Kek sarang semut yang juga dipanggil sebagai kek gula hangus tentu sahaja menjadi pilihan orang ramai. Walaupun ada yang mengatakan ia agak sukar untuk dibuat, tetapi bila dimakan ia memberi satu kepuasan yang tidak terhingga. Kali ini, RASA akan kongsikan satu resipi kek sarang semut yang tidak perlu perap selama 4 jam. Resipi ini dikongsi oleh Aezach AR. Ayuh kita bongkar resipinya.
RESIPI KEK GULA HANGUS / KEK SARANG SEMUT
(tak perlu perap 4 jam)
Loyang 7 X 7 inch
BAHAN A
Ads
300gm gula pasir
300gm Air Panas
125gm Butter – sejuk
5 titik butter compound
5 titik vanilla compound
CARA-CARA
Cairkan gula di dalam periuk – sehingga perang gelap.
Kemudian tuang air panas dan biarkan air gula hangus menggelegak
Masukan butter yang di potong-potong kecil bersama vanilla compound dan butter compound – ketepikan
BAHAN B
300gm Telur ( 6 biji telur size B ) – saya gunakan yang sejuk sebab simpan dalam peti sejuk
200gm Susu Pekat Manis – sejuk sebab simpan dalam peti sejuk
BAHAN C
175gm Tepung Gandum
25gm Tepung Ubi
8gm Baking Soda
– Ayak 3 kali
CARA-CARA
Kacau telur dan susu bersama menggunakan whisk . Tak perlu kembang pun. Cukup untuk sebati.
Tuang 1/3 adunan air gula Karamel tadi – suam ke dalam campuran telor/ susu tadi dan pukul menggunakan whisk sehingga berbuih.
Masukkan 1/2 bahagian tepung kemudian kacau lagi.
Masukkan 1/3 bahagian Air Gula Karamel tadi. – kacau
Habiskan campuran tepung dan Air gula karamel dan kacau sehingga sebati.
Kemudian tapis ke dalam bekas lain.
Leserkan loyang yang panas dengan minyak / non stick grease spray.
Tuang ke dalam loyang yang panas dan kecilkan api.
Panggang di atas api dapur sehingga kering dan belubang di permukaan.
Masukan ke dalam oven yang dipanaskan pada suhu 150 darjah – api atas dan bakar sehingga masak.
Sejukkan dan potong kek secara melintang.
Permukaan kek yang di panggang di atas api dapur
Kek yang hampir kering
Selepas di bakar di dalam oven pada suhu 150 darjah – api atas
NOTA:
1. Saya gunakan bekas pemanggang seperti gambar di bawah.. ntah bila bawak balik dari surabaya.😂😂😂.. lapikkan alumunium foil kemudian letak batu kerikil kecil. Saya pakai batu akuarium. Kemudian lapik sekali lagi dengan alumunium foil. Jika tiada boleh gunakan periuk sebagi ganti.
Ads
Loyang yang sudah siap di lapik
Batu yang di tutup dengan alumunium foil
Batu akuarium beli kat kedai 2 hengget
2. Cara yang saya gunakan tidak perlu peram 4 jam kerana method campuran suhu panas ( air gula karamel ) bersama dengan telor/ susu yang sejuk. Kesan campuran pada suhu yang suam akan meyebabkan protin pada telor akan stabil dan juga soda bikarbonat “bekerja” dengan mengeluarkan karbon dioksida secara cepat.
3. Jika di lihat pembuatan kek gula hangus / sarang semut yang klasik, orang dahulu menggunakan peralatan asas seperi periuk, pemukul telur, loyang bingka ataupun oven hitam cap rama2. Suhu semasa memnaggang memainkan peranan ketika pembakaran.
4. Suhu yang sekata dari batu yang panas ketika memanggang akan menyebabkan “tunnel” di hasilkan dari tindak balas bahan penaik.
5. Jika dibakar di dalam oven terus akan menyebabkan permukaan kek masak – “protein coagulate” dan karbon dioksida tidak dapat melepasi pada penghujung tunnel – permukaan kek.
Finishing – bakar di dalam oven pada suhu 150 darjah selsius – api atas
6. Saya simpan kek ni dah dekat seminggu.. makin lama makin lembap dan rasa vanilla / butter compound enhance rasa kek gula hangus / sarang semut.
Nak try buat Kek Sarang Semut ni tapi tak ada oven? RASA kongsikan seleksi ketuhar terbaik pada harga mampu milik yang boleh anda cuba. Nanti bolehlah masak macam-macam. Boleh pilih DISINIikut bajet anda.
ANDA JUGA BOLEH CUBA:
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi. Download seeNI sekarang!
Tak lama lagi bulan Ramadan bakal menjengah tiba. Pasti kaum-kaum ibu sudah mula berfikir tentang aneka kuih raya yang boleh dihasilkan untuk hari raya nanti. Malah kalau nak buat niaga, inilah masanya. Salah satu biskut yang popular adalah Biskut Samprit ni. Mudah, guna bahan yang ringkas tapi rasanya sedap! Anda boleh cuba.
BISKUT SAMPRIT CHIP
BAHAN-BAHAN:
1 buku mentega – kalau margerin 1 kilo tu bahagikan sahaja kepada 4 bahagian. Maknanya 1 bahagian tu 250gm
1 cawan gula ising – ayak
2 cawan tepung kastard
1/2 cawan tepung gandum
1 cawan tepung jagung
CARA MEMASAK:
Satukan mentega dengan gula ising. Gaul guna spatula sampai sebati.
Satukan ketiga-tiga jenis tepung kemudian ayak ke dalam bekas berisi mentega tadi. Gaul sekali lagi hingga sekata.
Terap adunan menggunakan acuan semperit. Bakar dalam ketuhar pada suhu 180C selama 15 minit atau hingga biskut masak. ( waktu memasak dan suhu mungkin berbeza mengikut jenis dan saiz ketuhar)
Sejukkan biskut dan simpan dalam bekas kedap udara.
INFO: Jika doh lembik, tambahkan tepung jagung sedikit demi sedikit dan uli sehingga doh tidak melekat pada bekas.
Anak-anak bila dapat biskut coklat,senyap sunyi. Sebalang pun boleh dihadap mereka dalam masa sehari sahaja. Biskut coklat ni saya save dari tahun 2019 dari tuan punya resipi,Nor AwAnis. Biskut ini betul-betul rasa coklat yang cair di mulut. Lama saya cari resipi biskut coklat yang betul-betul menepati cita rasa.
Biskut coklat
Bahan-bahan:
1 ketul butter (butter pastikan suhu bilik, bila lembut, senang nak kacau guna senduk)
1.Kacau butter dan kuning telur, saya guna senduk je.
2.Kemudian msukkan gula halus & esen vanila.Kacau lagi
3.Kemudian masukkan serbuk koko, tepung jagung dan tepung gandum sikit-sikit.Tambah kalau adunan lembik tapi jangan sampai keras sangat. Sedang-sedang tak lekat kat tangan sangat. Uli sebati.
4.Tekap adunan.Sapu telur putih dan tabur coklat rice /lain-lain untuk hiasan.
5.Kemudian bakar suhu 160 selama 30 minit (ikut oven masing-masing).
Snow Almond Cookies sememangnya antara biskut yang menjadi kegemaran ramai, terutamanya kanak-kanak.
Gabungan rasa lemak manis dengan salutan coklat yang enak menjadikannya biskut pilihan setiap kali musim perayaan.
Menariknya, hiasan putih di luar biskut ini bukan kelapa parut seperti yang disangka ramai, tetapi sebenarnya serbuk roti! Jika ingin mencuba sendiri, boleh guna resipi dikongsi oleh El-Ain Arzmi yang turut menjadikannya jualan ketika raya.
1. Mentega dan gula kastor disatukan dalam satu bekas dan dikacau hingga sebati.
2. Kemudian tambah susu tepung, serbuk badan, Nestum dan tepung jagung. Kacau hingga sebati.
3. Seterusnya tambah tepung gandum dalam adunan tadi. Kacau sehingga dok lembut. Sekiranya doh lembik tambah tepung gandum sedikit demi sedikit sehingga doh tak melekat di tangan.
4. Ambil sedikit doh dan bentukkan bulat-bulat hingga selesai semuanya.
5. Bakar suhu 150’c masa 20 minit. Keluarkan dari oven dan sejukkan. Adunan ini boleh hasilkan dalam 190 biji biskut.
Cara buat salutan coklat
Gunakan teknik double boil untuk cairkan dua jenis coklat di atas sehingga larut dan sebati.
Celup biskut dalam larutan coklat yang suam-suam dan salut dalam serbuk roti.
Berita gembira buat semua pencinta makanan! Jabatan Warisan Negara secara rasmi telah mewartakan 117 jenis makanan Malaysia sebagai Warisan Kebangsaan di bawah Deklarasi Objek...