Teringin nak makan masakan sendiri tetapi selalu terbantut oleh kekangan masa dan tercari-cari resipi menyebabkan bertangguh untuk  memasak. Jangan cari alasan lagi, jom cuba resipi mudah saji ni. Pilihan bujang berkerjaya yang boleh disediakan ketika balik kerja atau pun hujung minggu.. Mudah jer!

SPAGETI BUJANG LEMAK BERKRIM

BAHAN-BAHAN:

  • 250gm spageti |rebus dan tos
  • 150ml susu penuh krim
  • 50gm mentega
  • 6 ekor udang  saiz XL
  • 50gm cendawan butang dalam tin | hiris
  • 50gm brokoli |dadu kecil
  • 1/2 biji bawang besar | cincang
  • 3 ulas bawang putih | cincang
  • Sedikit serbuk lada sulah
  • Sedikit garam

CARA MEMASAK:

Ads

Spageti Bujang Lemak Berkrim

1. Panaskan mentega di dalam kuali, tumis bawang merah dan putih hingga wangi.

Spageti Bujang Lemak Berkrim

2. Masukkan susu dan kacau hingga mendidih.

Spageti Bujang Lemak Berkrim

3. Seterusnya masukkan udang, diikuti dengan cendawan butang.

Spageti Bujang Lemak Berkrim

Ads

4. Kemudian masukkan pula brokoli.

Spageti Bujang Lemak Berkrim

5. Perasakan dengan garam dan lada sulah secukupnya.

Ads

Spageti Bujang Lemak Berkrim

Langgan Rasa
RASA

Dapatkan resipi, cerita, perkongsian dan info menarik. Free jer!

Dengan ini saya bersetuju dengan Terma Penggunaan dan Polisi Privasi

6. Akhir sekali masukkan spageti yang telah direbus. Gaul rata dan angkat.

Sedia untuk di makan!… Bon appétit

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI