Sambal sotong yang sangat lazat dan mudah untuk dimasak. Aroma bahan rempah kari menambah rasa padu pada sambal. Pedas dan berempah memang enaklah
SAMBAL SOTONG TUMIS BEREMPAH
BAHAN-BAHAN:
500gm sotong
Serbuk Kunyit
CARA MEMASAK:
1. Cuci dan toskan.
2. Kemudian digaul dengan sedikit serbuk kunyit
Ads
3. Panaskan kuali, goreng sebentar sotong yang telah digaul serbuk kunyit tadi. Angkat dan ketepikan.
BAHAN MENUMIS:
1 biji bawang besar – potong memanjang
3 ulas bawang putih – diketuk
1/2 inci halia – dimayang halus
3 biji cili padi – dibelah 2 (boleh juga gunakan cili besar ye)
2 pelepah daun kari
1 sudu besar serbuk cili
2 sudu besar rempah kari ikan
Air
Garam
Gula
Ads
CARA MEMASAK:
1. Guna kuali yang sama goreng sotong tadi, masukkan minyak dan tumiskan bahan tumisan. Kecuali serbuk cili, rempah kari dan cili api.
2. Bila bahan tumisan sudah agak kekuningan, masukkan serbuk cili, rempah kari dan sedikit air. Kacau seketika sehingga rempah agak garing dan pecah minyak.
Ads
3. Kemudian masukkan sotong yang telah digoreng sebentar tadi. Kacau hingga sebati.
4. Akhir sekali bolehlah dimasukkan cili api, garam serta gula. Gaul mesra dan siap.
INFO:
Jika tidak suka gunakan serbuk cili boleh tukar ke cili kisar.
Boleh gunakan daun limau purut untuk bau yang harum.
Menu Ayam Masak Halia paling mudah dan sedap untuk disediakan. Ayam masak Halia ni ada dua versi sebenarnya, sama ada ayam digoreng terlebih dahulu atau dimasak terus. Guna halia muda banyak-banyak lagi sedap. Sis Mas Dalam Dapur Rasa Live berkongsi resipi Ayam Masak Halia di mana ayamnya digoreng terlebih dahulu. Makan pula dengan nasi panas-panas memang sedap.
AYAM MASAK HALIA
BAHAN- BAHAN
1/2 ekor ayam (dipotong kepada 16 bahagian)
½ sudu besar serbuk kunyit
3 biji bawang kecil (dihiris)
2 inci halia (dihiris)
3 ulas bawang putih (dicincang)
5 batang cendawan tiram (dihiris)
1 sudu besar kicap cair
1 sudu besar sos tiram
1 sudu kecil lada hitam
1/4 cawan air tepung jagung
Garam secukup rasa
Daun bawang (dihiris)
Cara memasak:
1. Dalam mangkuk besar, gaulkan ayam bersama serbuk kunyit sehingga rata.
2. Panaskan minyak dalam kuali. Masukkan ayam yang telah diperap ke dalam kuali tersebut. Goreng ayam sehingga separuh masak. Ketepikan.
3. Dalam kuali sama, masukkan bawang merah, halia, cili merah dan bawang putih. Tumis sehingga naik bau.
4. Masukkan cendawan tiram dan ayam goreng kunyit. Gaul.
5. Masukkan kicap cair, sos tiram, lada hitam, air tepung jagung dan garam. Gaul.
6. Lauk Ayam Halia siap untuk dinikmati bersama taburan daun bawang.
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download
sekarang!
Bahang Hari Raya semakin terasa, pasti anda sibuk membilang balang biskut raya yang telah ditempah. Kalau tak cukup, tempahan pula sudah ditutup. Jangan risau, berikut RASA kongsikan lima resipi biskut raya yang boleh buat sendiri tanpa acuan pun. Lebih senang. Mudah dan gerenti sedap.
BISKUT CHOCOLATE CRINKLES
BAHAN-BAHAN:
1 cawan serbuk koko
1 1/2 cawan gula Kastor
1/2 cawan minyak mazolla/ minyak sayuran
2 sudu teh esen vanila
2 cawan tepung gandum
4 biji telur
1 1/2 sudu teh baking powder
1 sudu teh serbuk kopi(serbuk nescafee)
1/2 sudu teh garam
1 cawan gula aising
CARA MEMASAK:
Masukkan serbuk koko, esen vanila, minyak dan gula ke dalam mangkuk dan pukul sehingga sebati.
Masukkan telur satu per satu dan terus memukul adunan.
Satukan tepung gandum bersama baking powder,serbuk kopi, garam dan gaul sebati.
Masukkan tepung tadi ke dalam adunan dan gaul rata.
Masukkan adunan ke dalam peti sejuk semalaman.
Selepas dikeluarkan dari peti sejuk, bulat-bulatkan adunan dengan menggunakan sudu dan gaulkan dengan gula aising.
Susun ke dalam dulang pembakar dan bakar dalam ketuhar yang sudah dipanaskan dengan suhu 170C selama 10-15 minit.
BISKUT BUAH-BUAHAN CAMPURAN
BAHAN-BAHAN:
200gm mentega
300gm tepung serbaguna
150gm gula icing
100gm buahan-buahan campuran
1 biji kuning telur
1/4 sudu teh garam
1/4sudu teh parutan lemon
CARA MEMASAK:
Pukul mentega dengan gula icing sehingga sebati
Masukkan kuning telur. Pukul lagi.
Masukan tepung, buah-buahan campuran, garam dan parutan lemon.
Gaul sehingga sebati.
Panaskan ketuhar pada suhu 180C
Masukkan adunan ke dalam peti sejuk selama 30 minit.
Glis dulang pembakar dan tuangkan adunan ke dalamnya.
Ratakan dan bakar selama 25-30 minit.
Sejukkan sebentar dan potong mengikut saiz yang disukai.
Sedia dihidangkan, atau simpan dalam bekas kedap udara.
BISKUT BEBOLA COKLAT URAI
BAHAN-BAHAN:
250gm mentega
1 cawan tepung naik sendiri
3 cawan tepung gandum
1 cawan gula aising
1 1/2 sudu teh serbuk koko
3 biji kuning telur
1 sudu teh baking powder
250gm coklat masakan
CARA MEMASAK:
Pukul mentega bersama gula aising sehingga sebati
Masukkan kuning telur dan pukul sebentar
Satukan kesemua tepung bersama baking powder dan serbuk koko
Masukkan kesemua campuran tepung ke dalam adunan dan gaul
Bulat-bulatkan doh dan masukkan ke dalam bekas cawan kertas.
Bakar pada suhu 150-160 C selama 20-25 minit.Sejukkan.
Sementara itu potong kecil-kecil coklat masakan dan cairkan mengunakan teknik double boiler.
Bila kelikatan coklat sedang elok , tuangkan ke dalam setiap doh dan kemudian taburkan coklat urai di atasnya.
Biarkan coklat mengeras baru sedia dihidangkan atau simpan.
BISKUT NESTUM MADU
BAHAN-BAHAN:
250gm mentega
1 1/2 cawan tepung serbaguna
4 cawan nestum
2 cawan coklat urai
1 biji telur
2 sudu makan madu
1 cawan gula perang
1/2 sudu teh garam
1 sudu teh soda bikarbonat
1 sudu teh vanilla
CARA MEMASAK:
Pukul mentega bersama gula perang sehingga sebati.
Masukkan telur. Pukul lagi
Masukkan madu dan vanila. Gaul sekata.
Campurkan tepung bersama garam dan soda bikarbonat.
Tuangkan ke dalam adunan bersama nestum.
Gaul sebati.
Panaskan ketuhar pada suhu 170C.
Bulat-bulatkan adunan menggunakan sudu.
Masukkan ke dalam ketuhar dan bakar selama 15-20 minit.
BEBOLA CORNFLAKES PEANUT BUTTER
BAHAN-BAHAN:
3 cawan cornflakes
1/2 cawan madu
1/2 cawan gula castor
½ cawan peanut butter
1 sudu teh esen vanila
CARA MEMASAK:
Campurkan madu bersama gula dan vanila ke dalam periuk dan kacau di atas api sehingga gula cair.
Masukkan peanut butter dan kacau sebati.
Tuangkan cornflakes ke dalam adunan dan gaul.
Bulat-bulatkan adunan
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download
sekarang!
Belajar cara membuat Matcha Latte Homemade ala kafe yang super sedap, mudah dan jimat. Resipi lengkap dengan langkah ringkas untuk hasil pekat, creamy dan memuaskan!