Aiskrim Malaysia adalah aiskrim yang dibuat dengan cara mengisi bancuhan aiskrim dalam bekas plastik dan kemudian bekas plastik itu diikat kemas. Selepas itu, bungkusan tersebut dibekukan. Pelbagai perisa aiskrim Malaysia dibuat termasuklah resipi yang moden misalnya choki-choki dan caramel macchiatto.
Kali ini RASA ingin berikan resipi aiskrim Malaysia yang tetap diminati sampai bila-bila. Misalnya aiskrim asam boi. Aiskrim itu memang tetap disukai ramai.
Rasa berikan resipi aiskrim asam boi, jagung creamy dan coklat milky yang dikongsikan oleh Eishya Aqashah. Aiskrim ini dilihat tetap digemari walau terdapat banyak perisa baharu dicipta. Jom kita lihat resipinya.
AISKRIM COKLAT MILKY
Ads
BAHAN-BAHAN
2 tin susu cair
2 tin susu pekat manis
1 sudu kecil garam
6 sudu besar tepung jagung
5 liter air
Coklat spread
Plastik aiskrim secukupnya
CARA MEMBUAT
1. Masukkan susu cair, susu pekat manis dan garam ke dalam periuk. Kacau sehingga sebati.
2. Hidupkan api dan tunggu sehingga bancuhan mendidih.
3. Selepas mendidih, bancuh tepung jagung bersama air sejuk. Masukkan ke dalam periuk. Kacau perlahan sehingga bancuhan mendidih sekali lagi.
4. Kacau bancuhan perlahan-lahan.
5. Tutup api. Biarkan sejuk.
6. Sementara itu, masukkan coklat spread ke dalam plastik aiskrim.
7. Setelah bancuhan sejuk, tapiskan dahulu. Selepas ditapis, barulah isikan ke dalam plastik aiskrim yang telah dimasukkan coklat spread tadi.
8. Ikat kemas. Bekukan dalam peti sejuk.
Selamat mencuba!
AISKRIM JAGUNG CREAMY
BAHAN-BAHAN
2 tin susu cair
2 tin susu pekat manis
1 sudu kecil garam
6 sudu besar tepung jagung
5 liter air
Perisa jagung
Jagung creamy
Plastik aiskrim secukupnya
CARA MEMBUAT
1. Masukkan susu cair, susu pekat manis dan garam ke dalam periuk. Kacau sehingga sebati.
2. Hidupkan api dan tunggu sehingga bancuhan mendidih.
3. Selepas mendidih, bancuh tepung jagung bersama air sejuk. Masukkan ke dalam periuk. Kacau perlahan sehingga bancuhan mendidih sekali lagi.
4. Masukkan perisa jagung dan biarkan mendidih sekali lagi. Kacau bancuhan.
5. Tutup api. Biarkan sejuk.
6. Sementara itu, masukkan jagung creamy ke dalam plastik aiskrim.
7. Setelah bancuhan sejuk, tapiskan dahulu. Selepas ditapis, barulah isikan ke dalam plastik aiskrim yang telah dimasukkan jagung creamy tadi.
8. Ikat kemas. Bekukan dalam peti sejuk.
Ads
Selamat mencuba!
AISKRIM ASAM BOI
BAHAN-BAHAN
6 liter air
800 gram gula
1 sudu kecil garam
5 sudu besar tepung jagung
Asam boi merah secukupnya
Perisa asam masin
CARA MEMBUAT
1. Masukkan air ke dalam periuk. Masak sehingga mendidih.
2. Setelah mendidih, masukkan gula dan garam. Kacau perlahan-lahan sehingga mendidih.
3. Selepas mendidih, bancuh tepung jagung bersama air sejuk. Masukkan ke dalam periuk. Kacau perlahan sehingga bancuhan mendidih sekali lagi.
4. Masukkan perisa asam masin dan biarkan mendidih sekali lagi. Kacau bancuhan.
5. Tutup api. Biarkan sejuk.
6. Sementara itu, masukkan asam boi ke dalam plastik aiskrim.
Ads
7. Setelah bancuhan sejuk, tapiskan dahulu. Selepas ditapis, barulah isikan ke dalam plastik aiskrim yang telah dimasukkan asam boi tadi.
8. Ikat kemas. Bekukan dalam peti sejuk.
Selamat mencuba!
Eishya Aqashah mengambil tempahan aiskrim Malaysia untuk sebarang acara seperti hari jadi, pertunangan dan juga majlis kahwin. Tempahan dibuat untuk penghantaran sekitar Taman Perling, Johor Bahru. Boleh singgah ke fb di link di bawah ini ya. Harga aiskrim Malaysia yang dibuat adalah serendah RM1 setiap batang.
Setiap tiga hingga enam bulan, Chef De Partie, Hotel Royale Chulan KL ini perlu mereka resipi baru pencuci mulut dan pastri.
Memiliki 12 tahun pengalaman dalam bidang ini sudah pasti menu kek yang dicipta Chef Muhammad Khalid cukup istimewa. Admin berkongsi resipi kek lazat dari Chef muda ini.
Resipi 1- Kek Mousse Kelapa Mangga
Bahan-Bahan:-
Bahan Kek kelapa:
175 gm telur
134 gm gula halus
112 gm tepung kek
6 gm serbuk penaik
90 gm serbuk badam
90 gm kelapa kering
180 ml susu segar
150 gm mentega cair
Bahan Jeli Mangga:
350 gm puri mangga
40 ml jus lemon
160 gm gula
15 gm gelatin
Beberapa kiub mangga (ikut suka)
Bahan Mousse Kelapa:
600 gm kelapa puri / bahan 1
300 gm gula halus / bahan 1
800 gm krim putar
20 gm gelatin / cairkan dengan sedikit air
Cara Memasak:
Kek kelapa:
1. Bagi memasak kek kelapa, kacau gula dengan telur hingga kembang, Kemudian tepung sedikit demi sedikit dan campurkan semua bahan-bahan lain dan kacau lagi hingga sebati.
2. Masukkan ke dalam dulang pembakar dan ratakan
3. Bakar di dalam ketuhar selama 15 minit pada suhu 180 darjah celcius.
Jeli Mangga :
1. Campurkan semua bahan dan masak atas api sederhana sehingga gelatin dan gula cair serta larut.
2. Kemudian masukkan mangga kiub ke dalamnya.
Mousse kelapa:
1. Masak bahan 1 di atas api sederhana dan sejukkan.
2 .Putarkan krim putar hingga separuh kembang.
3 .Akhir sekali masukkan gelatin dan gaul sebati.
Langkah-langkah:
1. Sediakan acuan dan potongkan kek kelapa mengikut acuan.
2. Lapiskan ke bahagian dalam acuan (lapisan bawah sekali)
3. Masukkan mousse kelapa ke dalam acuan sehingga separuh
4 .Masukkan sedikit jeli mangga sebagai lapisan tengah
5. Akhir sekali masukkan lebihan mousse kelapa sehingga memenuhi acuan.
6. Simpan dalam peti sejuk semalaman
7. Keluarkan dari acuan dan hiaskan mengikut kreativiti dan citarasa anda.
INFO CHEF : Selain mangga kiub anda boleh sahaja menggunakan buah-buahan beri.
Resipi 2-
Pir Rebus Bersama Jala Emas Dan Sos Vanila Pic
Bahan-bahan:-
Bahan pir :
2 biji buah pir
1 batang kayu manis
1 sudu teh serbuk buah pala
200 gm gula perang
500 ml air
Beberapa titik pewarna merah (jika suka)
Bahan jala emas:
2 biji telur itik
100 gm gula pasir
50 ml air
1 helai daun pandan
Bahan vanila sos:
1 liter susu segar
1 liter krim masakan
300 gm gula
60 gm tepung kastad
1 sudu teh esen vanila
Beberapa titik perasa buah pic
Cara memasak:
1. Bagi memasak pir, campurkan kayu manis, serbuk buah pala, gula perah dan didihkan sehingga larut kesemua bahannnya.
2. Masukkan buah pir dan rebus selama 18-20 minit sehingga empuk dan toskan
3. Bagi memasak jala emas, mula-mula sediakan air gula (air dan gula pasir dilarutkan) kemudan masukkan daun pandan dan masakkan dalam kuali sehingga ia berbuih dengan banyak.
4. Selepas itu buangkan daun pandan dan biarkan ia terus mendidih.
5. Bagi membuat jala emas pula, masukkan kuning telur ke dalam acuan roti jala dan kiraikan di atas air gula yang sedang mendidih tadi.
6. Dengan menggunakan penyepit , angkat jala dan jirus sedikit air panas dan kemudiannya di masukkan ke dalam penapis, ketepikan.
7. Bagi memasak sos vanila pula, ambil periuk dan masukkan semua bahan dan masak atas api yang sederhana sehingga ia menjadi sedikit pekat.
8. Boleh dituangkan ke atas sajian pencuci mulut pir rebus dan jala emas tadi.
INFO CHEF : Jika anda suka perisa buah-buahan yang lain seperti oren boleh sahaja dmasukkan dalam sos vanilla menggantikan pic.
Kalau korang suka makan Bingka Jagung, ini resipi Bingka Jagung sukatan cawan yang mudah korang nak buat sendiri di rumah. Lagi pun nak beli bingka sepotong boleh tahan harganya, kalau buat sendiri baru puas makan. Buat lebih boleh sedekah pada jiran-jiran atau bawa bekal ke pejabat.
CARA MEMASAK: 1. Satukan kesemua bahan kecuali jagung krim dan bijan. Kisar sampai sebati. 2. Tuangkan adunan dalam mangkuk besar dan masukkan jagung krim. Gaul sebati. 3. Tuangkan dalam periuk dan panaskan atas dapur dengan api perlahan. 4. Sentiasa kacau hingga timbul wap dan sedikit kental. Tutup api. 5. Sapikan mentega dalam loyang pembakar, tuangkan aduanan tadi di dalamnya. 6. Taburkan bijan dan bakar pada suhu 180 C selama 45 minit hingga 1 jam. 7. Setelah masak, guna api atas selama lima minit. Kemudian tutup ketuhar. 8. Biarkan sejuk baru potong dan sedia dihidangkan.
INGIN MENCARI FOOD STEAMER TERBAIK, JOM BELI ONLINE DI SINI
Siapa yang suka biskut wajib cuba buat semperit susu ini. Paling mudah dan gerenti tak penyek bunganya bila buat biskut ini. Hanya guna lima bahan dah siap biskut semperit susu.Buat banyak boleh simpan buat stok untuk kudapan.
SEMPERIT SUSU
Bahan-bahan:
1 butter 250g guna pure butter (ni petua,jangan sampai butter lembut sangat kena sederhana, kalau lembut sangat nanti memang bunga semperit senang penyek) 1/2 cawan susu pekat 1/2 cawan susu tepung 1 sudu kecil esen vanila 1 sudu kecil pewarna kuning (pilihan)
Cara membuat: 1.Kacau guna senduk untuk sebatikan bahan.
2.Tambah empat cawan tepung jagung sikit-sikit sambil uli.
3.Siap doh yang lembut di tangan.
4.Ambil sikit dan tekan atas tray.
5.Tak payah tinggi-tinggi nanti lambat masak.
6.Letak coklat chip 7.Bakar suhu 170-180. Masak pada suhu 20-25 minit.Api atas bawah.