Bingka Roti Pandan yang sangat sedap dan mudah disediakan. Bagi anda yang gemarkan manisan ini, resipi perkongsian saudari Zura Zul ini tentunya anda perlu cuba. Puas hati bila dapat menikmatinya. Nak lebih kelainan? Nikmatinya bersama aiskrim. Lebih mantap! Anak-anak pun pasti suka. Selamat mencuba!
RESIPI BINGKA ROTI PANDAN YANG SANGAT SEDAP & MUDAH
BAHAN-BAHAN: 3/4 cawan gula – boleh tambah gula jika nak manis lagi – beli online disini 1 cawan santan pekat – beli online disini 2 1/4 cawan jus pandan (kisar 7 – 8 helai daun pandan dengan air & tapis) 2 sudu makan mentega /marjerin – beli online disini 12 – 14 keping roti – potong kecil 3 biji telur Sedikit garam Pewarna hijau – beli online disini
Ads
Dapatkan COOPER DIAMOND BAKEWARE SETdengan HARGA DISKAUN DISINI! Masukkan codeRASGSP5sebelum buat pembayaran untuk dapatkanDISKAUN EXTRA RM5!
CARA MEMASAK: 1.Satukan semua bahan kecuali roti. Kisar. 2. Tuang bancuhan bahan kisaran tadi ke atas roti dan biarkan roti terendam selama 5-10 minit. 3. Ambil loyang bersesuaian. Sapu mentega atau marjerin di permukaannya dan panaskan dalam ketuhar selama 10 minit. 4. Tuang adunan bingka ke dalam loyang. Tekan-tekan sedikit bagi merata dalam loyang. 5. Bakar Bingka Roti Pandan pada suhu 180C selama 1 jam atau sehingga masak. 6. Bila sudah masak, sejukkan Bingka terlebih dahulu sebelum dipotong dan dinikmati.
Pernah cuba Kuih Tepung Puli? Rupanya seakan laksam namun mempunyai rasa lebih lemak dan manis. Katanya kuih ini adalah kuih tradisional orang Melaka tetapi sekarang boleh juga dikatakan susah untuk jumpa peniaga yang menjual kuih tradisi ni. Bagi anda yang nak cuba masak sendiri, saudari Hairunniza Ahmad ada kongsikan resipinya. Selamat mencuba!
KUIH TEPUNG PULI
BAHAN-BAHAN:
1 bungkus tepung pulut (500gm)
2 1/2 cawan tepung sagu
5 cawan santan
2 cawan gula pasir – kurangkan jumlah jika tak suka manis
Pewarna pilihan
Daun pisang secukupnya – dilayurkan
CARA MEMASAK:
1. Satukan tepung pulut bersama tepung sagu. Adun rata dan ketepikan.
2. Masak santan dan gula pasir hingga larut. Padam api dan biarkan sejuk.
3. Tuang santan ke dalam bekas berisi campuran tepung pulut dan tepung sagu. Adun hingga rata dan tidak berketul.
4. Bahagikan adunan kepada dua bahagian. Satu dibiarkan pada warna asal dan satu lagi ditambah pewarna.
5. Panaskan kukusan dan sapu sedikit minyak pada tudung periuk atau loyang.
6. Tuang satu senduk adunan. Ratakan dan masak selama 5 minit.
7. Kemudian tuang satu senduk lagi adunan berlainan. Biarkan masak.
8. Gulung kuih dengan kemas dan pindahkan ke atas daun pisang. Gulung kemas sekali lagi.
9. Setelah sejuk, Kuih Tepung Puli boleh dipotong dan dihidangkan.
Panggil roti tapi seakan lempeng dan makan dengan kuah kari daging hancur. Roti kerca makanan orang Kedah dan dahulu lebih terkenal dikalangan kerabat Kedah
ROTI KERCA
BAHAN-BAHAN KUAH KARI DAGING:
1 keping daging cincang,
1 biji kentang, potong dadu kecil,
1 tin kecil tomato puri,
3 sudu besar rempah kari daging,
1 biji bawang besar India,
2 ulas bawang putih,
1/2 inci halia,
1 batang kayu manis,
2 kuntum bunga lawang,
2 biji buah pelaga,
1 kotak kecil santan,
2-3 cawan air.
Secubit garam.
CARA MEMASAK:
1. Panaskan sedikit minyak. Masukkan bawang putih, bawang merah, halia dan semua rempah kayu manis, bunga lawang serta buah pelaga. Tumis sampai bawang layu.
2. Campurkan sedikit air dengan rempah, gaul rata kemudian masukkan ke dalam kuali tadi.
3. Masukkan santan dan air. Kacau rata ya. Kalau masih pekat, tambah lagi ya
4. Sudah mendidih, masukkan daging cincang dengan kentang sekali. Jenama apa pun boleh.
5. Gaul rata dan pastikan daging masak.
6. Dah mendidih elok, masukkan tomato puri. Kacau lagi.
7. Dah mendidih beriya, masukkan garam.
8. Kalau sudah masak & kuah memekat boleh tutup api.
ROTI CERCA
BAHAN-BAHAN:
2 cawan tepung gandum
2 biji telur
Secubut garam
3 cawan air
CARA MEMASAK:
1. Sekarang, kita buat rotinya pula. Masukkan tepung gandum, telur, secubit garam dan air dalam pengisar. Kisar sampai betul-betul sebati.
2. Beginilah selepas dikisar.
3. Panaskan kuali tidak melekat dan tuangkan dalam sesenduk adunan. Buat nipis seperti lempeng.
4. Kemudian gulungkan seperti ini.
5. Gunting atau potong menyerong.
6. Tuang kuah daging tadi.
7. Tambah bawang goreng dan daun sup.
INFO: Kalau tidak makan daging boleh tukar kepada isi ayam kisar.
Kuih Goreng warisan orang lama kita memang sedap dinikmati sepanjang zaman. Mudah dibuat dan kosnya pun murah aje.
Boleh dibuat sarapan dan sajian petang, ni 4 resipi min kongsikan untuk dibuat esok pagi nanti ya. Korang try lah nanti ya…
1. SARDIN ROLL
BAHAN-BAHAN :
Bahan doh :
500 gm tepung gandum
150 gm marjerin @ mentega
1 biji telur
1 sudu teh gula
1/2 sudu teh garam
110 ml air sejuk/dingin dari peti sejuk
Bahan inti :
1 tin kecil sardin
2 sudu makan cili kisar
3 ulas bawang putih /ditumbuk
3 biji cili padi /dicincang
1 biji bawang besar /dicincang
1 sudu makan jus limau nipis
1 biji ubi kentang /dipotong dadu
Garam secukup rasa
Minyak masak untuk menumis
CARA MEMASAK :
CARA MASAK INTI :
Panaskan minyak masak dalam kuali.
Tumis cili kisar, masukkan bawang putih dan bawang besar dan cili padi.
Tumis hingga agak garing, masukkan kentang, kacau dan biarkan kentang masak
Masukkan sardin dan garam, biarkan masak . Angkat dan ketepikan
CARA BUAT DOH DAN PENYEDIAAN:
Satukan tepung gandum, gula, garam dan marjerin atau mentega. Gaul hingga menjadi tekstur serbuk roti dan tidak mengapa jika ada sedikit ketulan kecil mentega.
Masukkan telur ayam dan gaul sebati.
Tuangkan air sejuk sedikit demi sedikit dan uli sehingga menjadi doh yang lembut dan licin. Jika keras tambahkan lagi sedikit air.
Balut doh dengan ‘plastic wrap’ dan masukkan dalam peti ais selama 15- 30 minit.
Keluarkan doh dari peti sejuk, dan bahagikan doh kepada bebola kecil seberat 25 gm setiap satu.
Ambil satu doh kecil, canai nipis jadi memanjang
Kelar bahagian atas, letakkan sedikit inti pada sebelah bahagian yang tidak dikelar
Gulung dan tarik bahagian sisi doh dengan kemas
Panaskan minyak masak dan goreng hingga kekuningan. Angkat dan toskan.
Saiz hidangan : 5 orang
Masa memasak : 40 minit
Cara memasak : Goreng
Jenis masakan : Kuih tradisional
Keistimewaan : Kulit doh ini sama dengan cara membuat pastri
Anggaran kos : RM 10
INFO CHEF : Ketulan mentega yang terhasil akan membuatkan doh yang dileper dan digoreng menjadi berongga dan rangup. Pastikan roh direhatkan di dalam peti sejuk.
2. CUCUR BADAK
BAHAN-BAHAN :
Bahan inti :
Minyak masak untuk menumis
1/2 biji kelapa parut
100 gm udang kering /direndam dulu
1 ulas bawang putih
3 biji bawang kecil
7 biji cili merah
1 sm halia
1 batang serai
1 sudu teh serbuk kunyit
2 sudu makan gula
1/2 sudu teh garam
Bahan doh :
250 gm keledek /rebus dan lenyek
4 sudu makan tepung gandum
1/2 sudu teh garam
Minyak untuk menggoreng
CARA MEMASAK :
CARA MASAK INTI :
Kisar semua bahan inti kecuali kelapa parut
Panaskan minyak masak, masukkan bahan kisar, kacau hingga masak
Masukkan kelapa parut, gaul rata, Tutup api dan ketepikan.
CARA BUAT DOH DAN PENYEDIAAN :
Ambil keledek dan masukkan ke dalam bekas, lenyek.
Masukkan tepung gandum perlahan-lahan dan uli.
Ambil sedikit doh, masukkan inti di tengah
Ulang sehingga doh dan inti habis
Goreng sampai kekuningan , angkat dan toskan
Saiz hidangan : 5 orang
Masa memasak : 40 minit
Cara memasak : Goreng
Jenis masakan : Kuih tradisional
Keistimewaan : Kuih rasa keledek yang lembut dan berinti pedas
Anggaran kos : RM 7
INFO CHEF : Jika anda hendak menyimpan dalam peti sejuk dalam masa yang lama anda bolehlah menggorengnya separuh masak.
3. KUIH TOPI *(Kuih Pantai Timur)
BAHAN-BAHAN :
1 1/2 cawan gula
2 cawan air
Secubit garam
2 cawan tepung gandum
1 cawan tepung beras
CARA MEMASAK :
Gula, air dan garam dimasak hingga gula hancur. Sejukkan air gula.
Tepung gandum dan tepung beras dicampurkan. Kemudian masukkan air gula sedikit demi sedikit.
Kacau sehingga adunan tidak berketul dan berbuih.
Kemudian perap 8 jam atau semalaman
Sebelum goreng kacau sebati dulu adunan kuih topi itu. Kalau pekat tambah sedikit air dan kacau sebati.
Apabila adunan sudah sebati ambil sesenduk adunan curah dalam kuali yang sudah panas minyak.
Guna kuali yang dalam, bila sudah masuk, balikkan kuih topi.
Masa ini anda boleh lihat topinya naik.
Goreng hingga tepi dan kelililing kuih agak garing
Kuih topi siap dihidangkan
Saiz hidangan : 4-5 orang
Masa memasak : 15 minit
Cara memasak : Goreng
Jenis masakan : Kuih tradisional
Keistimewaan : Aduan tepung gandum dan beras menghasilkan kuih yang rangup dan manis
Anggaran kos : RM 5
INFO CHEF : Kuih topi cukup popular di Kelantan dan Terengganu. Ia juga dikenali sebagai kuih cucur manis atau cucur jawa.
4. KUIH BOM
BAHAN-BAHAN :
Bahan doh :
2 cawan tepung pulut
2 sudu makan tepung gandum
Garam secukup rasa
1 cawan air
Bijan secukupnya untuk salut
Bahan inti kelapa :
1 biji kelapa parut/ putih sahaja
1 cawan gula merah atau gula Melaka
2 sudu makan gula pasir
2 helai daun pandan /disimpul
Sedikit air untuk melarutkan gula
CARA MEMASAK :
CARA MASAK INTI :
1.Gaulkan kesemua bahan inti dalam kuali dan jerangkan di atas api yang sederhana.
2. Kacau inti hingga melekit dan separa kering
3.Angkat dan ketepikan
4. Bila sudah sejuk kepal inti bulat-bulat.
CARA BUAT DOH:
Satukan tepung pulut, tepung gandum dan garam.
Bancuh dengan air sedikit sedikit hingga menjadi doh yang tidak melekat di tangan.
Jika terlembik tambahkan sedikit lagi tepung beras pulut
Sapukan sedikit minyak pada tapak tangan. Ambil adunan leperkan dan masukkan inti kelapa yang telah dikepal bulat-bulat tadi.
Golekkan di atas bijan. Kemudian goreng dalam minyak panas hingga kekuningan.
Keistimewaan :Kulit ini agak liat dan kenyal kulitnya, salutan bijan mengenakkan lagi rasa
Anggaran kos : RM 7
INFO CHEF : Selain inti kelapa manis, kuih bom ini juga didapati dengan inti kacang hijau dan kacang dal. Lebihan inti boleh disimpan untuk dibuat inti kuih lain seperti kuih koci, ketayap dan pulut inti.