Hidangan roti puri ini boleh dijadikan menu pagi atau pun petang. Cicah dengan sambal sardin, bilis atau kari semalam lagi sedap.
Kalau selalu buat guna yis atau Mauripan, kali ini boleh ikut cara buat roti puri oleh Noraslinda Md Radzhi. Caranya tak menggunakan bahan tersebut tapi lebih rangup, roti sejuk pun tak kempis.
Cara buat roti puri tanpa yis yang rangup
Roti puri tanpa mauripan, lebih rangup dan bila roti sejuk tak kempis. Berbeza buat bila letak mauripan, roti dah sejuk, roti pun kempis. Lain org lain cara kan.
Ads
Bahan-bahan
1/2 kilo tepung gandum
1 sdk baking powder
1 biji telur
2 sdb marjerin
2 sdb susu pekat
Air
Cara membuat:
1.Tepung gandum, baking powder diayak.
2. Masukkan marjerin dalam tepung diajak tadi dan ramas dijadikan serbuk roti.
3. Masukkan susu pekat dan telur. Gaul dan ramas.
4. Tuang air sedikit demi sedikit. Uli hingga tak lekat tangan. Bulat-bulatkan. Biar doh rehat selama 20 minit.
Ads
5. Panaskan minyak, gelek atau canaikan doh dan goreng. Sambil itu curahkan minyak panas atas roti nanti akan jadi gelembung.
6. Bila dah agak keperangan balikkan. Siap
7. Hidang dengan sambal tumis, sambal sardin atau kari. Nak makan begitu saja pun sedap.
Tetiba teringin nak makan murtabak? Haa takpe jangan risau ini ada resipi murtabak mini ayam cheese..Buat sendiri lagi sedap dan puas hati. Sangat sesuai dihidangkan ketika sarapan atau minum petang. Anak-anak dekat rumah pun mesti suka punyalah!
MURTABAK MINI AYAM CHEESE
BAHAN-BAHAN (INTI)
Isi ayam @ daging | cincang
Kentang | potong dadu
Carrot | potong dadu
Rempah kari daging | 1 paket kecik
3 ulas bawang putih | hiris
1 biji bawang besar | hiris
2 biji bawang besar | potong dadu
Daun sup | hiris
Sedikit garam
Sedikit gula
Sedikit minyak masak untuk menumis
CARA PENYEDIAAN (INTI)
Panaskan kuali. Tuang sedikit minyak masak. Masukkan bawang yang dihiris.
Masukkan rempah kari dan masukkan sedikit air. Tumis rempah hingga pecah minyak.
Masukkan isi ayam dan masukkan kentang. Kemudian masukkan air separas bahan-bahan yang dimasak.
Masak sehingga air hampir kering. Masukkan sedikit garam serta gula. Boleh juga letak serbuk cukup rasa.
Masak hingga betul-betul kering. Sejukkan dan sedia untuk langkah menyediakan murtabak mini.
CARA PENYEDIAAN MURTABAK MINI:
Pecahkan 2 biji telur, pukul dan masukkan sedikit garam. Masukkan inti yang telah dimasak tadi.
Masukkan daun sup dan bawang. Kacau hingga sebati.
Buka kulit popia, letak atas dulang. Kemudian letak sekeping cheese di tengah-tengah.
Ambil 3 sudu makan inti yang dicampurkan dengan telur dan bawang sebentar tadi. Letak di atas cheese tadi. Lipat atas, bawah, kiri dan kanan. Lekatkan lipatan terakhir guna gam (tepung gandum + air).
Terbalikkan bila dilipat, letak atas bekas lain & ulang proses yang sama.
Untuk membakar panaskan kuali, letakkan sedikit minyak.. Letakkan murtabak mini tadi..
Bakar sehingga masak.. Balik-balikkkan ia. Apabila dah siap bolehlah dihidangkan.
Sekarang ni petang-petang kerap hujan. Mulalah perut berkeroncong nak cari makanan untuk dikunyah. Resipi roti buah-buahan kekacang ni nampaknya mudah dibuat.
Bak kata empunya resipi ni campak-campak, kacau-kacau dan siap. Jom cuba buat ikut resipi yang dikongsikan oleh Kathy Kay- JOM jengah dapur KK. Kekacang ada, buah-buahan pun ada memang padulah.
Scones sangat enak dijadikan sajian ketika minum petang. Pastri lemak masin dan dinikmati pula dengan jem manis, memang padanan yang sempurna. Jika ingin menjadikannya berperisa, boleh tambah bahan-bahan seperti cip coklat, kismis atau apa-apa rasa mengikut pilihan masing-masing. Nak cuba buat? Saudari Zatil Arip ada kongsikan resipi asas scone dan juga cara menjadikan scone pelbagai perisa. Jom cuba!
CARA BUAT SCONES KOSONG (PLAIN) & SCONES BERPERISA
CARA MEMASAK: 1. Parut mentega masuk terus dalam tepung.
2. Ramas sampai jadi serbuk roti. 3. Tambah buttermilk & gaul ala kadar sahaja. 4. Bentukkan jadi doh dan tekan leper setebal 1-2 inci. 5. Tekap guna acuan bulat/gelas tanpa ‘twist’. 6. Susun atas alas bakar dalam loyang. 7. Kacau sebiji telur dan 1 sudu air & sapukan pada permukaan doh. 8. Bakar pada suhu 200°C selama 20 minit atau sehingga keemasan.
Jika sukakan scones pelbagai rasa dan ingin hasilkan 3 perisa berbeza, ini bahan-bahan dan cara-caranya:
BAHAN TAMBAHAN:
Scones Inti Savoury: 2 batang sosej – potong dadu 1/2 biji bawang holland secukupnya– potong dadu (beli online disini) 1 sudu teh cili kisar (beli online disini) Keju cheddar Gula, garam dan serbuk lada hitam secukupnya
CARA MEMASAK: 1. Panaskan minyak dan tumis semua bahan hingga wangi. Angkat dan sejukkan.
Scones Kismis: Kismis hitam secukupnya
Scones Cip Coklat: Cip coklat secukupnya
CARA MEMASAK:
1. Parut mentega masuk terus dalam tepung. 2. Ramas sampai jadi serbuk roti. Bahagikan adunan kepada 3 bahagian (1 cawan tepung untuk scones savoury, 1/2 cawan tepung untuk scones kismis dan 1/2 cawan untuk scones cip coklat.)
3. Masukkan bahan tambahan pilihan (savoury/kismis/chocolate chips) ke dalam mangkuk masing-masing.
4. Tambah buttermilk dan gaul ala kadar sahaja. Nisbah sukatan adalah 1/2 cawan untuk Scones savoury dan 1/4 cawan untuk kismis dan cip coklat.
5. Tabur tepung atas dulang dan bentukkan doh.
6. Tekan doh dan tekan leper setebal 1-2 inci.
7. Tekap guna acuan penerap bulat atau gelas. Kalau nak potong2 je pun boleh.
8. Susun atas alas bakar dalam loyang.
9. Kacau sebiji telur dan 1 sudu air dan sapukan pada permukaan doh. Untuk doh savoury, boleh tambah hirisan daun parsli di dalam bancuhan telur.
10. Bakar pada suhu 200°C selama 20 minit atau sehingga keemasan.
11. Scone pelbagai perisa sedia untuk dihidangkan.
Resipi sup ikan jenahak ini sesuai dihidangkan bila teringin menghirup sup panas. Tambah pula kalau cuaca hujan atau mendung, lagi berselera makan lauk sebegini.Cara...