Buat ibu-ibu yang bakal berpantang nanti bolehlahlah buat persiapan makaan atau menu yang boleh dinikmati. Serunding halia dan bawang goreng ni makan tabur di atas nasi panas memang sedap rasanya.Semua bahan-bahan ini dhiris dengan pisau, bukan guna penyagat,
Bila guna pisau hasilnya lagi cantik,kemas dan tak hancur.Untuk serunding ni, saya tak letak bahan perasa mahupun garam,makan begitu saja pun layan.Boleh ikut petua ni untuk hasil yang lebih memuaskan.
Tip:
1.Sebelum goreng bawang merah, tabur sikit dengan tepung beras, jangan letak air atau garam. Guna bawang merah ros/bawang merah kecil, jangan guna bawang merah besar.
2.Selepas hiris bawang putih, rendam kejap dengan air sahaja selama 10 minit kemudian bilas, tapis hingga betul-betul kering.
3.Lepas hiris halia, jemur/bagi kena angin kejap, supaya masa untuk menggoreng menjadi singkat sebab halia banyak kandungan air, saya guna halia tua, hasil lagi sedap dan cantik
4.Ketika menggoreng minyak jangan kedekut, guna api sederhana sahaja supaya tak cepat hangus.
5.Mulakan dengan menggoreng bawang putih dahulu, kemudian bawang merah, akhir sekali halia.
Ads
6.Bila bahan-bahan goreng dah sejuk, masukkan dalam botol dan lekat kan, kemudian simpan dalam peti sejuk pun boleh, jangan risau ia tetap akan garing, itupun bergantung pada cara anda hiris, kalau dihiris tebal-tebal memang susahlah nak garing.
7.Jika nak tambah bahan perasa dengan lada hitam yang dikisar kasar pun boleh, sebelum masuk dalam botol, tabur la dulu bahan perasa tu.
Jom belajar tanam tauge! Walaupun dikategorikan sebagai sayur yang murah, namun tauge mempunyai nilai khasiat yang tinggi. Ia enak dimasak dengan pelbagai gaya masakan malah sangat enak dicampur ke dalam sup. Kalau nak tahu, tauge ni juga sangat mudah untuk dihasilkan. Bagi anda yang nak cuba hasilkan tauge sendiri, bolehlah ikuti teknik-teknik yang dikongsi oleh saudari Velvey Rossa ini. Pasti seronok bila dapat tuai hasilnya.
CARA TANAM TAUGE SENDIRI DI RUMAH
BAHAN-BAHAN: Kacang hijau – jumlahnya ikut cita rasa masing-masing 2 helai kain tuala kecil – sehelai untuk semai kacang & sehelai untuk tutup kacang sekaligus jadi pemberat Bekas untuk menanam – boleh guna tapis sayur Bekas untuk menyimpan – boleh guna bekas plastik gelap, plastik hitam atau periuk kukus
CARA MENANAM:
1. Kacang hijau perlu direndam semalaman atau 7-8 jam hingga ianya kembang. 2. Untuk menyemai kacang, bekas tapis harus dialas dengan sehelai tuala kecil. 3. Kemudian taburkan kacang hijau yang telah kembang tadi atas tuala. 4. Kemudian tutup kacang menggunakan sehelai lagi tuala. Ia berfungsi sebagai pemberat supaya taugeh terbantut dan tidak tumbuh kurus meninggi. 5. Siram keseluruhan tuala tadi dan toskan airnya. 6. Simpan tapis berisi kacang tadi dalam bekas gelap seperti bekas plastik. Boleh guna apa sahaja bekas asalkan gelap. Boleh juga guna plastic hitam atau periuk kukusan. 7. Simpan bekas tersebut di tempat gelap dan tidak terdedah pada cahaya. Ini keran jika kena cahaya tauge akan menjadi kurus. 8. Siram kacang tadi 4-5 kali sehari untuk pembesaran tauge yang sempurna. 9. Tauge yang ditanam boelh dituai pada hari keempat.
Sudah basuh tangan dengan sabun tapi bau bawang merah yang melekat pada tangan lepas kupas dan hirisnya masih tak hilang. Jangan risau ada empat cara mudah boleh menangani bau bawang merah yang degil ini:-
Cuka
Titiskan beberapa titis cuka makan pada tangan dan ratakan keseluruh tapak tangan , kemudian cuci dengan sabun seperti biasa. Ini kerana bau cuka yang tajam boleh menutralkan bau bawang merah yang kuat.
Kopi
Serbuk kopi juga terkenal mampu menghilangkan bermacam bau di dalam rumah mahupun dalam kereta. Sudah pasti, ia boleh juga menghilangkan bau bawang merah yang melekat pada tangan. Caranya mudah je, ambil satu sudu makan serbuk kopi dan ratakan pada tangan dan gosok-gosokan, kemudian bilas dengan air bersih seperti biasa. Gerenti bau bawang akan hilang.
Ubat Gigi
Cara lain anda boleh gunakan ubat gigi yang mengangdungi florida untuk mencuci tangan berbau bawang, kemudian cuci dengan air bersih. Ia sangat mudah.
Gosok Tangan Pada Peralatan Stainless
Jika bau bawang masih melekat pada tangan, apa kata anda usapkan tangan pada perlatan dapur yang diperbuat dari stainless di bawah air mengalir eselama beberapa minit. Stainless dikatakan boleh menutralkan bau bawang yang kuat pada tangan.
Buah keras antara bahan yang turut menjadi elemen utama dalam masakan orang-orang kita. Ia juga dijadikan untuk perencah, sambal atau pun gulai. Buah keras ini bukan sahaja membantu dalam memberi kepekatan masakan berkuah, malah memberikan aroma (manis) dan juga menambah kelazatan. Buah keras juga mampu elak santan menjadi pecah (minyak) dalam masakan gunakan santan pekat seperti masak lemak.
Untuk mendapatkan aroma dan kelazatan dari buah keras, ianya terlebih dahulu perlu digoreng kering tanpa minyak, ditumbuk dan dikisar halus. Sekiranya ingin buat sambal, buah keras boleh digoreng bersama bawang putih dan bawang merah dan dikisar halus.
Tip orang dahulu sekiranya buah keras ini digunakan tanpa digoreng kering dalam masakan rempah, lauk cepat basi.
Selain daripada kegunaan dalam masakan, buah keras juga sering dijadikan ramuan dalam kosmetik. Sebagai contoh, buah keras yang telah dihancurkan mampu dijadikan sebagai sabun, syampu dan juga serbuk lulur. Biji buah keras pula dikatakan mampu dijadikan sebagai sumber minyak lampu.
Antara Khasiat buah keras
Minyak daripada buah keras boleh merawat kesan terbakar pada kulit dan kesan regangan wanita selepas bersalin
Minyaknya juga boleh melebatkan rambut dan mampu merawat masalah rambut gugur dan bercabang
Sebagai ramuan untuk kosmetik seperti syampoo,sabun,lulur badan dan sebagainya
Daunnya boleh menghilangkan sakit kepala dgn izin Allah
Sebagai penyedap masakan spt sup,kari,masak merah ayam,rendang,tumisan sayuran dan lain lain lagi
Walaupun boleh dimakan, namun begitu buah keras atau nama botaninya aleurites moluccana merupakan pokok rasmi Hawaii ini perlu dimasak sebelum dimakan kerana mempunyai kandungan toksik (saponin dan phorbol) yang tinggi ketika masih mentah.
6. Hilangkan tanda-tanda regangan di perut
Selain buahnya yang digunakan sebagai rempah masakan, beberapa bahagian pokok buah keras ini dikatakan mampu digunakan sebagai ubat dalam rawatan tradisional. Daun pokok buah keras dikatakan mampu digunakan untuk mengurangkan sakit kepala dan gonorea. Daun muda yang telah dipanaskan atas api dikatakan mampu dijadikan sebagai tampalan bagi melegakan tulang yang patah, lebam-lebam, luka dan kesakitan.
Minyak biji buah keras dikatakan bersifat rengsa dan julap dan kadang-kala digunakan seperti minyak jarak. Minyak ini juga digunakan sebagai perangsang rambut terutamanya dalam sistem perawatan rambut.
Minyak dari biji buah keras dikatakan mampu digunakan untuk merawat kesan kulit terbakar , tanda-tanda regang di perut bagi wanita selepas melahirkan anak dan benjol di perut. Di Sumatera, biji yang telah dibakar dikatakan boleh disapu di pusat bagi melegakan masalah kejang perut.
7. Hilangkan nafas berbau
Masalah berkaitan pencernaan juga dikatakan mampu dirawat dengan menggunakan bahagian-bahagian tertentu pokok buah keras. Di Hawaii, buah dan biji yang telah dipanggang dikatakan mampu dijadikan sebagai ubat merawat sembelit atau pencuci perut.
Air rendaman getah buah, bunga dan kulit pokok dikatakan mampu dijadikan ubat untuk merawat sakit tekak, tonsillitis, sakit gigi dan juga nafas berbau. Bagi mengelakkan jangkitan terhadap ulser dan bengkak luaran, getah buah keras juga boleh digunakan untuk disapu pada bahagian tersebut. Manakala kulit pokok dan buah yang masih berwarna hijau dikatakan mampu digunakan untuk merawat masalah pernafasan terutamanya asma dan batuk.
8. Rawatan tumor
Di Jepun kulit kayu ini dikatakan mampu digunakan untuk merawat tumor. Di Jawa, kulit kayu pokok buah keras ini dikatakan mampu digunakan untuk merawat masalah diarrhea berdarah dan juga disenteri. Air rendaman kulit kayu pula dikatakan mampu dijadikan sebagai ubat untuk merawat ketidak suburan wanita.
Walaupun terdapat pelbagai kegunaan setiap bahagian pokok buah keras ini, namun begitu penggunaannya perlulah mendapatkan nasihat pengamal perubatan terlebih dahulu bagi mengelakkan kemudaratan di kemudian hari kelak.
RESIPI SAMBAL BUAH KERAS
BAHAN-BAHAN:
5 biji Buah Keras
1 biji Cili Hijau
1 biji Cili Merah
1 biji Bawang Merah
1 biji Bawang Putih
5 biji Cili Padi
1 biji Tomato
CARA MEMASAK:
1. Gorengkan semua bahan di atas sekejap atau sehingga agak layu.
2. Letak sedikit garam
3. Isi ikan goreng – ambil agak-agak dari 2 ekor ikan kembung
.4. Tumbukkan bahan yg telah digoreng dan masukkan isi ikan, perasakan.
5. Sedia dihidangkan.
RESIPI AYAM MASAK BUAH KERAS
BAHAN A
12 ketul ayam yg dipotong kecil
sedikit garam
sedikit kunyit serbuk
BAHAN B (DIKISAR)
2 batang serai
4 biji buah keras
1st ketumbar
1/2 biji bawang besar
4 biji bawang putih
sedikit halia
sedikit kunyit basah
sedikit belacan
BAHAN LAIN
3 helai daun limau
1 biji tomato ~ dipotong kasar
cili padi secukupnya ~ diketuk
1/4 cawan santan
garam dan gula secukupnya
minyak secukupnya
CARA MEMASAK:
Satukan bahan A, goreng separuh masak, ketepikan.
Tumis bahan B hingga wangi, masukkan daun limau, cili padi, santan dan biarkan mendidih.
Masukkan ayam, tomato, garam, gula dan masak hingga pekat. Kepekatan ikut selera masing2
Nak tahu ayam segar atau tidak? Rahsianya ada pada warna buntut ayam! Ketahui cara mudah bezakan ayam segar, ayam tak halal, dan ayam bangkai sebelum beli di pasar.