Isi Kandungan
ToggleTip masak sagu ini penting supaya dapat mendapat menghasilkan hidangan pencuci mulut berasaskan sagu yang cantik.
Ini kerana tak semua kalangan kita yang tahu cara memasak sagu yang betul hingga ada yang berdepan masalah sagu berketul-ketul, melekat, tak jernih dan masih ada bintik putih. Agar sagu masak cantik, jernih dan tahan lama berikut adalah cara yang perlu dipraktikkan.
Tip masak sagu cantik dan cara simpan
1. Panaskan air hingga menggelegak kemudian baru masukkan sagu. Pastikan air lebih banyak dari sagu. Sesekali kacau untuk elak dari sagu berketul. Boleh masukkan pewarna Ketika ini jika mahu.
2. Setelah sagu bertukar jernih iaitu biji putihnya hilang, tutup api.
3. Tuang sagu dalam besen atau mangkuk lalu bilas dengan air biasa untuk membuang kanjinya.
4. Kemudian tos air sagu. Sedia digunakan.
Baca: Cara Masak Kuih Sagu Kukus Yang Sedap, Tak Lembik & Tak Keras
Inilah hasil sagu yang dimasak cantik
5. Sekiranya mahu menyimpan sagu ini, letak sagu dalam bekas dan tuang air sejuk hingga menutupi sagu. Tutup kemas.
INFO
Sagu ini boleh tahan selama 1-2 minggu di dalam peti ais. Sagu yang disimpan ini boleh digunakan pada bila-bila masa untuk membuat manis sagu gula melaka atau dimasukkan dalam bubur.
Kredit resipi & foto : Aisyah Humaira
Artikel berkaitan : Kuih Sagu Pandan Sedap, Kukus Macam Ni Memang Lembut
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Wanita Ini Kongsi Tip Pengurusan Peti Sejuk
Isi Kandungan
TogglePeti sejuk adalah salah satu benda penting di dapur. Surirumah selalu risau kalau peti sejuk kosong atau bersepah sampai tak tahu mana satu sebenarnya yang sudah tak boleh dimakan lagi. Untuk memudahkan pengurusan peti sejuk, wanita yang menggunakan nama facebook sebagai Hani Mynis berkongsi cara praktikal yang digunakan untuk memudahkan kita semua di dapur.
"Seminggu sekali hani akan luangkan sikit masa utk kemas peti ais. Selalunya hari Khamis lah sebab nak kena check apa lagi bahan mentah yang masih ada dlm petiais utk plan minggu depan punya menu pulak."
TIP PETI SEJUK NAMPAK KEMAS DAN BERSIH
1) Pasang pelapik di setiap shelf. Boleh tanggalkan pelapik untuk dicuci tanpa perlu keluarkan tray. Pilih pelapik yang transparent supaya cahaya boleh tembus hingga ke shelf paling bawah. Kalau pelapik gelap menyebabkan peti sejuk nampak gelap.
2) Pilih satu atau dua warna sahaja tema bekas yang hendak digunakan di dalam peti ais.
3) Pilih bekas plastik bentuk empat segi kerana lebih jimat ruang dan lebih kemas. Elakkan bentuk bulat.
4) Labelkan setiap bekas.
PENERANGAN LEBIH JELAS DALAM GAMBAR
Gambar 1
Bekas bentuk empat segi nampak lebih kemas.
Seragamkan bekas semua berwarna hijau.
Guna pelapik transparent supaya cahaya boleh sampai ke bawah
Gambar 2
Tingkat pertama (pes) : Untuk letak pes (contohnya pes bawang merah, cili kering, bawang putih dan bawang putih serta halia) letak di tingkat paling atas. Senang untuk ambil sebab bahan ini selalu keluar masuk.
Tingkat kedua : Ini bahagian untuk bahan yang akan dimasak untuk hari ini. Sebelum keluar pergi kerja atau sebelum tidur, bahan ini akan dkeluarkan dari bahagian sejuk beku ke bahaguan chiller.
Tingkat kedua : Ini juga bahagian untuk letak lebihan makanan. Simpan dalam bekas bertutup dan bekas microwave-able atau tahan panas kukusan kerana mudah untuk panaskan. Lagi elok kalau dapat tulis tarikh makanan itu.
Tingkat ketiga (makanan kering) : Ini bahagian untuk letak makanan kering misalnya ikan bilis, asam keping, belacan, asam jawa.
Tingkat keempat : Simpan sayur yang gunakan teknik rendaman dan berdaun.
Laci sayur : Tempat letak sayur yang dimasukkan dalam ziplock bag.
Gambar 3
Bahagian pintu peti ais:
Tingkat pertama : Kawasan paling tidak sejuk dalam peti ais.
Tingkat kedua : Letak pes lauk misalnya pes tomyam, pes asam rebus dan cili jeruk.
Tingkat ketiga : Air minuman
Tingkat keempat (condiments) : untuk letak botol sos dan kicap dan juga susu pekat manis
Gambar 4
Pengurusan peti ais yang betul untuk bahan-bahan.
SOS (sos cili, sos tomato, kicap, sos tiram, sos lada hitam dan mayones yang sudah dibuka)
Ada yang suka simpan sos di luar. Cara yang sebetulnya ialah kena simpan dalam peti ais. Kalau perasan, label pada botol-botol sos dan kicap ada tertulis "refrigerate after opening".
Ini untuk mengelakkan pertumbuhan kulat kat sekeliling mulut botol dan penutup botol. Tempat yang betul untuk simpan adalah di pintu peti ais.
SUSU
Untuk susu dalam tin sama ada susu pekat atau susu cair boleh disimpan dalam peti ais di bahagian pintu peti ais. Sebelum simpan kena alih dulu dari bekas tin asal ke dalam bekas bertutup sama ada plastik atau kaca. Elakkan simpan dengan tin asal dalam peti ais kerana dalam peti sejuk keadaannya lembap dengan oksigen. Ini boleh menggalakkan pengaratan pada tin.
Susu segar atau susu kotak perlu disimpan di bahagian dalam. Jangan simpan di bahagian pintu. Bahagian pintu suhunya paling tidak stabil dan berubah-ubah apabila kita buka-tutup pintu peti ais. Perubahan suhu yang kerap boleh sebabkan susu cepat rosak.
TELUR
Ada 2 cara menyimpan telur dengan betul.
1. Simpan di luar peti ais
Lebih elok simpan dalam bekas asal telur disebabkan dua sebab. Pertama, ada tarikh best before dicetak pada bekas telur. Kedua, telur diletakkan di dalam bekas dengan posisi optimum iaitu telur kuning berada di tengah. Hal ini memanjangkan tempoh kesegaran telur.
Jangan dibasuh. Pada kulit telur ada satu lapisan perlindungan untuk menghalang bakteria masuk dalam telur dan percepatkan proses telur rosak.
Simpan telur di tempat terlindung daripada cahaya matahari dan suhu yang konsisten. Bukan sekejap panas sekejap sejuk.
2. Simpan dalam peti ais (chiller)
Jangan disimpan di bahagian pintu peti ais. Seeloknya simpan di bahagian dalam peti kerana pintu peti ais kawasan yang paling mempunyai suhu yang tak tetap,
UBAT-UBATAN
Ubat tidak perlu disimpan dalam peti ais. Ubat cecair sangat sensitif dengan haba, kelembapan dan cahaya matahari. Lagipun pada botol ubat ada label "keep in dry and cool place" bukan cool peti sejuk. Memadai dalam kabinet yang jauh dari cahaya matahari dan agak dingin.
Ubat antibiotik bentuk serbuk dan kita kena bancuh sendiri boleh disimpan dalam peti ais. Simpan dalam bahagian dalam, bukannya dipintu. Ubat antibiotik kena dihabiskan dalam tempoh tertentu.
Semoga perkongsian bermanfaat
Kredit: Hani Mynis
Korang nak beli BLENDER baru tak? Jom klik sini untuk tengok BLENDER BARU. Nanti boleh kisar bawang nak masak daging masak hitam dengan blender. Yeeha!
Nak dapatkan peralatan memasak yang baru? Semuanya menarik, jom klik link ni untuk cuci mata. Mana tahu ada yang berkenan kan? Klik sini (saya nak beli periuk baru la)
NAK RESIPI LAIN? Klik sini:
https://rasa.my/nasi-lemak-kukus-ikan-siakap-goreng-menu-luar-biasa-di-restoran-ngeteh-santai/
https://rasa.my/nak-petua-bantu-masalah-angin-dalam-badan-jom-buat-dua-jus-kesihatan-ini/
https://rasa.my/perghhh-mantap-sungguh-gulai-ikan-tenggiri-paling-power-ni/
Jom tengok video ni
https://www.youtube.com/watch?v=8z9E4CUDm5Q&list=PLeFxvDQwYge2Z4S3GiUhGD-X4hTKVMcL_&index=7
Teknik Tanam Pokok Limau Kasturi, Hanya Cucuk Ranting Dalam Tanah
Limau kasturi memang banyak kegunaannya. Daripada beli di kedai, lebih baik tanam sendiri di rumah. Cara nak tanam pun mudah sahaja, dengan hanya menggunakan keratan batang dan boleh ditanam di dalam pasu sahaja. Boleh dicuba teknik yang dikongsi oleh Pyan Sempoy ini.
TEKNIK SEMAI KERATAN BATANG
1. Pilih ranting yang sihat, berdaun cantik, sudah pernah atau sedang berbuah, tidak terlalu lembut atau muda dan tidak terlalu tua.
2. Potong dan buang pucuk, daun atau duri dan sisakan 2 hingga 3 helai daun sahaja. Potong separuh daun-daun tersebut.
3. Cucuk ke tanah yang lembap. Saya guna campuran cocoapeat, sekam bakar dan tanah hitam. Padatkan tanah di sekeliling keratan supaya tidak bergoyang. Boleh juga guna penggalak akar supaya lagi cepat berakar nanti.
4. Sungkup menggunakan plastik dan bahan seumpamanya. Saya guna cawan plastik atas bawah. Letak di tempat yang teduh sehingga keluar tunas baru dan akar. Siram air sedikit-sedikit jika tanah nampak kering. Sewaktu siram, kena buka sungkup kemudian tutup balik.
5. Pindahkan ke dalam bekas yang lebih besar bila anak pokok dah stabil. Ini adalah anak pokok berumur 3 bulan lebih hasil semai keratan.
Boleh juga guna teknik ini untuk jenis-jenis limau yang lain. Selain itu, pokok jambu air juga boleh menggunakan kaedah ini.
Selamat mencuba.
Kredit: Pyan Sempoy
Nak beli JUICER? Boleh cari DISINI. Banyak pilihan untuk anda.
Dapatkan lebih banyak resipi di laman web RASA:
Cara Tanam Ubi Kentang dalam Pasu. Memang Menjadi & Boleh Tuai Hasil.
Netizen Kongsi Tip Cuci Periuk Berjelaga & Yang Satu Ni Memang ‘Superb’ Giler!
Dapur Kaca Tak Tahan Lama? Ini Tip Elak Dapur Anda Dari Pecah Berderai
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Youtube @Majalah Rasa Official:
Cara Mudah Buat Telur Dadar Yang Sedap, Nipis & Cantik
Anda ingin membuat telur dadar nipis dan cantik? Tak kisah untuk tujuan hiasan atau sebagai bahan gulungan, ia tidak semudah yang dilihat. Memang semua orang boleh buat telur dadar kerana nampak macam mudah. Tetapi untuk mendapatkan telur dadar yang dinipis dan tidak koyak bila digulung, ini caranya:
Gunakan Kuali Yang Tidak Melekat (Non-Stick)
Membuat telur dadar menggunakan kuali non-stick merupakan pilihan yang terbaik terutama jika anda yang jarang membuat telur dadar kerana kuali jenis ini menjadikan telur dadar tidak melekat pada kuali, mudah diterbalikkan dan tidak terkoyak. Sebagai saranan, gunakan kuali yang tidak terlalu besar atau kecil seperti kuali dengan ukuran 22cm adalah lebih sesuai.
Gunakan Sekurang–Kurangnya Dua Biji Telur
Dengan dua biji telur ini, akan menjadikan kerja mendadar telur lebih mudah kerana ia tidak terlalu sedikit. Dengan dua biji telur, anda boleh buat tiga keping telur dadar yang nipis. Kalau guna satu biji ia terlalu sedikit.
Oleskan Kuali Dengan Sedikit Minyak
Walaupun menggunakan kuali anti lekat, anda masih perlu oleskan sedikit minyak di seluruh permukaan dalam kuali. Gunakan lebih kurang satu sudu teh minyak masak, kemudian ratakan dengan tisu dapur. Ia membantu telur dadar lebih mudah untuk diterbalikan. Jika terlebih minyak, boleh tekap dengan tisu dapur. Olesan minyak perlu dilakukan setiap kali menbuat telur dadar.
Guna Api Kecil
Cara paling selamat untuk mendapatkan telur dadar nipis, tidak hangus dan masak sekata adalah dengan menggunakan api yang kecil. Telur dadar yang cantik berwarna kuning cerah.
Ukuran Untuk Sekeping Telur Dadar
Sangat penting untuk anda tahu berapa banyak telur yang diperlukan bagi satu keping telur dadar nipis. Anda boleh gunakan senduk gulai bulat sebagai ukuran agar hasil telur dadar adalah sama. Selepas itu, anda hanya perlu tuangkan telur dalam kuali, kemudian perlahan-lahan layang ke kiri dan ke kanan kuali supaya telur merata nipis dengan cantik.
Goreng Sekejap
Selain menggunakan api perlahan, telur dadar juga mesti digoreng sekejap sahaja. Elakkan daripada memasak terlalu lama kerana bimbang telur dadar menjadi terlalu garing. Sebaiknya, bila kuali panas atas api perlahan, masukkan telur. Apabila cairan telur sudah kering, terbalikkan sebelah lagi. Selepas 30 saat, angkat segera telur.
Gulung Dan Hiris Nipis
Apabila telur dadar telah siap dan kurang panas, gulung telur dan hiris nipis-nipis seperti hirisan mi. Atau gunakan telur dadar sebagai wrap makanan lain. Selain boleh digunakan sebagai hiasan, ia juga dijadikan lauk dan dimakan bersama pulut kuning, nasi goreng atau diratah begitu sahaja.
Jika anda sedang mencari SANDWICH MAKER, boleh cari DISINI.
Artikel menarik yang boleh anda baca:
Roti Telur Bersama Jem Coklat, Minum Petang Yang Cukup Sempurna
Resipi yang boleh anda cuba di rumah: