Nak guna limau kasturi untuk masakan sikit saja tapi kena beli yang siap pek dalam jumlah yang banyak. Selebihnya daripada terbiar sampai kecut dalam peti sejuk, elok buat jus limau kasturi.
Jus limau kasturi ini lebih enak jika masukkan sekali dengan kulitnya, lagi asli rasanya. Tapi jangan bimbang tak pahit pun malah rasanya sangat sedap masam manis bersatu. Cara membuatnya dikongsi oleh Nur Amalyna Zubaidi.
Buat jus limau kasturi yang pure, kisar sekali kulitnya
Wajib cuba buat air limau kasturi ini. Rasa segar otak minum air ini. Ini bukan style perah asam limau tapi diblend terus dengan kulit. Awalnya, takut air limau kasturi akan jadi pahit sebab dikisar sekali bersama kulit. Tapi tidak. Rasa lagi sedap rupanya. Ini cara membuatnya;
Ads
Ambil buah limau kasturi belah dua dan buang biji.
2. Masukkan dalam blender. Letakkan air dan gula siap-siap.
3. Bila dah hancur dan sebati, tapis. Boleh guna penapis apa pun.
4. Bila dah siap tapis, sediakan gelas dan ais Kalau ada asam boi lagi sedap.
Sahur kadang kala buat anda blur sekejap nak masak apa yang semua boleh makan. Tapi jika anda yang sedang berdiet atau nak menjaga usus, minum ini sudah memadai dan mengenyangkan. Jom try ni. Tak perlu yang lain , ini dah cukup untuk anda.
Kurma milk fruit cocktail Bahan-bahannya 1 sudu besar buah epal merah -didadu kecil. 1 sudu besar buah Mangga -didadu kecil 3 biji isi buah kurma 2 sudu besar isi nata de coco tanpa air 2 sudu besar madu 1/3 cawan susu fullcream. 1 sudu surya cuka kurma sider Sedikit air batu.
Cara membuat: 1. Masukkan madu ke dalam cawan hidangan. 2. Masukkan cuka kurma sider, isi buah kurma dan susu fullcream. Kacau sehingga sebati. 3. Masukkan buah mangga, buah epal, nata de coco dan sedikit air batu. 4. Kacau sekali lagi sehingga mesra. 5. Siap untuk dihidang.
Bagi anda yang ada masalah kurang lawas, badan berangin, perut sebu, buncit dan nak kurus secara sihat, boleh cuba amal minum Jus Halia Madu ni. Istimewa resipi perkongsian Cik Pooja ni, ia hanya guna bahan-bahan semulajadi dan tak ada sebarang pengawet atau perasa tambahan. Nak buat pun sangatlah mudah. Jom lihat bahan-bahan yang diperlukan.
JAMU HALIA MADU
BAHAN-BAHAN:
2 inci halia tua
2 biji limau nipis – boleh ganti dengan 1 biji lemon
3 cawan air
1/2 cawan madu
CARA MEMASAK:
1. Kupas kulit halia dan potong limau seperti dalam gambar.
2. Masukkan hirisan limau dan halia ke dalam periuk. Tambahkan air dan renehkan sampai air tinggal anggaran 2 cawan sahaja.
3. Masukkan air ke dalam cawan dan biarkan suam.
4. Seterusnya masukkan air ke dalam blender bersama 1/2 cawan madu. Kisar hingga halus. ( limau dikisar bersama dengan kulitnya.)
5. Isikan ke dalam botol dan simpan dalam peti sejuk. Minum 2 kali sehari iaitu pada sebelah pagi dan malam.
NOTA:
Minuman ini adalah perkongsian empunya resipi dan serasi dengan kondisi badan beliau. Jika anda minum tapi tak serasi, sebaiknya elakkan.
Sukatan jamu ini boleh tahan untuk 2-3 hari penggunaan.
Cik Pooja ( empunya resipi) ambil minuman ini setelah habis berpantang dan bayinya berusia 2 bulan. Keberkesanan mungkin berbeza dan bergantung kepada tubuh masing-masing.
Buah lemon ini selalu kita masuk dalam minuman dan makanan. Disebab selalu digunakan kita biasanya akan beli dalam kuantiti yang banyak, tambah pula jika harganya mudah ketika itu.
Tapi masalahnya bila lama disimpan dalam peti sejuk lemon tetap jadi buruk. Supaya tak membazir jika ada banyak lemon di rumah boleh buat lemon kering. Bila dah ada lemon kering ini, nak buat air lemon pun senang. Masukkan saja dalam cawan.
Cara-cara buat lemon kering
1.Basuh lemon dengan air garam.
2.Potong lemon nipis-nipis. Susun atas redai.
3.Jemur lemon bawah matahari seharian.
4.Bila habis matahari, simpan lemon dalam peti ais.
5.Esoknya jemur lagi (ulang proses sehingga betul-betul kering)
6. Atau boleh masukkan ke dalam oven suhu 50-70 darjah 5-6 jam (sehingga betul-betul kering).
Cara penggunaan lemon kering untuk minuman
1. Rendam 1 – 2 keping lemon kering ke dalam secawan air suam / panas selama 5 minit.
2. Boleh dicampur bersama gula / madu / halia / teh / chia seed.
3. Siap untuk dihidang.
4. Tambahkan ais jika mahu dihidang sejuk.
Ayam goreng kari ini kalau diratah, makan panas-panas, memang tak cukup seketul. Boleh ketagih dibuatnya. Sedapnya berbeza dari ayam goreng biasa atau ayam goreng...