Tip masak sagu ini penting supaya dapat mendapat menghasilkan hidangan pencuci mulut berasaskan sagu yang cantik.
Ini kerana tak semua kalangan kita yang tahu cara memasak sagu yang betul hingga ada yang berdepan masalah sagu berketul-ketul, melekat, tak jernih dan masih ada bintik putih. Agar sagu masak cantik, jernih dan tahan lama berikut adalah cara yang perlu dipraktikkan.
Tip masak sagu cantik dan cara simpan
1. Panaskan air hingga menggelegak kemudian baru masukkan sagu. Pastikan air lebih banyak dari sagu. Sesekali kacau untuk elak dari sagu berketul. Boleh masukkan pewarna Ketika ini jika mahu.
Ads
2. Setelah sagu bertukar jernih iaitu biji putihnya hilang, tutup api.
3. Tuang sagu dalam besen atau mangkuk lalu bilas dengan air biasa untuk membuang kanjinya.
5. Sekiranya mahu menyimpan sagu ini, letak sagu dalam bekas dan tuang air sejuk hingga menutupi sagu. Tutup kemas.
INFO
Sagu ini boleh tahan selama 1-2 minggu di dalam peti ais. Sagu yang disimpan ini boleh digunakan pada bila-bila masa untuk membuat manis sagu gula melaka atau dimasukkan dalam bubur.
Kalau ke Cameron Highland, memang geram lihat buah-buah strawberi yang merah menyala tu. Kalau ada peniaga jual borong, lagilah rasa nak beli semua. Cuma masalahnya buah strawberi ni tak tahan lama. Beli banyak tapi bila sampai dekat rumah, alahai…tak boleh simpan lama pula.Walaupun simpan dalam peti sejuk, sehari dua buah akan jadi lembik, berkulat dan benyek. Namun ada petua yang boleh dicuba untuk simpan buah strawberi ni supaya boleh tahan samapi 2 minggu. Jom lihat cara-caranya.
CARA SIMPAN BUAH STRAWBERI CAMERON HIGHLAND AGAR TAHAN LAMA
BAHAN-BAHAN:
Buah strawberi
2 liter air
4 sudu teh garam kasar
CARA-CARA:
1. Keluarkan strawberi dari bekasnya. Buang buah yang busuk dan kotoran yang ada pada buah.
2. Basuh bersih buah menggunakan air paip yang mengalir. Toskan.3. Dalam bekas berlainan, masukkan air dan garam. Kacau hingga garam larut.
4. Masukkan buah strawberi tadi ke dalam air garam. Pastikan tenggelam.
5. Toskan sekali lagi dengan letak buah satu persatu dalam penapis. Elakkan tuang sekaligus semua sekali kerana buah ini cepat lebam dan berair.
6. Ambil tisu dan lap buah bagi mengeringkan lebihan air.
7. Letak buah dalam bekas asalnya dan simpan dalam peti sejuk di bahagian chiller. Hasilnya buah strawberi boleh tahan selama 1-2 minggu.
Ikan celup tepung memang sedap. Kena pula ikan segar, memang terasa manis isinya! Bila buat secara homemade, kadang-kadang nak dapatkan bancuhan tepung yang betul tu agak susah. Ada kalanya, ikan kelihatan rangup semasa baru angkat, tapi lepas tu, dah lembik. Tak sedap la kan? Jom cuba petua perkongsian saudari Nor Syahidah ni. Nampak sedap!
BAHAN-BAHAN:
Tepung beras secukupnya – ikut jumlah ikan
1 biji telur – jika guna ikan banyak, tambah jumlahnya
Serbuk kunyit
Kapur makan
Garam secukup rasa
2 @ 3 ketul ais – bergantung kepada kepekatan tepung
CARA-CARA:
1.Satukan tepung dan telur. Gaul sebati.
2.Dalam bekas berlainan, satukan kapur makan, serbuk kunyit dan air. Adun sebati.
3.Tambahkan garam dengan secukup rasa.
4.Akhir sekali, tambahkan ais. Gaul rata. Pastikan bancuhan tidak terlalu cair dan tidak terlalu pekat.
5.Bolehlah celup ikan dan goreng hingga masak. Hasilkan kerak ikan celup tepung anda akan jadi lebih halus dan lebih rangup.
Bagi yang memiliki penapis air hampir tamat kontrak di rumah dan tak mahu menyambung hutang baru boleh belajar servis sendiri penapis air ini. Antara yang penting diketahui adalah cara menukar filter ketika diperlukan.
Turut melakukan sendiri servis penapis air, caranya dikongsi oleh Sharm Arm Zakaria. Ujar beliau filter penapis yang digunakan boleh dibeli secara online, dan boleh digunakan untuk sebarang jenama.
Apa yang penting katanya pastikan saiz filter sesuai dengan penapis air yang ada di rumah dan ia ditukar ikut masa yang ditetapkan. Berikut adalah perkongsian beliau.
Tukar sendiri filter bila penapis air habis kontrak
“Penapis air ini dah nak habis kontrak, dia suruh sambung lagi 5 tahun. Tapi tak nak buat hutang dah, jadi kita siap sedia beli filter untuk 2 tahun supaya senang tukar ikut masanya.”
Filter ada 4 tahap/ stage penukaran
Sediment – tukar setiap 4 bulan
Free carbon – tukar setiap 8 bulan
Silver carbon – tukar setiap 1 tahun
Post carbon – tukar setiap 1 tahun
INFO
-Semua filter ini harganya dalam RM160 untuk 2 tahun.
-Sebelum beli pastikan ada pengesahan SIRIM dan Halal Malaysia.
-Untuk cara pembersihan tangki boleh tengok YouTube
Udang goreng sambal matah adalah antara resipi yang semakin popular kerana rasanya yang unik, gabungan tekstur rangup udang goreng dan kepedasan aromatik sambal matah dari Indonesia.