1. Tauhu digoreng sehingga masak, kemudian dipotong segi tiga. Tengah-tengah tauhu tu dikelar untuk sumbat sayur-sayur nanti.
2. Timun, sengkuang, lobak merah disagat atau dipotong memanjang. Taugeh dibuang ekornya, kemudian celur sekejap dengan air panas. Jangan celur terlalu lama, takut nanti lembik. 3. Bahan-bahan sayur bolehlah disumbat dalam tauhu yang dah digoreng dan dikelarkan di tengah-tengah tu.
1. Bawang besar, bawang putih, halia, serai dan cili kering dipotong kasar-kasar, kemudian goreng sekejap di dalam minyak. Bila agak-agak dah garing, angkat dan toskan. 2. Masukkan bahan-bahan tadi dalam pengisar. Kisar sehingga halus. 3. Gunakan minyak lebihan goreng bahan-bahan tadi, kemudian tumis bahan kisar sehingga pecah minyak.
4. Bila dah agak-agak pecah minyak, masukkan gula merah @ nisan berserta air asam jawa. 5. Kemudian masukkan kacang tanah yang dikisar kasar tadi. Kalau agak kering dan pekat, boleh masukkan air. Ikut citarasa masing-masing nak kuah kacang tu macam mana sama ada pekat atau agak-agak cair sikit. 6. Kemudian perasakan dengan garam dan gula. Agak dah okay rasanya, boleh tutup api. 7. Siap kuah kacang. Bolehlah dimakan dengan tauhu yang dah disumbat tadi.
Biasa kita buat kuih seri muka dalam talam dan dipotong kecil untuk dimakan. Kalau suka dengan kuih ni boleh jer buat dalam saiz mini sebegini.
Enaknya kuih ini apabila lapisan bawah mengandungi pulut dan lapisan atas yang lembut dan sedikit manis bagi mengimbangi rasa tawar pulut. Ini resipi penuh cara membuatnya.
LAPISAN ATAS
2 cwn pulut
2 cwn santan cair
1 sdk minyak
Sedikit garam
Cara-cara :
1. Cuci pulut dan rendamkan selama 2jam.
2. Masukkan pulut yg telah direndam kedalam loyang yg sudah digris minyak @ alas plastik. Tuangkan santan cair yg dicampur sedikit garam. Tambahkan sedikit minyak dan kukus selama 30minit @ sehingga pulut masak.
3. Sementara tggu lapisan bawah masak, sediakan bahan² untuk lapisan bawah..
4. Setelah pulut masak, tekan²kan pulut sehingga padat..
5. Masukkan semula kedalam kukusan, dan tuangkan adunan bahagian atas.
BAHAN LAPISAN ATAS
10helai daun pandan
3 cawan santan (sy kisarkan daun pandan dgn santan trlbh dhulu, kemudian ditapis)
1 cawan gula pasir
1 biji telur gred A
½ cawan tepung gandum
½ cawan tepung kastard
¼ cawan tepung beras
1 sdk garam
Sedikit pewarna hijau
CARA-CARANYA :
1. satukan santan yg tlh dikisar brsama daun pandan dan ditapis, gula, dan telur kedalam blender dan kisarkan.
2. Masukkan tepung gandum, tepung kastard, tepung beras, garam dan pewarna. Kisar lagi sampai sebati.
3. Kemudian masukkan adunan yg telah diblender kedalam periuk @ kuali. Masakkan sebentar adunan td dgn api yg sgt perlahan. Kacau guna whisk sehingga naik wap (jgn smpai mendidih ya) dalam 10minit. (Api kena perlahan)
4. Tuangkan adunan pandan kedalam pulut td, dan kukus lg selama 20minit dgn api yg sederhana selamat mencuba
Tips kalau guna loyang, jgn lupa sapukan loyang dgn sedikit minyak @ lapikkan dgn plastik. Kalau guna acuan kuih lompang, sblm masukkan pulut, sapukan acuan lompang dgn sedikit minyak supaya senang nk keluarkan
Bila sebut Pais, terbayang ikan. Rupanya Pais Sotong pun sedap juga tau. Isi sotong yang lembut, digaul dan dimasak dengan rencah yang cukup rasa, memang enak. Yang baru pertama kali rasa pun pasti suka. Jom cuba masak guna resipi perkongsian saudari Mariana Zainal ni. Pasti puas hati. Oh ya… Resipi ini tidak semestinya hanya menggunakan sotong. Kalau nak guna udang, ikan puyu, ikan sepat atau apa-apa sahaja jenis ikan kegemaran pun boleh. Tiada masalah. Selamat mencuba!
RESIPI PAIS SOTONG ALA UTARA
BAHAN UTAMA:
1kg sotong – bersihkan dan kelar jangan sampai putus
BAHAN-BAHAN:
15 tangkai cili kering – potong, buang biji, rendam air panas sekejap & toskan (jika guna cili padi pun sedap, boleh guna 25 biji)
Sedikit air asam jawa (cair sahaja, dalam 1/2 cawan)
Sedikit bahan perasa
1/2 senduk minyak masak
CARA MEMASAK:
1.Kisar halus cili kering, bawang merah besar, bawang putih, serai, jintan manis, ketumbar, serbuk kunyit, air asam jawa dan sedikit air.
Masukan kelapa parut dan kisar sekejap sahaja.
Panaskan minyak masak dalam kuali. Masukkan bahan kisar diikuti gula, garam dan sedikit bahan perasa.
Masak hingga garing menggunakan api sederhana. Pastikan sentiasa dikacau.
Apabila sudah garing dan sambal kelapa elok masak, masukkan sotong dan hirisan daun kunyit. Kacau rata.
6. Apabila sotong sudah lembut, sesuaikan rasa dengan menambah perasa yang kurang mengikut citaras masing-masing. Sedia untuk dihidang.
INFO:Jika nak lagi sedap, bila tumisan sambal kelapa sudah elok masak, gaulkan dengan sotong. Kemudian ambil sotong, balut dengan daun pisang, letak dalam kuali dan tutup kuali dengan tudung periuk. Masak guna api perlahan hingga masak sempurna.
Resipi dari perkongsian Mamadee, Bingsu merupakan alternatif pencuci mulut yang lebih sihat dan menyegarkan. Bingsu adalah hidangan dari Korea. Sebenarnya topping untuk Bingsu ini anda boleh pelbagaikan dengan pilihan buah-buahan masing-masing. Ada juga yang letakkan kacang merah dan mochi dalam Bingsu. Pendek kata, terserah kepada anda untuk bereksperimentasi dengan hidangan Bingsu ini. Selamat mencuba!
RESIPI BINGSU MANGGA & TEMBIKAI
BAHAN-BAHAN:
3 cawan susu segar |yang dibekukan
1 sudu makan susu pekat manis
CARANYA:
Masukkan kedua-dua bahan ini ke dalam plastik zip bag seperti dalam gambar.
Baringkan plastik tersebut dalam fridge. Biarkan susu tersebut beku.
Setelah susu beku, keluarkan daripada zip bag tersebutdan masukkan kedalam food processor/pengisar untuk parut/ hancurkan susu segar beku tersebut.Setelah susu segar tersebut dah hancur, anda masukkan kedalam mangkuk (gambar seperti dibawah).
Masukkan separuh susu tersebut dalam mangkuk. Kemudian lapiskan dengan buah-buahan pilihan. Letakkan juga cereal seperti cornflakes setelah letakkan buah.
Kemudian penuhkan mangkuk dengan susu segar beku yang telah dihancurkan tadi. Hiaskan dengan buah-buahan pilihan.
Akhir sekali letakkan sedikit susu pekat manis di atas parutan susu segar tadi. Siap untuk dihidang.
NOTA: *Bingsu cepat cair, jadi pastikan anda terus makan setelah Bingsu disediakan
Cucur badak montok ini memang buat kita teruja untuk makan. Bentuknya yang bulat comel Bersama inti homemade tak dinafikan cukup sedap.Kuih tradisi ini tak...