Ni lah keistimewaa stew ni, makan dengan nasi pun best, cicah roti pun best. Pastu hirup puas-puas kuah tu. Memang padulah dibuat sajian berbuka .
Stew biasanya pekat sedikit berbanding sup. Namun keduanya sedap dihirup panas dan dimakan begitu sahaja. Mantap juga kalau cecah roti atau dengan nasi pun boleh. Jom tengok resipi dari Mohd Azmi ini, boleh dimasak untuk gear box lembu dan juga kambing. Nak campur tulang dan daging pun sedap
RESEPI STEW GEARBOX/ SUP TULANG MERAH
Ads
BAHAN-BAHAN : 1kg gearbox 1kg daging
5-6 Cili kering (kisar) 2 sudu tepung jagung (bancuh jadikan air) Sedikit Sos cili 1 tin kecil tomato puree Sedikit Sos Tiram Lobak Merah dipotong panjang atau halus Ubi kentang dibelah 4 (jika ada) 1 tin kecil kacang Peas/hijau Ketumbar,Jintan manis, lada hitam, kulit kayu manis. Bunga cengkih, buah pelaga, bunga lawang (kisar halus) Daun sup Bunga Lawang/ kayu Manis (yg ni tak perlu hancurkan. 3 labu Bawang merah besar 5 ulas bawang putih 3 inci halia (kisar) 3 batang serai (ketuk) Sup bunjut (3 bunjut) Kiub pati lembu atau ayam Garam secukup rasa
CARA MEMASAK :
1.Tumis bahan-bahan di atas sehingga naik wangi. 2.Masukkan sedikit air.(Seeloknya air rebusan daging) 3.Masukkan daging/gear box 4.Dimasak 1-2 jam bergantung pada daging/gear box. 5. Siap untuk dihidangkan. (Gambar hasil masakan gambar ini daging kambing)
Sambal bilis santan ini boleh jadi pilihan pencicah yang sedap selain air asam atau sambal belacan sekiranya menghidangkan ulam.
Menurut Noor Lieni yang berkongsi resipi ini, sambal ini antara hidangan orang lama namun diolah mengikut caranya. Enak dicicah dengan pucuk paku atau pucuk betik tapi boleh saja dimakan dengan ulam lain.
Resipi Sambal Bilis Santan
Bahan-bahan
Ikan bilis kasar -dibersihkan
1 kotak kecil santan
1 biji bawang besar -dipotong kasar
Cili padi hijau
Garam
Gula
Serbuk perasa
Air asam -secukupnya
Bahan kisar
1 genggam cili kering
1 bii bawang besar
3 ulas bawang putih
Sedikit ikan bilis
Mulut asyik mahu mengunyah lebih baik jadikan tempe snek ringan yang berkhasiat. Tempe diperbuat daripada kacang soya yang mengalami proses penapaian.
Sepotong tempe mengandung berbagai unsur yang bermanfaat, seperti karbohidrat, lemak, protein, serat, vitamin, enzim, daidzein, genisten, serta antibakteria yang bermanfaat untuk kesihatan.
TEMPE GORENG REMPAH
BAHAN-BAHAN:
Ketumbar
Jitan manis
Bawang putih
Serbuk kunyit
Garam
Tepung gandum
Air
INFO: Ikut sukatan berapa banyak tempe (Dikisar atau ditumbuk)
CARA MEMASAK:
1. Potong tempe mengikut ketebalan yang dikehendaki.
2. Bancuh bancuhan dengan bahan-bahan kisar. Jangan terlalu cair atau terlalu pekat.
3. Masukkan tempe yang sudah dibelah ke dalam bancuhan.
4. Panaskan minyak dan gorengkan tempe sehingga keperangan.
5. Bila tempe sudah garing boleh angkat dan toskan.
INFO:
Boleh makan begitu saja atau sedap cicah dengan sos atau sambal kicap.
Makain nipis tempe dipotong makin rangup bila digoreng.
Nak buat ayam percik ni memang kena banyak rempah. Ramai yang suka makan ayam percik. Rasanya lebih sedap berbanding ayam goreng kalau betul-betul pandai buat. Ini kerana selepas dipanggang, ayam percik akan dicelup dalam sos dan hal ini menjadikan ayam lebih berperisa. Jom try buat ayam percik macam kat pasar malam. Sedap sangat walaupun simple.
AYAM PERCIK SIMPLE
BAHAN-BAHAN
• 7 tangkai cili kering
• 1 biji bawang besar
• 2 ulas bawang putih
• 1 inci halia
• 2 batang serai
• 1 inci lengkuas
• 1 keping gula melaka
• 3 sudu besar madu
• 3 sudu besar sos cili
• Garam secukupnya
• Setengah ekor ayam
CARA MEMBUATNYA
1. Kisar cili kering, bawang besar, bawang putih, halia, serai dan lengkuas.
2. Masukkan dalam kuali tanpa minyak. Tambah kan air.
3. Masukkan gula melaka, madu, sos cili dan garam. Bila mendidih, masukkan ayam.
4. Masak sampai ayam setengah masak, kemudian panggang ayam. Ayam dah kering, celup dalam sos and sambung panggang atau bakar.
5. Ulang step celop dan bakar sampai puas hati.