Ketika cuaca panas, ada kala rasa teringin nak minum minuman berais dengan harapan dahaga boleh dihilangkan. Pilihlah minuman yang boleh menyihatkan bukan hilangkan dahaga semata-mata. Misalnya jus kalamansi atau limau kasturi. Kebaikan limau ini selain boleh meningkatkan paras energi, turut mengandungi bahan antioksidan yang dapat membantu seseorang awet muda. RASA kongsi 3 resipi buat air.
JUS KALAMANSI ASAM BOI
Ads
Bahan-bahan
8 biji limau kalamansi (diperah dan ambil jusnya)
5 sudu makan gula pasir
3 gelas air
2 biji limau kalamansi (dihiris bersama kulit)
6 biji asam boi
Ais secukupnya
Cara membuat
1. Masukkan jus limau kalamansi bersama air dalam jag. Kacau rata sehingga gula larut.
2. Kemudian masukkan hirisan buah limau kasturi dan asam boi. Kacau lagi.
3. Masukkan ais secukupnya.
4. Untuk kelainan boleh hidangkan jus ini dalam botol.
SIRAP BANDUNG STRAWBERI LAICI
Bahan-bahan
2 sudu makan gula
Air secukupnya
2 sudu makan sirap
5 sudu makan susu cair
1 biji strawberi (dibelah 4)
5 biji laici dalam tin
Ais secukupnya
Cara membuat
1. Larutkan gula dalam air.
2. Masukkan sirap dan susu cair. Kacau sebati.
3. Masukkan strawberi dan laici.
4. Tambahkan air dan ais. Sedia diminum.
Ads
JUS OREN SELASIH PUDINA
Bahan-bahan
2 biji buah oren (diambil jusnya sahaja)
3 gelas air mineral
4 sudu makan gula pasir
1 sudu makan selasih yang telah direndam
10 helai daun pudina
Ais secukupnya
Ads
Cara membuat
1. Masukkan jus oren ke dalam jag bersama air mineral dan gula.
2. Kacau rata sehingga gula larut.
3. Masukkan selasih, daun pudina dan ais. Kacau lagi.
4. Ambil empat biji limau kalamansi yang lain dan dipotong bulat untuk hiasan.
Selamat mencuba!
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi. Download seeNI sekarang!
1/2 cawan whipping cream (boleh ganti dengan susu cair)
1 cawan susu pekat
2 biji mangga (dipotong dadu)
1 cawan sagu
Air secukupnya
1 tin laici tin (ambil buah sahaja)
Air batu
Cara Memasaknya:
Pertama, masak jeli berperisa mangga. Bila masak, sejukkan dan kemudian potong seperti dadu. Ketepikan.
Masak air hingga mendidih dan masukkan sagu. Bila sagu dah masak, tapis biji sagu. Ketepikan.
Satukan semua bahan di atas di dalam satu mangkuk besar. Masukkan dulu separuh daripada potongan mangga. Kacau sebati. Kalau nak rasa lebih manis, boleh lebihkan susu pekat. Terpulang pada selera masing-masing.
Akhir sekali, masukkan air batu dan bubuh separuh lagi hirisan mangga di bahagian atasnya untuk lebih cantik dan nampak lebih menyelerakan. Siap!
Sekarang tidak kira usia muda ataupun tua sudah mula sakit-sakit lutut. Bila sudah sakit terbataslah segala pergerakkan dan susah kita buat aktitviti harian.
RESIPI LUTUT POWER
BAHAN-BAHAN:
2 biji epal hijau potong dadu
4-5 batang serai di ketuk (Kalau besar guna 3 cukup)
1 batang kayu manis ceylon patah patah kan (kalau yang besar, guna 1/2)
5 gelas air
CARA MENYEDIAKAN:
Rebus semua bahan sampai jadi 4 gelas air.
Minum ketika suam, 2 kali sehari. Boleh minum tiap-tiap hari atau 2-3 kali seminggu.
Epal boleh dikunyah. Kalau suka boleh dikisar tetapi serai ngan kayu manis ceylon itu sila letak tepi. Tidak perlu kunyah kerana khasiat sudah keluar masa ia direbus.
INFO:
Kenapa air ni power?
Epal, serai dan kayu manis memang anti inflammation. Tiga bahan ni power dan terbukti berkesan untuk sakit sendi. Sebab itu ramai yang berkesan bila minum air ni.
Kulit Apple nak kena buang ke tak?
Tidak perlu, Hanya cuci bersih dan rebus sekali dengan kulit. Kulit Apple ada 5 kali ganda antioxidant.
Pesakit yang mempunyai masalah tekanan darah rendah tidak boleh minum air ini kerana darah jadi terlalu rendah.
Jika anda suka minum susu kurma, pati kurma homemade ni pasti memudahkan anda bersahur. Campur dengan susu & terus boleh minum. Nampak simple tapi minuman ni boleh buat perut anda tahan sampai waktu berbuka. Jom tengok macam mana nak buat pati kurma ni.
PATI KURMA HOMEMADE
BAHAN-BAHAN:
Buah kurma
CARA MEMBUAT:
1. Buang biji dan basuh buah kurma. Toskan airnya.
2. Kukus buah kurma tadi selama 20 minit.
3. Masukkan ke dalam pengisar dan kisar hingga hancur.
4. Masukkan kisaran kurma tadi di dalam bekas dan boleh disimpan dalam peti sejuk supaya tahan lama.
5. Untuk menikmati susu kurma semasa sahur, campur 2 sudu makan pati kurma bersama susu. Kacau sebati. Boleh juga campur madu, badam, kismis dan sebagainya.