menutupi bahagian dulang 7. Kemudian masukkan inti daging cincang tadi dan diikuti bancuhan susu 8. Ulangi sebanyak 2 lapisan dan taburkan keju di atas lapisan tadi 9. Bakar dalam ketuhar selama 25 minit, dengan suhu 160 darjah celcius. Siap dihidang.
Saiz hidangan : 4-5 orang Waktu memasak : 30 minit Cara memasak : Tumis dan bakar Jenis hidangan : Mediterranean Keistimewaan : Inti daging dilapisi bechamel dan terung ciri utama moussaka
INFO CHEF : Moussaka dipercayai berasal dari Greece tetapi cukup terkenal di negara Arab dan Mediterranean.
3.Gulai Kawah Betis Kambing (Lamb Shank)
BAHAN-BAHAN :
4 kg betis kambing/direbus dengan air selama 1 jam
300 gm bawang besar /dikisar
5 sm halia /dikisar
7 ulas bawang putih /dikisar
2 batang kulit kayu manis
5 biji buah pelaga
10 gm bunga cengkih
2 sudu makan serbuk cili
2 sudu makan serbuk jintan manis
1 sudu makan serbuk jintan putih
200 gm rempah kari daging
2 keping asam keping
1/2 biji santan kelapa
Garam secukup rasa
CARA MEMASAK : 1 .Rebus kambing dengan kadar menutupi daging, apabila masak keluarkan dagingnya. 2. Pijarkan minyak dan tumis bahan kisar bersama rempah 4 sekawan. 3. Masukkan serbuk kari, jintan dan ketumbar,tumis hingga pecah minyak dan masukkan air rebusan daging 4. Kemudian masukkan kambing dan didihkan 5. Masukkan asam keping, dan perisakan dengan garam .Masukkan santan dan reneh selama 20 minit 6. Biarkan daging empuk 7. Gulai kawah siap dihidang
Saiz hidangan : 7- 8 orang Waktu memasak : 40 minit Cara memasak : Tumis dan renih Jenis hidangan : Lauk utama fusion Keistimewaan : Lauk ini bertambah lazat apabila sudah semalaman
INFO CHEF : Sedap dimakan bersama roti dan nasi. Anda boleh menggunakan rempah gulai yang siap dijual, didalamnya tersedia segala campuran rempah ratus.
4.Rendang Daging Shepherd Pie
BAHAN-BAHAN:
4 kg daging batang pinang /dipotong dadu
300 gm bawang besar /dikisar
7 ulas bawang putih/dikisar
5 sm halia /dikisar
2 sm lengkuas/ dikisar
2 batang kulit kayu manis
5 biji buah pelaga
10 gm bunga cengkih
4 sudu makan serbuk cili
4 batang serai /diketuk
200 gm kerisek
2 keping asam keping
1 biji santan kelapa
Bahan B:
5 biji kentang
Garam secukup rasa
CARA MEMASAK : 1. Kupas kentang dan tebus sehingga lembut dan lenyek, sejukkan 2. Panaskan minyak dan masukkan bahan kisar tadi bersama rempah empat sekawan sehingga naik bau. 3. Masukkan cili dan tumis hingga cili masak. 4. Kemudian masukkan daging dan didihkan 5. Masukkan kerisik, bersama santan dan renehkan selama 20 minit, Perasakan dengan garam. 6. Pastikan daging betul-betul empuk, dan padamkan api. Biarkan sejuk dan masukkan dalam acuan kecil. 7 .Ambil beg piping dan masukkan kentang yang telah dilecek tadi 8. Tekan di atas rendang tadi seperti membuat aising di atas kek 9 .Pastikan kentang menutupi rendang tadi 10. Dalam ketuhar bakar selama 13 minit dalam suhu 170 darjah celcius 11. Hidangkan bersama salad segar
Saiz hidangan : 7- 8 orang Waktu memasak : 45 minit Cara memasak : Reneh dan bakar Jenis hidangan : Masakan barat diberi sentuhan fusion Keistimewaan : Kentang dan rendang menjadi kudapan yang lazat
INFO CHEF : Sheperd Pie berinti rendang beri kelainan dan kelazatan baru untuk sajian barat yang diolah dengan inti rendang.
5. Ayam Panggang Gulung Madu & Sos Percik Berkeju
BAHAN-BAHAN :
Bahan A:
4 keping paha ayam tanpa tulang (chicken chop)
1 ketul dada ayam /dicincang
1 biji telur
1/2 sudu teh serbuk kunyit
Garam secukup rasa
2 sudu makan madu
Bahan B (kuah percik berkeju) :/dikisar
2 biji bawang besar India
1 sm hali
2 ulas bawang putih
2 batang serai
1 sm kunyit hidup
1/2 biji kelapa (santannya)
50 gm keju mozzarella @ keju cheddar
CARA MEMASAK : Cara membuat ayam gulung : 1. Cincang dada ayam bersama kunyit dan garam. 2. Campurkan telur dan kacau hingga sebati. 3. Gulung dada ayam cincang bersama paha ayam dan ikat dengan menggunakan tali ‘butcher’. 4. Tabur sedikit garam dan serbuk kunyit. Dan perap Cara membuat kuah percik : 5. Kisar semua bahan B 6. Panaskan kuali , dan tumiskan bahan-bahan kisar. 7. Tumiskan hingga wangi dan masukkan ayam gulung tadi 8. Masak ayam selama 10 minit , keluarkan ayam dan biarkan seketika. 9. Masukkan santan ke dalam bahan-bahan tadi dan masukkan garam secukup rasa 10. Setelah mendidih masukkan keju dan kacau hingga keju betul-betul larut. 11. Dengan menggunakan kuali yang lain, goreng ayam dengan minyak sedikit. Sapukan madu sebelum itu. 12. Buang tali dan hiris ayam. Susun ayam mengikut kreativiti dan tuang kuah di atas ayam gulung tadi 13. Hidangkan bersama nasi putih atau roti
Saiz hidangan : 2– 3 orang Waktu memasak : 15 minit Cara memasak : Tumis dan goreng minyak sedikit Jenis hidangan : Lauk utama fusion Keistimewaan : Lemak berkeju dan sedap Anggaran kos : RM 15
INFO CHEF: Gabungan keju dan sos percik, gandingan citarasa barat dan timur yang berperisa.
Terima kasih : PNB Perdana Hotel & Suites On The Park, Kl,
Jom belajar buat meatball homemade. Ramai yang puji ‘meatball’ Ikea memang sedap terutamanya sos dan bebola dagingnya yang bersaiz besar. Sebenarnya tak susah sangat pun hendak buat hidangan ini. Boleh cuba resepi perkongsian PuanTahrunnisah Jali. Katanya resepi ini asalnya dari Kak Sue Norrman yang kini menetap di Sweden. Resepi ini adalah resepi asli Swedish dari mak mertua beliau yang diubah ikut citarasa.
CARA HASILKAN MEATBALL HOMEMADE & SOS SWEDISH
BAHAN-BAHAN:
500gm daging kisar
1/2 biji bawang besar – cincang halus (*)
1 sudu makan mentega (*)
3/4 sudu teh serbuk lada hitam
1 sudu teh kryddpeppar@ mixed spices
1/3 sudu teh serbuk kayu manis- saya tambah
1/3 sudu teh gula
1-1/2 sudu teh garam
2 sudu makan serbuk roti – kisar halus
30ml susu segar
1 biji telur ‘c’- saya tak guna tapi kalau nak, boleh masukkan.
CARA MEMASAK:
Tumis bahan yang bertanda (*) keperangan dan ketepikan.
2. Satukan bahan-bahan selebihnya dan sebatikan. Masuk bawang yang ditumis tadi. Uli lagi hingga sebati dan bulat-bulatkan mengikut saiz yang digemari.
3. Dengan menggunakan non-stik pan, masukkan sedikit mentega dan masukkan bebola daging tadi.
4. Masak menggunakan api sederhana dan tutup kuali supaya bebola daging masak. Balik-balikkan sekejap hingga garing.
Nota: Lebihan mentega di dalam kuali jangan dibuang. Ia boleh digunakan untuk menyediakan sos.
BAHAN SOS:
Lebihan mentega yang digunakan untuk menggoreng bebola daging.
2 cawan stok ayam / air rebusan ayam
2 cawan whipping krim
1 sudu makan kicap cair
1 ketul kiub ayam
Sedikit serbuk lada hitam
1/2- 1 sudu makan tepung kentang bancuh dengan air sikit untuk memekatkan sos.
Garam dan gula jika perlu- tambahan kalau kurang rasa.
CARA MEMASAK:
Satukan semua bahan kecuali whipping creamdan bancuhan tepung kentang.
Didihkan danapabila rasa dah cukup, masukkan whipping cream. Didihkan lagi dalam seminit dan kecilkan api masuk bancuhan tepung sedikit demi sedikit namun jangan terlalu pekat.
Hidangkan sos bersama bebola daging, lingon jem dan kentang. Boleh juga diganti dengan ‘mix fruits’
Selain pelbagai jenis manisan, hidangan berasaskan pastri selalunya menjadi pilihan untuk dihidangkan ketika hari raya. Paling digemari ramai tentunya pastri manis. Dihasilkan dengan pelbagai rupa dan rasa yang enak, hidangan ini tentunya memikat selera ramai untuk menikmatinya. Istimewa buat anda, RASA kongsikan aneka resipi pastri manis terbaik hasil air tangan Puan Rabiatun Adawyah Mohamed Din, pemilik Loyang Bread. Selamat mencuba!
1. ECLAIRS
BAHAN-BAHAN (PASTRI):
125gm tepung gandum
1 cawan air
1 sudu teh gula
100gm mentega
3 biji telur
BAHAN INTI:
2 cawan susu penuh krim
6 biji kuning telur
1/2 cawan gula
1/3 cawan tepung
1 sudu teh esen vanila
60gm mentega
BAHAN GANACHE:
2/3 cawan cip coklat
1/2 cawan krim putar
CARA MEMBUAT:
Satukan air dan mentega kemudian masak atas api sehingga menggelegak. Kemudian matikan api dan masukkan tepung. Kacau sebati dan hidupkan api sekali lagi sehingga tepung masak.
Kemudian masukkan adunan ini yang telah disejukkan ke dalam mesin pengadun dan masukkan telur.
Apabila adunan sebati, masukkan ke dalam beg paiping. Paip bentuk puff mengikut kegemaran anda.
Bakar pada suhu 170C selama 20 minit.
Untuk membuat ganache coklat, panaskan susu dan masukkan cip coklat. Biarkan sebati dan sejukkan.
Akhir sekali, hiaskan permukaan eclair dengan ganache coklat.
2. JAPANESE CREAMPUFF
BAHAN-BAHAN (PASTRI):
125gm tepung gandum
1 cawan air
1 sudu teh gula
100gm mentega
3 biji telur
BAHAN PUFF CRUST:
85gm tepung
50gm gula
65gm mentega
1/2 biji kuning telur
BAHAN INTI:
2 cawan susu penuh krim
6 biji kuning telur
1/2 cawan gula
1/3 cawan tepung
1 sudu teh esen vanila
60gm mentega
CARA MEMASAK:
Masak air bersama mentega sehingga menggelegak dan matikan api. Masukkan tepung dan kacau sebati.
Kemudian hidupkan api dan masak tepung. Kemudian masukkan adunan ini yang telah disejukkan ke dalam mesin pengadun dan masukkan telur.
Biarkan adunan sebati dan masukkan ke dalam beg paiping. Paip bentuk puff mengikut kegemaran anda.
Untuk membuat puff crustsebatikan semua bahan dan bentukkan menjadi doh. Rol adunan dan potong segiempat. Letakkan ke atas adunan yang dipaip tadi dan bakar pada suhu 170C selama 20 minit.
Untuk membuat inti, Panaskan susu. Dalam bekas lain campurkan telur, gula dan tepung. Ambil 1/2 cawan susu yang dipanaskan tadi dan campurkan dalam adunan tepung. Kacau sebati dan masukkan adunan ke dalam lebihan susu. Kacau atas api sehingga masak dan masukkan mentega. Kemudian disejukkan.
Paipkan inti ke dalam pastri yang dibakar dan boleh dinikmati.
3. APPLE CRUMBLE TART
BAHAN KULIT PASTRI:
240gm tepung gandum
170gm mentega sejuk | dipotong kecil
2 sudu makan gula aising
4 sudu makan air ais
CARA MEMBUAT:
Campurkan tepung dan mentega. Gaul sebati hingga jadi seakan serbuk roti.
Masukkan gula aising dan gaul sebati. Masukkan air ais dan uli hingga jadi doh.
Masukkan doh ke dalam plastik dan sejukkan dalam peti sejuk selama 30 minit. Biarkan seketika dan buat inti dan topping.
BAHAN INTI EPAL:
5 biji epal hijau
2 sudu makan jus lemon
Secubit garam
2 sudu makan mentega
100gm gula perang
1/2 sudu teh serbuk kayu manis
2 sudu makan tepung jagung
CARA MEMBUAT:
Kupas kulit dan potong buah epal menjadi dadu kecil.
Panaskan gula dan mentega. Masukkan potongan epal dan gaul rata.
Masukkan garam, serbuk kulit kayu manis dan juga tepung jagung. Kacau dan gaul sebati hingga epal menjadi lembut dan sos sedikit pekat.
Tambahkan jus lemkn dan gaul sebati. Angkat dan sejukkan.
BAHAN CRUMBLE:
75gm tepung agndum
35gm mentega tanpa garam
35gm gula perang
CARA MEMBUAT:
Campurkan tepung dan mentega. Jadikan sekaan serbuk roti.
Masukkan gula perang dan gaul hingga sebati.
CARA MEMASAK:
Canai doh kulit tat sederhana nipis. Kemudian letakkan dalam acuan tat yang telah disapu dengan mentega.
Tekan doh pada acuan dengan kemas supaya doh melekat dengan sempurna. Jika ada lebihan doh, potong bagi mengemaskannya.
Masukkan inti epal yang telah disejukkan tadi dan tabur crumble sehingga menutupi inti.
Panaskan ketuhar pada suhu 210C selama 10 minit. Kemudian masukkan tat tadi dan bakar pada suhu yang sama selama 15 minit.
Kemudian turunkan suhu ke 190C dan bakar selama 45 minit hingga tat berwarna keperangan.
4. TAT BUAH
BAHAN KULIT TAT:
250gm mentega
120gm gula aising
2 biji telur gred B
480gm tepung gandum | jika lembik, tambah tepung sehingga dapat tekstur sempurna
CARA MEMASAK:
Ayak gula aising ke dalam mangkuk besar. Masukkan mentega dan pukul menggunakan pemukul hingga sekata.
Masukkan telur dan pukul lagi seketika.
Masukkan tepung sedikit demi sedikit dan uli hingga membentuk doh.
Bulat-bulatkan doh sebesar ibu jari dan tekan ke dalam acuan tat. Cucuk dasarnya dengan garpu.
Bakar pada suhu 170C selama 15-20 minit atau sehingga masak.
BAHAN KASTAD:
1 cawan tepung kastad
2 cawan susu cair
2 cawan air
1/2 cawan gula
1 sudu makan mentega
BAHAN HIASAN:
Coklat masakan secukupnya | cairkan guna kaedah double-boiler
Buah kiwi | dipotong
Buah anggur | dipotong
Strawberi | dihiris
CARA MEMASAK:
Masukkan semua bahan kecuali marjerin ke dalam periuk. Masak diatas api sederhana besar sehingga pekat.
Masukkan marjerin. Matikan api dan teruskan mengacau sehingga cair sepenuhnya.
Ambil kulit tat dan sapu nipis coklat masakan yang telah dicairkan. Ketepikan.
Masukkan adunan kastad yang dimasak tadi ke dalam piping bag. Kemudian picit ke dalam kulit tat dengan secukupnya.
Susun buah-buahan pilihan dengan secukupnya.
Sedia untuk dinikmati.
5. TAT KEJU BLUEBERI
BAHAN KULIT TART:
250gm mentega
450gm tepung gandum
100gm gula kastor
BAHAN KRIM KEJU:
250gm krim keju
60gm gula kastor
50gm mentega
1 biji telur
Jem blueberi secukupnya
CARA MEMASAK:
Untuk menyediakan kulit tat, campurkan semua bahan dan gaul sehingga sebati. Masukkan doh dalam acuan dan bentukkan.Bakar suhu 170C darjah selama 20 minit.
Bagi menyediakan inti, masukkan krim keju, gula kastor dan mentega di dalam mangkuk adunan. Pukul hingga sebati.
Kemudian masukkan telur dan putar lagi hingga semua bahan sekata.
Masukkan krim keju ke dalam piping bag dan paipkan sedikit ke dalam kulit tat.
Sudukan jem blueberi kemudian paipkan krim keju hingga penuh. Hias bahagian atas krim dengan sedikit jem blueberi.
Bakar selama 10-15 minit api atas dan bawah suhu 170C.
Angkat dan sedia dinikmati.
6. PAVLOVA
BAHAN-BAHAN:
200gm telur putih
300gm gula castor
1 1/2 sudu teh perasa vanila
1 1/2 sudu teh cuka
1 sudu makan tepung jagung
BAHAN KRIM VANILLA:
100gm custard segera
250gm susu segar
700gm krim putar
CARA MEMASAK:
Untuk menyediakan meringue, putar telur putih sehingga separuh kembang. Masukkan gula sedikit demi sedikit dan teruskan memutar.
Masukkan vanila, tepung jagung dan cuka. Teruskan memutar sehingga adunan apabila dipegang tidak terasa gula atau adunan tidak jatuh apabila diterbalikkan.
Bentukkan adunan di atas kertas pembakar. Boleh juga masukkan adunan ke dalam piping bag dan paipkan atas dulang pembakar yang telah dialas dengan kertas.
Bakar pada suhu 130C selama 50 minit.
Sementara meringue pavlova masak, boleh sediakan krim vanilla. Campurkan custard segera dengan susu. Gaul sehingga sebati.
Setelah itu putar bersama krim putar di dalam mesin pemutar sehingga kembang.
Masukkan krim dalam piping bag dan paipkan di atas meringue.
Kemudian paipkan sedikit jem strawberi dan hiaskan dengan buah-buahan kesukaan anda seperti strawberi,anggur dan kiwi.
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA: