Memiliki dapur yang selesa tentunya menjadi idaman semua wanita. Malah, jika berkesempatan untuk menghias mengikut cita rasa sendiri, itu satu bonus. Pemilihan material untuk permukaan meja atau ‘tabletop’ juga tidak kurang pentingnya lebih-lebih lagi untuk kawasan memasak (workplace). Terdapat beberapa jenis material yang sering kali menjadi pilihan.

Jubin
Pilihan paling popular, namun elakkan jubin berkilat kerana lapisan digunakan berkemungkinan mengandungi bahan beracun. Justeru, anda dinasihatkan menggunakan papan pemotong setiap kali melakukan kerja memotong kerana ia berpotensi pecah akibat hentakan. Permukaan meja daripada jubin adalah pilihan yang terbaik jika anda mahu bahan yang murah yang mudah untuk mengekalkan. Ia mudah untuk menyelaraskan dengan atau campuran dan sepadan dengan gaya reka bentuk yang berbeza.

Keluli Tahan Karat (Stainless Steel)
Keluli tahan karat menggambarkan rupa dapur yang moden. Dapur Keluli tahan karat dapat diselaraskan dengan mana-mana warna dan merupakan salah satu daripada bahan-bahan permukaan meja paling mudah untuk dibersihkan. Anda hanya perlu lap dengan kain dan sabun yang lembut sahaja. Ia dikatakan jenis yang paling bersih kerana berkeupayaan untuk menghalang pembentukan bakteria.

Konkrit
Konkrit juga sangat sesuai untuk dapur moden. Anda boleh memilih mana-mana warna dan tekstur. Konkrit bercampur dengan baik dengan bahan-bahan yang berbeza, seperti kaca, jubin dan marmar untuk mewujudkan satu jenis rupa. Penggunaan permukaan meja konkrit punya keistimewaan tersendiri. Misalnya apabila suhu di dalam rumah anda naik, konkrit menangkap haba dan melepaskannya apabila suhu menjadi sejuk.

Kayu
Kayu yang sesuai adalah nyatuh, mahogany dan maple. Material ini sesuai digunakan untuk kerja-kerja menguli doh. Selain itu juga, boleh digunakan untuk memotong sayur atau bawang. Tetapi aktiviti ini akan meninggalkan kesan calar pada permukaannya. Anda tidak perlu bimbang sekiranya ingin meletakkan periuk dan kuali panas di permukaan kerana ia tahan panas.

Permukaan kayu juga dipandang cantik terutama apabila ira permukaan di’varnis’. Namun, kelemahannya, ia tidak kalis kotoran, mudah dilekat tanda, senang terbakar, retak selain berpotensi membiakkan bakteria. Cara menjaganya hanya dengan mengelap menggunakan kain lembap dan bahan pencuci lembut. Meja yang sentiasa di’varnis’ serta dikeringkan mampu bertahan sehingga 20 tahun.

IKLAN

Granit
Permukaan meja granit memberikan kemasan baik dan tidak kelihatan berkilat tradisional. Rintangan untuk menggaru, kerepek, retak atau pecah menjadikan Granit salah satu permukaan meja batu paling tahan lama. Granit adalah pilihan yang terbaik jika anda mahu untuk menaik taraf dapur, dan ia mampu diselaraskan dengan pelbagai gaya dan reka bentuk dapur. Jadi anda tidak perlu mengubahnya dengan setiap merombak dapur.
Granit kelihatan seperti marmar tetapi lebih kukuh. Permukaannya juga lebih halus, licin dan stabil. Granit tidak mudah calar dan senang untuk dibersihkan. Ia juga kalis air, dan anda tidak perlu risau kerana air tidak akan menjejaskan kualitinya. Kosnya agak tinggi berbanding material yang lain kerana ia sangat keras dan sukar untuk memotong dan membentuk permukaannya.

Marmar
Permukaan meja marmar mempunyai rupa elegan. Marmar juga merupakan bahan yang sesuai dijadikan permukaan kabinet dapur. Ia tidak mudah rosak, tidak mudah calar dan tergores, dan tidak mudah terjejas akibat sisa makanan atau bahan beralkali jika betul penjagaannya. Permukaan ini paling sesuai digunakan untuk penyediaan makanan seperti doh.
Berciri lebih halus, rata, bermutu dan tahan lama. Berbanding granit, marmar lebih lembut, mudah calar serta pudar berbanding granit sekali gus memerlukan penjagaan teliti. Granit pula mudah retak akibat tindak balas semula jadi kandungan kimia dalam batu berkenaan.

Sumber gambar: google

PETUA DAPUR:

IKLAN

AYAM GORENG RANGUP
Bagaimana hendak menyediakan ayam goreng yang sedap dan lebih rangup untuk anak-anak? Agar ayam goreng yang digoreng lebih rangup, gaulkan ayam dengan garam dan kunyit. Kemudian salut sedikit tepung sagu pada ayam tersebut dan kemudian goreng ayam seperti biasa. Cara ini juga menjadikan ayam goreng lebih enak.

Tip Pilih Material Permukaan Meja Dapur

Selamat mencuba!
Aisyah Ali, Pekan, Pahang.

Anda ingin menukar FOOD STEAMER, boleh klik  DISINI.

IKLAN

LIHAT JUGA PETUA INI:

Nak Kentang Lebih Tahan Lama? Ini Petua Untuk Anda

Teknik Asas Sukat Tepung Guna Cawan Supaya Adunan Kek, Biskut Tak Lembik & Tak Keras

Cream Cheese Homemade, Sangat Mudah Hanya 4 Langkah Je.

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI