Buat penggemar durian mesti suka dengan apa jua makanan yang berasaskan durian termasuklah aiskrim durian. Jika anda anda menyimpan stok durian di dalam peti sejuk, apa kata anda transformasikan ianya jadi aiskrim. Dapatlah makan lama sikit. Pendek kata pasti tak menyesal bila buat sendiri aiskrim durian hasil air tangan sendiri. Jom kita cuba buat ikut resipi yang dikongsikan Shida Ambok
RESEPI AISKRIM DURIAN HOMEMADE
BAHAN-BAHAN:
2 tin susu cair – BELI ONLINE ⅓ tin susu pekat manis – BELI ONLINE 2 sudu ovellete 2 tutup esen vanilla – BELI ONLINE 3 ulas isi durian
CARA MEMBUAT:
1. Masukkan kesemua bahan dalam mesin pengisar (blender) kecuali durian.
Ads
2. Kisar sehingga kembang.
3. Setelah itu masukkan isi durian dan kisar sebentar.
4. Tuangkan ke dalam bekas. Bekukan di dalam peti sejuk di bahagian sejuk beku.
5. Bila aiskrim sudah beku/keras, bolehlah dinikmati.
15 resipi kuih-muih tradisional, tak lapuk dek zaman. Kuih tradisional di Malaysia sebenarnya ada lebih daripada 100 jenis. Kuih tradisional ni bukan sahaja terdiri daripada kuih manis, tetapi ada juga kuih pedas.
Kalau anda nak tahu, setiap negeri di Malaysia ada kuih tradisional yang tersendiri tau! Dengan itu, RASA kongsikan 15 resipi kuih-muih tradisional Malaysia untuk anda cuba. Selamat mencuba!
KUIH NAGASARI
BAHAN-BAHAN:
2 cawan santan pekat
2 cawan santan cair
Daun pandan
2 1/4 tepung beras cap teratai
2 sudu besar tepung ubi
3/4 cawan gula pasir
Sedikit garam
Pisang berangan
Daun pisang
Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!
TALAM BERLAUK
BAHAN-BAHAN INTI:
200gm ayam / daging kisar
Sebiji bawang besar | potong dadu
2 ulas bawang putih dikisar
2 ulas bawang merah dikisar
Sedikit halia dikisar
5 sudu besar rempah kari daging
Sedikit cili kisar
Garam, perasa, gula secukupnya
BAHAN HIASAN:
Cili merah
Daun sup
BAHAN-BAHAN KUIH TALAM:
1 1/2 cawan tepung gandum
3 sudu besar tepung jagung
100ml santan
5 cawan air
1 biji telur
1 kiub pati ayam
Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!
KUIH KETAYAP
BAHAN-BAHAN:
4-5 helai daun pandan
2 cawan tepung gandum
1/4 cawan gula
Sedikit garam
1 biji telur
Inti kelapa parut
2 cawan santan sederhana cair
2-3 titis pewarna hijau
Sedikit minyak
Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!
KUIH BINGKA KELAPA PARUT
BAHAN-BAHAN:
2 cawan tepung pulut
3 cawan kelapa parut (kelapa putih)
5 sudu makan gula – jumlah bergantung pada tahap kemanisan masing-masing
1 biji telur
Secubit garam
Air secukupnya- jangan banyak sangat. tengok keadaan adunan
Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!
KUIH PUTERI AYU
Bahan bahan:
1 cawan gula kastor
2 biji telur ( suhu bilik )
1 sudu makan ovalette
¾ cawan santan (kalau santan fresh beli RM3)
¼ cawan air pandan
Pewarna hijau -secukupnya
1 sudu kecil esen vanilla
2 cawan tepung – ayak
1 sudu kecil baking powder – ayak
Lapisan Kelapa:
2 ½ cawan kelapa parut
Garam atau secukup rasa
1 sudu besar tepung ubi
Cara penyediaan boleh tonton di video
LEPAT LABU INTI KELAPA
BAHAN-BAHAN
500-600gm Labu
½ sudu kecil garam halus
½ cawan (100gm) gula pasir
1 cawan (120gm) tepung gandum
½ cawan (50g) tepung ubi
Daun pisang – dilayur
BAHAN KELAPA
½ biji kelapa parut putih
½ sudu kecil garam halus
Cara penyediaan boleh tonton di video. Selamat mencuba!
LEPAT PISANG
BAHAN-BAHAN:
2 cawan pisang – dilecek
¼ cawan gula putih
1 cawan tepung gandum
3 sudu besar tepung beras
1 keping gula melaka
¼ cawan kelapa parut
1 sudu kecil garam
Cara penyediaan boleh tonton di video. Selamat mencuba!
BADAK BERENDAM
BAHAN-BAHAN DOH:
3 cawan tepung pulut
3 sudu besar tepung gandum
1 sudu teh garam halus
5 helai daun pandan
Sedikit air
Pewarna hijau
BAHAN-BAHAN INTI KELAPA:
1 keping gula melaka
1 sudu besar gula pasir
1 sudu besar gula merah
1 helai daun pandan
½ biji kelapa parut
1 sudu besar tepung gandum
BAHAN KUAH:
5 cawan santan sederhana pekat
4 sudu besar tepung beras
1 ½ sudu teh garam halus
1 helai daun pandan
Cara penyediaan boleh tonton di video. Selamat mencuba!
KASWI PANDAN
BAHAN-BAHAN:
6-7 helai daun pandan
¾ cawan gula
2 cawan air
½ cawan santan (separa pekat)
1 cawan tepung gandum
¾ cawan tepung ubi
1 sudu kecil air kapur
Kelapa parut | dikukus dan digaul bersama garam
Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!
WADAI KEPENG
BAHAN-BAHAN:
1 Cawan Tepung Pulut
1 Helai Daun Pandan
2 1/2 Cawan Air
1 Ketul Gula Melaka
3 Sudu Besar Gula Merah
1 Kotak Kecil Santan
Garam Secukup Rasa
Cara memasak boleh lihat di dalam video. Selamat mencuba!
ONDE-ONDE
BAHAN-BAHAN:
2 cawan tepung pulut
2 sudu besar tepung gandum
1 cawan atau lebih air
Pewarna kuning, biru dan hijau
Seketul gula melaka – potong dadu
Sedikit garam
1/2 biji kelapa parut ditambah sedikit garam – kukus sebentar
Petang-petang begini, kalau dapat makan Cucur Udang yang lembut, gebu dan garing dekat luar ni memang sedap. Cicah pula dengan sos atau kuah kacang. Fuhhh…Menyandar la juga. Bagi yang tak ada idea nak makan apa, bolehlah cuba resipi Cucur Udang yang min kongsi ni. Resipi simple je. Tapi rasa dia memang best!
CUCUR UDANG RANGUP
BAHAN-BAHAN:
300gm tepung gandum
2 sudu makan tepung beras
300gm udang kecil
2 biji bawang besar |dihiris
1 ikat kucai |dihiris
1/4 biji lobak merah |dihiris nipis
1 putih telur
1/4 sudu makan serbuk kunyit
Garam secukup rasa
Air dan minyak masak secukupnya
CARA MEMASAK:
Bancuh tepung dengan kesemua bahan lain dan kacau hingga menjadi adunan yang sebati.
Perasakan dengan garam secukup rasa dan gaulkan rata.
Panaskan minyak dan sendukkan adunan dengan sudu makan kemudian goreng dalam minyak yang banyak dan panas.
Balikkan cucur dan goreng hingga masak.
Angkat dan sedia dinikmati.
Info Chef: Penambahan tepung beras menambah lagi kerangupan cucur udang sebenar.
Melalui facebook, seorang wanita menggunakan Nama Mia Mie telah berkongsi resipi membuat kek Milo kukus yang sedang viral sekarang ni. Nampak senang sungguh. Cuma guna empat bahan, kukus dah siap. Jom cuba.