Dalam pada orang sibuk dengan Tauhu bergedil, apa kata dalam mood raya sekarang ni korang cuba pulak buat Tauhu Sumbat Daging. Sangat mudah membuatnya dan kalau buat lebih boleh frozenkan, bila teringin tinggal buat goreng je. Tak percaya korang cuba resipi yang RASA kongsikan ini. Gerenti Korang puas hati makan sekeluarga, makan panas-panas terasa rangup tauhu dan keenakan inti dagingnya.
TAUHU SUMBAT DAGING
BAHAN-BAHAN:
10 biji 10 | potong dua bentuk tiga segi
200gm daging kisar
1 batang lobak merah | potong dadu halus
1 biji bawang Holland
3 sudu serbuk kari
1 sudu kecil garam
1 sudu kecil perasa
2 sudu minyak masak
2 biji telur
1 sudu kecil sos ikan

CARA MEMASAK:

IKLAN
IKLAN
IKLAN
  1. Panaskan minyak dan goreng semua tauhu sehingga keperangan.
  2. Kemudan sejukkan tauhu dan dibelah dua. Ketepikan.
  3. Korek dan keluarkan isi tauhu, kemudian hancurkannya hingga halus.
  4. Untuk menyediakan inti: Panaskan minyak dan tumis bawang ,lobak merah sehingga naik bau
  5. Masukkan daging dan isi tauhu yang telah dihancurkan tadi, tumis sehingga masak.
  6. Perasakan dengan garam, serbuk kari dan perasa.
  7. Apabila sudah masak ambil kulit tauhu yang telah dikorek isi tadi kemudian sumbat dengan inti yang telah siap tadi.
  8. Panaskan minyak dalam kuali.
  9. Sementara itu, pecahkan telur, kemudian peraakan dengan sos ikan dan dipukul hingga sekata.
  10. Celup tauhu yang telah disumbat intinya ke dalam telur dan goreng sehingga keperangan.
  11. Tauhu sedia dihidangkan bersama sos cili Thai atau sambal kicap.

INFO: Tauhu ini sangat enak dan ranggup di makan panas-panas.

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI