Hidangkan makanan laut seperti sotong sumbat yang istimewa ini untuk keluarga tersayang di hujung minggu. Pasti menu kali ni lain dari yang biasa, sotong sumbat telur yang menarik dan sedap untuk dirasai bersama. Jom cuba.
SOTONG SUMBAT MASAK MERAH
BAHAN-BAHAN:
- Sotong 4ekor – cabut kepala bersihkan bahagian dlm takut banyak pasir
- Bwg besar, bwg kecik, bwg putih, halia (blender semua) bahan2 nie ikut banyak mana korang nak masak sbb sy main agak2 je
- *4 biji telur, 1biji lada besar merah & hijau (hiris sederhana), 1batang daun bwg, 1biji tomato, ½biji bwg besar (potong dadu), 1ketul kiub ayam
- 5 sudu makan cili kering blender | guna cili boh pun boleh
- 3 sudu makan sos cili
- 2 sudu makan sos tiram
- Garam/perasa (ikut suka)
CARA MEMASAK:
– Bahan bertanda* campur semua ye.
– Gaulkan sampai jadi mcm nie dan kiub hancur.
– Panaskan minyak sikit masukkan bahan no.3 masak sampai jadi scramble eggs gitu
– Ketepikan biar sejuk
– Seterusnya panaskan minyak masukkan bahan2 no.2 yg dh di blender tadi. Masak sehingga naik bau ye. Jangan lupa masukkan garam/perasa.
– Kemudian masukkan bahan no.4 kacau sebati
– Tunggu sampai masak/pecah minyak
– Sementara tunggu cili masak sumbat scramble eggs tadi dalam sotong sumbat kasi padat jangan ade ruang nnt rugi
– Lepas tu letak kepala sotong cucuk dengan lidi kecik (lidi cungkil gigi yg belum guna la ) supaya telur tadi tu tak keluar.
– Cili dah masak/pecah minyak masukkan bahan no.5&6 kacau sampai sebati. Dah kacau rasa dulu mana tau ade kurang rasa ke blh la tambah gula, garam/perasa.
– Dan akhir sekali masukkan bahan no.1 jangan kerap kacau takut kepala sotong t’cabut nanti telur t’keluar dah tak jadi sumbatnya
– Bila dah yakin sotong tu masak boleh padamkan api.
– Siap.
Kredit resipi: Uya MasbahMasak Apa Hari Ni.. (MAHN)
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Sedapnya! 2 Menu Mudah Untuk Orang Bujang Tunjuk Skil Masak!
Hidang mudah dan senang untuk si bujang buat sambil tunjukkan skil memasak pada keluarga! Sesekali nak jugak abang sado masuk dapur untuk sajian malam bersama orang tersayang. Tak cuba tak tahu… Jom masuk dapur!
NASI GORENG DAGING ALA MEGAT
BAHAN-BAHAN:
- 1 mangkuk kecil nasi putih
- 1 sudu makan cili kisar
- 2 sudu makan sayur campur
- 2 ulas bawang putih| titik
- 1 sudu teh udang kering | kisar
- Garam dan serbuk perasa secukup rasa
- 2 sudu makan minyak
BAHAN DAGING GORENG:
- 4-5 hirisan daging yang telah direbus
- 1 ulas bawang putih | cincang halus
- 1 sudu teh sos tiram
- 1/2 sudu teh serbuk lada sulah
CARA MEMASAK:
- Panaskan minyak, tumiskan bawang putih hingga wangi. Masukkan cili kisar.
- Setelah garing, masukkan udang kering dan sayur campur. Terus kacau.
- Masukkan pula nasi, kacau rata dan perasakan dengan garam dan serbuk perasa secukupnya.
- Setelah masak, tutup api.
- Untuk sediakan daging goreng. Gaulkan daging dengan sos tiram bawang putih dan lada sulah.
- Panaskan minyak, goreng lebih kurang 2-3 minit.
- Angkat dan hidangkan bersama nasi goreng.
INFO CHEF: Jika ingin lebih pedas boleh tambah hirisan cili padi.
………
MI GORENG DAGING ALA KOREA
BAHAN-BAHAN:
- 1 bungkus mi
- 100gm daging batang pinang | dihiris nipis
- 1 sudu makan kicap pekat manis
- 1 sudu makan sos tiram
- 5 batang sawi |dihiris
- Sedikit kubis panjang |dihiris
- 5 biji cili api | dihiris
- 3 ulas bawang putih |ditumbuk
- 3 sudu makan minyak masak
- Garam, gula dan perasa secukupnya
UNTUK HIASAN:
- 2 pokok daun bawang | dihiris
- 1 biji bawang merah | dihiris
CARA MEMASAK:
- Panaskan minyak, tumis bawang putih, kemudian masukkan cili kisar. Kacau rata.
- Masukkan daging, kacau rata, masukkan hirisan cili padi dan terus kacau.
- Masukkan kicap pekat manis, sos tiram dan sedikit air.
- Masukkan mi, sawi dan kubis, gaul rata.
- Perasakan dengan garam, gula dan perasa (jika perlu) secukupnya.
- Tutup api. Masukkan mi dalam pinggan dan hias dengan daun bawang dan hirisan cili.
- Mi sedia dihidangkan.
INFO CHEF: Jika ingin mi lebih basah boleh tambah sedikit air.
………..
RESIPI OLEH: MEGAT HAMIZAN BIN MEGAT SHARUL AMIR. HS NADA SDN BHD, NO 2, WISMA NADA, JALAN 11, SELAYANG, 68100, BARU CAVES, SELANGOR, JALAN 11B, SELAYANG BARU, 68100 BATU CAVES, SELANGOR.
Kuih Warisan Terengganu…Mak-mak Kena Wariskan Pada Anak-anak.
Kuih tradisional ni memang wajar diwarisi golongan muda. Bahannya ringkas sahaja, dahlah tu murah pulak. Musim cuti sekolah ni masa terbaik nak kenalkan anak-anak kuih muih tradisional ini.
Ni min kongsikan 7 resipi kuih muih dari pantai timur dari Terengganu, adik-adik yang suka masak pun boleh cuba, ya.
1. AKOK BERLAUK
BAHAN-BAHAN :
BAHAN INTI:
- 1 kg isi ayam
- 2 sudu rempah nasi minyak ( boleh juga guna rempah kurma)
- 2 biji bawang besar / dikisar
- 1 labu bawang putih /dikisar
- 2.5 sm halia
- 1 sudu makan serbuk kunyit
- 3 sudu makan kerisek
- 1 kotak kecil santan kotak (220 ml)
- 3 sudu makan gula
- Garam secukup rasa
- 220 ml air
- 4 biji bawang besar /dipotong dadu
BAHAN KULIT AKOK :
- 10 biji telur
- 8 sudu makan tepung gandum
- 2 sudu makan gula
- Sedikit esen vanilla (jika suka)
CARA MEMASAK :
Cara masak inti :
1. Panaskan kuali dengan sedikit minyak dan tumiskan bahan kisar hingga wangi.
2. Kemudian masukkan rempah kurma dan kesemua bahan lain dalam kuali hingga naik minyak.
3. Perasakan dengan garam dan gula.
4. Agak-agak nak kering masukkan bawang yang dipotong dadu
5. Masak hingga kering.
Cara masak kulit akok/bauhulu :
1. Putarkan telur dan gula hingga kembang dan gebu.
2. Masukkan tepung sedikit sedikit dan kaup balikkan sahaja.
3. Lengserkan acuan kuih dengan sedikit mentega dan taburkan dengan tepung untuk mengelakkan akok melekat pada acuan.
4. Panaskan oven pada suhu 140 darjah celcius.
5. Sendukkan adunan setengah acuan, bakar separuh masak. Keluarkan dan masukkan inti.
6. Kemudian tuangkan lagi setengah adunan menutupi inti.
7. Bakar lagi sehingga kekuningan
INFO CHEF :
Akok berlauk ini juga dikenali sebagai bauhulu berlauk.
Saiz hidangan : 60 biji
Masa memasak :40 minit
Cara memasak : Tumis dan bakar
Jenis masakan : Kuih tradisional
Keistimewaan : Rasa rempah ratus menyebabkan percik ayam berperisa.
2. TEPUNG KAPUR
BAHAN-BAHAN :
- 3 cawan tepung gandum
- 2 cawan air
- 1 cawan gula melaka ( atau gula merah)
- 1 sudu teh kapur makan
- Garam secukup rasa
- Gula secukup rasa
- Kelapa parut secukupnya
CARA MEMASAK :
1. Masakkan gula melaka dengan air sampai cair, sejukkan sekejap.
2. Masukkan air gula melaka ke dalam tepung gandum, masukkan sedikit demi sedikit.
3. Pastikan adunan tidak terlalu cair atau terlalu likat.
4. Masukkan sekali kapur makan yang dibancuh dengan sedikit air. Juga masukkan garam.
5. Tapiskan dalam loyang yang dah diris dengan minyak atau mentega.
6. Kukus dalam masa 30-45 minit.
7. Bila dah masak, sejukkan sekejap dan kemudian potonglah kuih ini. Potong nipis supaya mudah dimakan.
8. Gaulkan kelapa parut dengan garam dan sedikit gula.
9 .Kemudian gaulkan kuih yang dipotong tadi dengan kelapa parut. Siap untuk dinikmati.
INFO CHEF :
Jangan masukkan air manisan/gula melaka ke dalam tepung gandum sekali gus. Sebaliknya sedikit demi sedikit lalu digaul sebagi. Ia penting supaya kita dapat mengagak adunan agak tidak terlalu lembik.
Saiz hidangan : 5 orang
Masa memasak : 45 minit hingga satu jam
Cara memasak : Reneh
Jenis masakan : Kuih-muih
Keistimewaan : Kapur menjadi pelikat dan menambah rasa rangup pada kuih.
3. TEPUNG BUNGA
BAHAN-BAHAN :
- 2 cawan tepung pulut
- Air secukupnya untuk menguli
- 1 sudu teh garam
- 3 sudu makan santan
- 1 biji telur
- Minyak untuk menggoreng
- Gula halus (kastor)
CARA MEMASAK :
1. Masukkan air ke dalam tepung pulut bersama garam dan santan.
2. Uli sampai doh tidak melekat di tangan
3. Bulatkan dan leperkan.
4. Celupkan ke dalam telur yang dipukul sedikit.
5. Goreng dalam kuali panas, angkat dan toskan minyak.
6. Salutkan bersama gula, dan siap.
INFO CHEF : Tepung bunga termasuk dalam senarai kuih tradisi zaman berzaman, kuih lama Terengganu
Saiz hidangan : 5 orang
Masa memasak : 20
Cara memasak : Goreng
Jenis masakan : Kuih-muih
Keistimewaan : Gabungan rasa manis dan tepung pulut menghasilkan rasa yang lazat
4. ASAM GUMPAL
BAHAN-BAHAN :
- 200 gm sagu biji
- 100 gm kacang hijau
- Garam dan gula nisan secukupnya
*Gula nisan dibuat dari mayang kelapa dan dijual dalam pembalut berwarna warni
Bahan kuah :
- 2 cawan santan
- 2.5 sm halia /dimayang halus
- Satu sudu teh halba
- Garam dan gula secukup rasa
CARA MEMASAK :
1. Kacang hijau seeloknya direndam dahulu, baru direbus sampai empuk.
2. Masukkan garam dan gula nisan secukup rasa.
3. Masak sampai kering dan kemudian bulatkan kecil-kecil
4. Sagu biji yang ditoskan tadi, siramkan air panas. Jangan banyak sangat nanti lembik sagunya.
5. Gunakan plastik, ambil sagu itu kemudian kepalkan.
6. Selepas itu leperkan sedikan dan isi dengan inti kacang tadi.
7. Kepalkan dan bulatkan balik, jika tidak menggunakan plastik sagu akan melekat di tangan.
8. Susun dalam loyang dan kukus dalam 15 hingga 20 minit atau sehingga sagu masak.
Cara buah kuah :
1. Campurkan kesemua bahan ke dalam periuk,nyalakan api dan kacau jangan biar santan berketul.
2. Kemudian bila sudah mendidih masukkan sagu yang dikukus tadi
3. Boleh dimakan panas-panas atau sejuk
INFO CHEF : Inti asam gumpal biar dibuat manis sedikit baru lebih sedap.
Saiz hidangan : 20 biji
Masa memasak : 30 minit
Cara memasak : Kukus
Jenis masakan : Kuih-muih
Keistimewaan : Pencuci mulut lazat dimakan semasa kuih ini sejuk atau panas.
5. TOK AJI SERBAN
BAHAN-BAHAN :
BAHAN LAPISAN BAWAH :
- 2 cawan pulut
- 1/2 sudu makan garam
- 1 1/2 sudu teh gula
- 1/2 cawan santan
BAHAN LAPISAN ATAS:
- 5 biji telur
- 1/2 tin susu pekat
- 1/2 tin susu cair
- 2 ketul gula melaka @ gula merah /dicairkan
CARA MEMASAK :
Cara masak lapisan atas:
1. Kukus pulut dan masukkan semua bahan di atas dan tambahkan sedikiti air dalam 1 1/2 cawan air hingga masak.
2. Setelah pulut masak masukkan ke dalam loyang dan tekan-tekan sehingga mampat dan padat.
3. Setelah semasa pulut panas tuangkan adunan lapisan atas.
Cara masak lapisan bawah :
1. Masukkan semua bahan dalam bekas dan kacau hingga sebati.
2. Kemudian tuangkan di atas lapisan pulut tadi.
3. Kemudian kukus balik selama 45 minit hingga sejam
4. Setelah sejuk Tok Aji Serban siap dipotong untuk dihidang.
INFO CHEF : Ada persamaan dengan seri muka, yang berbeza lapisan atasnya. Bahan telur, santan dan gula perlu seimbang untuk mendapatkan lapisan atas yang cantik (tidak keras dan tidak lembik)
Saiz hidangan : 10 ketul
Masa memasak :Satu jam
Cara memasak : Kukus
Jenis masakan : Pencuci mulut
Keistimewaan : Rasa lemak dan manis, pencuci mulut popular di Terengganu. Lapisan atas tidak menggunakan tepung.
6. KAYU KERAMAT
BAHAN-BAHAN :
- 1/2 kg tepung gandum
- 1 camca teh soda birkabonat
- 1/2 sudu makan yis segera
- 6 camca makan gula
- 2 cawan air suam
- 2 biji telur
- 1 sudu makan majerin/dicairkan
CARA MEMASAK :
1. Masukkan yis dan gula ke dalam air suam dan kacau sedikit. Biarkan yis naik berbuih.
2. Tepung digaulkan dgn majerin sehingga sebati kemudian masukkan soda bikabonat dan gaul rata.
4. Kemudian masukkan air gula dan yis yang dibancuh tadi.
5. Uli sehingga doh sebati dan biarkan doh mengembang satu kali ganda (anggaran dlm sejam))
6.Gorenglah hingga kuih bertukar warna perang dan ia boleh hidangkan bersama teh panas atau dicicah dengan kuah gulai atau kari.
INFO CHEF: Kuih kayu keramat ini seakan kuih cakoi . Walau kelihatan serupa tetapi ia sedikit berbeza. Cakoi lebih lembut dan ringan, manakala Kayu Keramat agak padat dan berat dan amat mengenyangkan.
Saiz hidangan : 50 ketul
Masa memasak : 20 minit
Cara memasak : Goreng
Jenis masakan : Kudapan kuih muih
Keistimewaan : Sajian ringan yang mengenyangkan
7. PULUT NYOR/NYIOR
BAHAN-BAHAN :
- 2 cawan pulut
- 2 cawan air
- Garam secukupnya
- Kelapa parut digaul garam dan gula / secukupnya
- Garam dan gula
*Ikan kering (dihidang bersama)
CARA MEMASAK :
1 .Masak pulut bersama dua cawan air sehingga masak. Boleh tanak menggunakan ‘rice cooker’.
2. Setelah masak dan sejuk., Pulut yang sudah dimasak, dibentukkan menjadi bulat-bulat.
3. Apabila hendak dimakan gaulkan atau taburkanbersama kelapa parut yang sudah dicampur garam dan gula secukup rasa.
4. Enak dimakan bersama ikan kering
INFO CHEF: Anda juga boleh menabur bertih di atasnya. Ambil sedikit beras pulut dan goreng tanpa minyak (sangai) jadi lah bertih.
Saiz hidangan : 10- 12 ketul
Masa memasak : 20 minit
Cara memasak : Kukus atau tanak dalam periuk elektrik
Jenis masakan : Beras pulut
Keistimewaan : Pulut nyor asli ditanak dengan air sahaja tanpa menggunakan santan
Terima kasih :
RESTORAN GAMELAN, Blok B-G-05, Blok No 2, Jalan PJU 1A-7A, Oasis Square, Ara Damansara, Petaling Jaya, Selangor
RESTORAN SINGGANG WARISAN, No 23-G, Blok A, Jln Atmosphere 3, Seri Kembangan, Selangor
KAFE MASAKAN TERENGGANU ASLI, Dalam perkarangan Masjid Bandar Kinrara 5, Puchong, Selangor
Nasi Daging Utara, Sedap Dan Aromanya Membangkit Selera
Nasi daging adalah antara kegemaran ramai disebabkan rasanya yang sedap dan aromanya yang sunggh membuka selera. Walaupun nak memasaknya agak banyak menggunakan bahan sebagai ramuan, namun ianya berbaloi sebab rasanya yang sedap.
NASI DAGING UTARA
BAHAN-BAHAN
• 1 kilo daging batang pinang dipotong kecil
• 1 kilo beras basmathi dibersih dan toskan
• 1/2 cawan susu cair
• 1/2 cawan minyak masak
• 3 sudu besar marjerin
• 1 tin tomato sup
• 3 sudu besar rempah nasi daging
• 1 sudu kecil rempah sajira
• sedikit gula batu
• garam secukup rasa
• sedikit kismis dan bawang goreng untuk taburan
BAHAN TUMIS
• 4 sekawan – kulit kayu manis, bunga lawang, cengkih dan buah pelaga.
• sedikit daun ketumbar
• 3 helai daun pandan
• 1 batang serai diketuk
• 1 labu bawang besar dikisar
• 3 ulas bawang putih dikisar
• 1 inci halia dikisar
• 3 cawan air
CARA MEMBUAT
1. Panaskan minyak masak dan masukkan planta.
2. Tumis 4 sekawan, daun ketumbar, daun pandan dan halia.
3. Masukkan bahan yang dikisar.
4. Masukkan rempah yang dibancuh dgn sedikit air, kacau biar wangi.
5. Masukkan daging, tomato sup dan air yang telah disukat dengan sukatan beras.
6. Setelah air mendidih, masukkan gula batu dan garam secukup rasa dan baru masukkan susu cair.
7. Masukkan beras dan kismis. Masak dengan rice cooker untuk nasi masak sekata.
8. Gemburkan nasi. Boleh ambil daging yang tertanam dalam nasi untuk dicecah bersama air asam.
AIR ASAM (kisar semua bahan)
• 4 biji cili
• 1 biji lada merah besar
• 1 ulas bawang putih
• 1 inci belacan yg dibakar
• 1 sudu besar sos tomato
• 1 sudu besar sos cili
• 1 sudu besar sos ikan
• 60 ml air asam jawa
• 1 sudu kecil gula
• secubit garam
BAHAN HIRIS
• Sedikit hirisan bawang merah
• Sedikit tomato (hiris dadu)
• Daun ketumbar (hiris halus)
• 1 biji cili (hiris bulat)
Semua bahan di atas dikisar sehingga hancur atau separuh hancur terpulang nak macam mana. Kalau nak cair sedikit, tambahkan air kemudian perasakan kembali.
Kemudian masukkan bahan-bahan hirisan tadi, dan siap untuk dihidang bersama nasi daging.
Kredit resipi oleh Unknown dari Telegram KakiMakan