Adik-adik ada yang berminat nak sambung belajar dalam bidang kulinari? Ni min kongsikan 10 institusi pengajian yang menawarkan program kulinari termasuk roti dan pastri. Bukan setakat teori tetapi yang mengujakan tamat pengajian nanti adik-adik dah pun menjadi tenaga mahir.

Institusi-institusi yang Min kongsikan ni bukan sahaja untuk pelajar cemerlang akademik sahaja, tetapi ada juga institusi yang menyediakan ruang pelajar untuk mereka yang keputusan biasa-biasa aje. Ia hanya memerlukan sijil berhenti sekolah.

Semak senarai ni dan pilih yang mana sesuai,jangan tak pilih. Cerah masa depan dik…

1 . INSTITUT KEMAHIRAN TINGGI BELIA NEGARA (IKTBN)

10 Pusat Pengajian Program Kulinari, Rebutlah Masa Depan Yang Cemerlang…

LOKASI : KM 34, Ramuan China Besar, Masjid Tanah, Melaka

Institut Kemahiran Tinggi Belia Negara (IKTBN) Alor Gajah, Melaka adalah salah satu daripada 22 buah Institut Latihan Kementerian Belia dan Sukan ( (ILKBS). Belia-belia lepasan sekolah yang berumur 18 hingga 30 tahun boleh mohon. Semua pelajar boleh pohon tak kira apa keputusan peperiksaan.

Di sini adik-adik boleh pilih samada latihan menjadi menjadi tenaga mahir dan separuh mahir. Kursus-kursus yang ditawarkan dalam bidang Hospitaliti adalah Penyediaan Makanan, Penyediaan Pastri, Penyediaan Roti dan Penyajian.

Tahap tertinggi pengajian adalah ditawarkan sehingga tahap 5 (Diploma Lanjutan) bagi kursus Penyediaan Makanan dan Penyajian dan tahap 4 (Diploma Teknologi) bagi Penyediaan Pastri dan Penyediaan Roti.

2. SEKOLAH HOSPITALITI DAN PELANCONGAN (SHP). KOLEJ YAYASAN PELAJARAN JOHOR (KYPJ)

10 Pusat Pengajian Program Kulinari, Rebutlah Masa Depan Yang Cemerlang…

LOKASI : Kampus Induk KYPJ, Kilometer 16, Jalan Kulai-Kota Tinggi, 81000 Johor

Sekolah Hospitaliti dan Pelancongan (SHP) KYPJ sebelum ini dikenali sebagai Institut Hospitaliti YPJ ni dah 21 tahun penubuhannya. SHP ketika ini mempunyai seramai 1.100 pelajar dari seluruh negara daripada keseluruhan 2,800 pelajar di kampus Induk KYPJ.

Ia menawarkan tiga program dalaman peringkat Diploma diakreditasi oleh Agensi Kelayakan Malaysia (MQA). Bidang-bidang yang ditawarkan ialah Diploma Pengurusan Perhotelan, Diploma Seni Kulinari dan Diploma Perkhidmatan Makanan (Makanan Halal) dengan syarat kemasukan lulus SPM dengan tiga kredit dalam mana-mana subjek atau lulus Sijil Kemahiran Malaysia (SKM) Tahap 3 serta lulus SPM sekurang- kurangnya satu kredit.

3. GIATMARA HULU LANGAT

10 Pusat Pengajian Program Kulinari, Rebutlah Masa Depan Yang Cemerlang…

LOKASI : GIATMARA HULU LANGAT ,NO 65,66,67 Jalan Prima Saujana, Taman Prima Saujana ,Kajang, Selangor.

Usah putus asa jika keputusan SPM tidak cemerlang.Terdapat pelbagai pilihan pendidikan kemahiran boleh dilakukan berdasarkan minat dan cita-cita yang boleh memenuhi keinginan pelajar.

Di GIATMARA, syarikat milik penuh MARA menawarkan latihan kemahiran kepada bumiputera. Objektifnya kini diperkasakan untuk melahirkan tenaga mahir negara, mewujudkan usahawan dan mengatasi kemiskinan. Syarat kemasukan tiada had umur dan terbuka kepada Bumiputera berumur 15 tahun serta boleh 3M (membaca, menulis dan minat).

Terdapatn 84 jenis kursus sepenuh masa termasuk kulinari. Kursus yang ditawarkan adalah secara percuma di antara enam hingga 12 bulan. Ia bukan sahaja mensasarkan golongan belia malah individu yang tidak dapat meneruskan pembelajaran akademik . Malah turut membuka peluang kepada mereka mendapat latihan kemahiran bagi tujuan mendapat kerja dan juga untuk menceburi bidang keusahawanan.

Secara keseluruhan terdapat 16 Pusat GIATMARA di seluruh Malaysia yang menawarkan kursus Masakan dan Pramusaji selama enam bulan (Sijil Kemahiran Malaysia Tahap Dua).

IKLAN

4. SG ACADEMY

10 Pusat Pengajian Program Kulinari, Rebutlah Masa Depan Yang Cemerlang…

LOKASI : SG Academy, Ibu Pejabat :Putra Majestic Business Centre, Jalan Sultan Azlan Shah, Kuala Lumpur
Cawangan : SG Academy Sarawak : Lot 208 Muara Tuang Lamd Distict, Kuching, Sarawak

SG Academy adalah sebuah pusat bertauliah kemahiran swasta dengan pelbagai program kemahiran selaras dengan permintaan industri terkini. Di antara program yang disediakan adalah Diploma dan Sijil
dalam Servis Makanan dan Minuman, Diploma dan Sijil dalam Penyediaan Makanan serta Diploma dan Sijil Pembuatan Pasteri di samping program-program yang lain.

SG Academy menyediakan fasiliti latihan terbaik dan persekitran kondusif latihan kemahiran di dalam kesemua pusat latihan kemahiran . Disebabkan itu SG Academy dianugerahkan taraf 5 bintang oleh
Jabatan Pembangunan Kemahiran untuk tahun 2013

5. ACCELSKILL ACADEMY

10 Pusat Pengajian Program Kulinari, Rebutlah Masa Depan Yang Cemerlang…

LOKASI : WISMA ACCELSKILL, 491 Plaza Melaka,Jalan Hang Tuah, Melaka

AccelSkill Academy adalah pusat bertauliah yang menawarkan Sijil Kemahiran Malaysia di bawah Jabatan Pembangunan Kemahiran, Kementerian Sumber Manusia. Terletak di bandaraya bersejarah Melaka,
akademi ini telah beroperasi sejak 2009.

Program dan kelas yang ditawarkan adalah Sijil Kemahiran Malaysia Tahap 2 dan 3 dalam Penyediaan dan Pembuatan Makanan dan juga Culinary Skills (City & Guilds).

6. KAGUMAS CULINARY ACADEMY

10 Pusat Pengajian Program Kulinari, Rebutlah Masa Depan Yang Cemerlang…

Lokasi : Lot 18, Jalan 9/3, Taman IKS, Seksyen 19, Bandar Baru Bangi ,Selangor Darul Ehsan

Kagumas Culinary Academy telah diasaskan oleh Hj Harun Nordin (FCIM) pada tahun 2008 berbekalkan pengalaman beliau dalam bidang perhotelan dan hospitali selama 21 tahun.

IKLAN

Istimewanya kolej ini bukan sahaja dibuka untuk pelajar biasa tetapi juga anak-anak ‘slow learner’ (OKU). Ia menawarkan program Sijil dan Diploma (City & Guilds, UK) yang terdiri daripada Sijil Penyediaan dan Pembuatan Makanan serta Diploma Seni Kulinari/ Seni Pastri. Senang dipelajari dan mudah serta praktikal.

Penyertaan terbuka kepada pelajar berusia 16 tahun ke atas dengan kelulusan PMR.

7. UNIVERSITY TAYLOR’S

10 Pusat Pengajian Program Kulinari, Rebutlah Masa Depan Yang Cemerlang…Lokasi :1,Jalan Taylors, Subang Jaya, Selangor.

Pusat Pengajian Seni Kulinari dan Pengajian Makanan adalah sebahagian daripada Fakulti Pengurusan Hospitaliti, Kulinari dan Pelancongan, Universiti Taylor’s, yang terletak di Subang Jaya, Selangor. Ia telah ditubuhkan lebih 30 tahun yang lalu pada tahun 1986 dengan kerjasama University of Toulouse- Jean Jaurès, yang merupakan universiti kedua tertua dan terbesar di Perancis.

Program yang ditawarkan adalah Diploma in Culinary Arts, Advanced Diploma in Patisserie and Gastronomic Cuisine, dan bagi mereka berkelayakan boleh menyambung ke peringkat Bachelor of Culinary Management (Hons) Bachelor of Science(Hons)(Culinology) dan Master of Philosophy (Food Studies). 

8. MANAGEMENT AND SCIENCE UNIVERSITY (MSU)

10 Pusat Pengajian Program Kulinari, Rebutlah Masa Depan Yang Cemerlang…

ALAMAT : :University Drive, Off Persiaran Olahraga, Shah Alam, Selangor.

Management & Science University (MSU) sebuah institusi tinggi berkaliber dan mendapat pengiktirafan antarabangsa menawarkan program-program hospitaliti dan pelancongan untuk memenuhi keperluan terhadap tenaga kerja mahir dalam bidang berkenaan.

Melalui School of Hospitality and Creative Arts atau Sekolah Hospitaliti dan Seni Kreatif (SHCA), MSU menawarkan pelbagai program pengajian diperingkat sarjana muda dan diploma secara sepenuh masa dan pembelajaran fleksibel bagi golongan bekerja.

Bidang-bidang pengajian yang ditawarkan dan berkait dengan industri hospitaliti,, pelancongan dan kulinari adalah Pengurusan Hospitaliti dan Pelancongan serta Seni Kulinari dan Seni Pastri.

9. FOOD INSTITUTE OF MALAYSIA (FIM)

IKLAN

10 Pusat Pengajian Program Kulinari, Rebutlah Masa Depan Yang Cemerlang…

LOKASI : 41-51, Jalan SS 6/12, Ss 6, Petaling Jaya, Selangor

FOOD INSTITUTE of MALAYSIA (FIM atau Institut Makanan Malaysia) bertujuan untuk melatih pelajar menjadi seorang profesional dalam Industri Hospitaliti. FIM mendapat kelulusan dari Kementerian Pendidikan Tinggi (KPT) pada Januari 2003 dan mula beroperasi pada tahun yang sama. 

Di antara kursus-kursus yang ditawarkan adalah :
Diploma Seni Kulinari
Diploma Pastri dan Bakeri
Diploma Pengurusan Perkhidmatan Makanan
Diploma Pengurusan Hotel
Diploma Pengurusan Pelancongan
Kursus-Kursus Jangka Pendek
Semua kursus diploma telah mendapat akreditasi penuh MQA.

10.MALAYSIAN FOOD (AUTHENTIC) COLLEGE (MFA)

10 Pusat Pengajian Program Kulinari, Rebutlah Masa Depan Yang Cemerlang…

Lokasi : Unit C-1-28 Blok C, Pangsapuri Spring Villa, Jalan UP 1/1D Taman Ukay Perdana, Ampang, Selangor Darul Ehsan

MFA Education Sdn Bhd dahulunya dikenali sebagai Bakeri Ria Academy Sdn.Bhd telah ditubuhkan pada Februari 2007. Pengurusan syarikat diterajui oleh Chef Datuk Mohd Farid Alwi .Kolej ini juga membuka langkah murni dengan menawarkan tempat untuk pelajar-pelajar dari golongan tidak berkemampuan dan miskin menimba ilmu kulinari di sini. Jadi jika keluarga kurang kemampuan usah bimbang.

Di antara pengajian yang disediakan adalah latihan bakeri dan pastri SKM (Sijil Kemahiran Malaysia ) Tahap 2 dan 3, latihan penyediaan makanan (kulinari) SKM tahap 2 & 3 serta program dan latihan keusahawan makanan. Latihan keusahawanan ini menyediakan kursus jangkapendek.

 

ANDA BERMINAT MENCARI GRILL ELEKTRIK UNTUK MEMANGGANGS MAKANAN, JOM LAYARINYA DI SINI.

 

ANDA MUNGKIN MENYUKAI VIDEO MASAKAN  BERSAMA SIS MAS INI :

DAN JUGA RESIPI-RESIPI DI BAWAH INI :

 

Usaha Murni Datuk Chef Mohd Farid Alwi… Buka Kolej MFA Untuk Anak Asnaf. 

5 Menu Sihat Sajian Barat… MFA College Kongsi Resipinya

Nak Buat Sajian Western Guna Daging , Apa Salahnya. Resipi No 2 Tu Bukan Burger Biasa Ya.

 

 

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI