Tiap kali menonton drama Korea , nama makanan ni sering disebut. Sebenarnya populariti K-Pop dan K-Drama lah inilah yang turut mempopularkan sajian mereka.
So cuti hari minggu ni , jangan lupa mencuba resipi dari Chef Qayyum Irwanzi yang berpengalaman bekerja di Korea Selatan.. Baru ada ‘feeling’ Korea masa menonton tadi.
1. GYERANPPANG (MUFFIN TELUR )
BAHAN-BAHAN :
½ cawan tepung gandum
1biji telur
2 sudu besar mentega | yang dicairkan
3 sudu besar gula kaster
Secubit garam
½ cawan susu segar
½ sudu teh serbuk penaik
½ sudu teh esen vanilla
½ sudu teh minyak masak
4 biji telur | untuk diletakkan di atas adunan.
CARA MEMASAK : 1. Campurkan mentega yang dicairkan dengan gula kaster, serbuk penaik, esen vanilla, telur, tepung dan susu. Pukul sehingga adunan sebati. 2. Panaskan oven sehingga 160-180’C. 3. Beruskan bahagian bawah tempat pembakar dengan menggunakan minyak masak, tuangkan adunan ke dalam bekas pembakar hingga separuh. 4. Pecahkan telur di atas bahagian tengah adunan. 5. Bakar lebih 13-15 minit sehingga adunan masak kuning keemasan.
Saiz Hidangan : 2 Orang Waktu Memasak : 45 minit Cara Memasak : Stim atau bakar di dalam oven Jenis Masakan : Sajian Korea Keistimewaan : Muffin yang gebu dengan rasa telur segar
Info chef :Telur dipecah sebiji mentah-mentah di atas adunan dan di kukus atau bakar bersama adunan sehingga masak lembut kuning keemasan. Boleh divariasikan dengan menambahkan bahan seperti keju, sosej atau sayur-sayuran.
2. HOTTEOK (PENKEK MANIS KOREA )
IKLAN
BAHAN-BAHAN : Bahan kek beras :
250 gm tepung pulut (atau setengah bungkus)
1 sudu kecil minyak bijan
Secubit garam
Bahan sos :
5 sudu besar minyak masak
1 cawan air
5 ulas bawang putih | dikisr
5 cili api | dikisar
3 sudu makan sos cili Thai
1 sudu makan cuka masak
1 sudu makan pes cili kering
Garam secukup rasa
Gula secukup rasa
CARA MEMASAK: 1. Campurkan tepung beras, garam, minyak bijan dan air. Uli sehingga sebati 2. Uli doh memanjang & potong mengikut saiz yang anda inginkan. 3. Rebus doh ke dalam air yang mendidih bersama sesudu makan minyak masak sehingga doh masak (terapung dalam air didihan). Tapis dan asingkan, ketepikan. 4. Tumis bahan-bahan yang telah dikisar. 5. Kemudian masukkan air dan cuka. Kacau sehingga sebati. 6. Masukkan pes cili, sos cili Thai, garam dan gula secukup rasa. Gaul sebati sehingga sos menjadi pekat. 7. Setelah kuah mendidih masukkan kek beras yang dimasak tadi serta sesudu minyak bijan. Taburkan bijan untuk hiasan. 8. Boleh dihidangkan sekali bersama telur rebus.
Saiz Hidangan : 4 orang Waktu Memasak : 1jam 30 minit Cara Memasak : rebus dan tumis Jenis Masakan : sajian Korea Keistimewaan : Rasa pedas dan amat mengenyangkan
Info Chef: Rasa pedas pes cilinya boleh diubah suai mengikut citarasa sendiri, Tteobokki adalah antara sajian street food yang paling popular di Korea Selatan.
IKLAN
4. PAJEON ( PENKEK DENGAN KUCAI)
BAHAN-BAHAN :
1 cawan tepung gandum
1 sudu makan tepung jagung
1 sudu teh serbuk penaik
1biji telur
½ cawan air
1 ikat kucai | dipotong 2 sm panjang
Garam secukup rasa
CARA MEMASAK : 1.Campurkan tepung gandum, tepung jagung, serbuk penaik dan garam . Gaul sehingga sebati. 2.Pecahkan telur ke dalam adunan dan kacau hingga sebati. 3.Kemudian masukkan air sedikit demi sedikit. Jika masih pekat tambahkan sedikit air lagi dan sekiranya terlalu cair tambahkan sedikit tepung gandum. 4.Masukkan kucai. Anda juga boleh menambah bahan lain seperti cili, udang atau sotong ikut citarasa anda. 5.Panaskan kuali bersama minyak masak. Tuangkan adunan sehinggga rata di atas kuali. 6.Terbalikkan adunan dan masak sehingga kuning keemasan. 7.Hidangkan bersama kicap cair seperti kebiasaan orang Korea
Saiz Hidangan : 2 Orang Waktu Memasak : 15 minit Cara Memasak : Goreng menggunakan minyak yang sedikit Jenis Masakan : Sajian Korea Keistimewaan : Seperti rasa lempeng tetapi bahan sayur kucai menambah perisa
Info Chef :Sesuai dimakan untuk sarapan mahupun minum petang. Resepi ini boleh dihidangkan mengunakan bahan sayur-sayuran sahaja atau ditambah dengan makanan laut sperti udang, sotong dan sebagainya.
IKLAN
5. EOMUK/ODENG (CUCUK KEK IKAN )
BAHAN-BAHAN :
200gm kek ikan Korea | ada dijual di pasaraya utama
1 ikat daun bawang dihiris halus
1 sudu makan kicap
1 sudu teh bawang putih | yang dicincang
1 sudu teh lada hitam
Garam secukup rasa
6 cawan air
30 gm ikan bilis
10 gm rumpai laut kering
100gm lobak putih
CARA MEMASAK : 1. Didihkan 6 cawan air bersama rumpai laut kering dan ikan bilis di atas api sederhana. 2. Keluarkan rumpai laut dan masukkan lobak putih yang dihiris halus. 3. Kemudian tapis , ambil hanya air rebusan tadi. 4. Potong kek ikan dan cucukkannya menggunakan lidi makanan. 5. Didihkan semula air rebusan bersama kicap, bawang putih dan garam 6.Akhir sekali masukkan kek ikan dan daun bawang ke dalam air didihan. Biarkan kek ikan direbus seketika. 7. Sedia untuk dimakan
Saiz Hidangan : 2 Orang Waktu Memasak : 30 minit Cara Memasak : Rebus Jenis Masakan : Sajian Korea Keistimewaan : Sedap dimakan bersama air rebusan
Info Chef :Boleh juga mengunakan air didihan atau rebusan berperisa tomyam untuk kek ikan , ituu ikut citarasa anda.
ANDA SEDANG MENCARI PERKAKAS DAN PERALATAN DAPUR DAN RUMAH YANG MENEPATI KEPERLUAN ANDA, JOM LAYARI DI SINI.
Minum petang tanpa hidangan kuih muih dan bubur bagai tidak lengkap. Kebiasaannya hidangan pemanis mulut seperti aneka bubur dan pengat manis sering menjadi pilihan ramai. Rasanya yang manis, lemak dan pelbagai perisa, memang tak jemu makan. Nikmatnya dapat bubur yang disukai. Sempena ulang tahun ke 20 Majalah RASA, dikongsikan resipi pelbagai jenis bubur dan pengat untuk anda cuba.
1. BUBUR BARLI DAN KELEDEK
BAHAN-BAHAN:
100gm barli
200gm keledek yang dipotong dadu
250gm gula pasir atau secukup rasa
250gm santan
600gm air
1 helai daun pandan
1/2 sudu teh garam
CARA MEMASAK:
Rebus barli dan keledek hingga kembang dan empuk. Setelah empuk masukkan gula, garam dan daun pandan. Kacau sebentar kemudian masukkan santan pekat.
Apabila kuah telah menggeleggak dan agak pekat, tutup api dan sedia untuk dihidang.
Info chef: Hidangan yang boleh mengenyangkan.
2. BUBUR ANEKA UBI
BAHAN-BAHAN:
50gm keledek berwarna oren yang dipotong dadu
50gm ubi keledek kuning yang dipotong dadu
50gm ubi kayu yang dipotong dadu
50gm ubi keladi yang dipotong dadu
250gm gula pasir atau secukup rasa
250gm santan
650gm air
1 helai daun pandan | simpul
1/2 sudu teh garam
CARA MEMASAK:
Rebus keledek, ubi kayu dan keladi hingga kembang dan empuk.
Setelah empuk masukkan gula, garam dan daun pandan. Kacau sebentar, kemudian masukkan santan pekat.
Apabila kuah telah menggelegak dan agak pekat, tutup api dan sedia untuk dihidang.
Info chef: Boleh gunakan jenis ubi lain juga jika suka.
3. BUBUR BUTIR NANGKA
BAHAN-BAHAN:
100gm tepung pulut
1-2 titis pewarna merah
1-2 titis pewarna hijau
1-2 titis pewarna kuning
250gm gula pasir atau secukup rasa
250gm santan
400gm air | kuah santan
600gm air | untuk rebus butir nangka
1 helai daun pandan |simpul
1/2 sudu teh garam
CARA MEMASAK:
Jerang air di dalam periuk hingga menggelegak.
Untuk membuat butir nangka; gaulkan tepung pulut bersama garam dan sedikit air. Gaul hingga menjadi seperti doh. Bahagikan kepada tiga bahagian dan titiskan pewarna kepada setiap bahagian. Gaul hingga warna sekata dan bentuk seperti butir nangka.
Masukkan butir-butir nangka tadi ke dalam air yg telah menggelegak. Tunggu sehingga butir nangka itu timbul barulah diangkat. Redam butir nangka yang telah masak di dalam air sejuk supaya tidak melekat. Ketepikan.
Untuk kuahnya pula; rebus air sebanyak 400gm hingga menggelegak. Kemudian masukkan butir nangka, gula, garam dan daun pandan. Kacau sebentar kemudian masukkan santan pekat.
Apabila kuah telah menggeleggak dan agak pekat, tutup api dan sedia untuk dihidang.
Info chef: Warna butir nangka terpulang kepada cita rasa masing-masing. Jika tidak suka, tidak perlu warnakan.
4. PENGAT PISANG CAMPUR MI SIPUT
BAHAN-BAHAN:
2 biji pisang nangka | bentuk bunga
1 keping mi siput
100gm gula pasir atau secukup rasa
50gm gula merah/melaka
250gm santan
650gm air
1 helai daun pandan
1/2 sudu teh garam
CARA MEMASAK:
Rebus mi siput sehingga agak kembang, kemudian masukkan pisang.
Biar ia mereneh sebentar kemudian masukkan gula, gula merah/Melaka, garam dan daun pandan. Kacau sebentar kemudian masukkan santan pekat.
Apabila kuah telah menggelegak dan agak pekat, tutup api dan sedia untuk dihidang.
Info chef: Pisang nangka menambah kesedapan pada bubur kerana rasanya yang lemak.
5. PENGAT KELADI, PISANG DAN KELEDEK
BAHAN-BAHAN:
2 biji pisang nangka | dibentuk bunga
100gm keladi |potong dadu sebesar lebih kurang 2cm x 2cm
100gm keledek |potong dadu lebih kurang 2cm x 2cm
100gm gula pasir atau secukup rasa
50gm gula merah/melaka
250gm santan
650gm air
1 helai daun pandan |simpul
1/2 sudu teh garam
CARA MEMASAK:
Rebus keladi dan keledek sehingga empuk, kemudian masukkan pisang.
Masaklah sebentar kemudian masukkan gula, gula merah/Melaka, garam dan daun pandan.
Kacau sebentar kemudian masukkan santan pekat. Apabila kuah telah menggelegak dan agak pekat, tutup api dan sedia untuk dihidang.
Info chef: Tidak perlu masukkan gula merah/melaka jika ingin kuah putih.
6. BUBUR ANAK LEBAH
BAHAN-BAHAN:
100gm tepung gandum
100gm pulut | rendam selama 1 jam, tos airnya
1-2 titis pewarna hijau
1-2 titis pewarna merah
100gm gula pasir atau secukup rasa
250gm santan
600gm air
1 helai daun pandan | simpul
1 sudu sudu teh garam
CARA MEMASAK:
Jerang air di dalam periuk hingga menggelegak.
Sementara itu, untuk membuat anak lebah; gaulkan tepung gandum bersama garam dan sedikit air. Gaul hingga menjadi seperti doh.
Cubit sedikit doh tadi dan gentel-gentel masukkan ke dalam air yang telah menggelegak. Buatlah sehingga habis.
Tunggu sehingga tepung itu timbul dan terapung di permukaan air. Setelah itu masukkan gula, 1/2 sudu teh garam dan daun pandan. Kacau sebentar kemudian masukkan santan pekat. Apabila kuah telah menggeleggak dan agak pekat, tutup api. Ketepikan.
Gaulkan garam pada pulut kemudian bahagikan kepada dua bahagian.Titiskan pewarna merah dan hijau. Gaulkan rata dan kukus sehinga pulut masak. Apabila sejuk bolehlah dibentuk dan dicurahkkan sekali bersama kuah santan yang telah dimasak tadi.
Sedia untuk dihidangkan.
Info chef: Pulut menambah perisa pada masakan.
7. BUBUR BUAH DELIMA
BAHAN-BAHAN:
100gm biji buah delima
250gm santan pekat
450gm air
100gm gula atau secukup rasa
1 1/2 sudu teh tepung jagung
1/2 sudu teh garam
1 helai daun pandan | simpul
CARA MEMASAK:
Jerang air sehingga mendidih, masukkan biji delima, masaklah sehingga biji delima timbul. Angkat dan disejukkan. Ketepikan.’
Di dalam periuk satukan santan, air, gula, garam, tepung jagung dan daun pandan. Kacau sehingga sebati kemudian hidupkan api. Kacau senantiasa sehingga kuah agak memekat, tutupkan api.
Setelah itu bolehlah dihidangkan dengan meletakkan santan dahulu di dalam bekas bubur kemudian barulah diletakkan biji delima utnuk mendapatkan rupa yang menarik.
Info Chef: Boleh dimakan sejuk atau panas.
8. BUBUR SOM-SOM
BAHAN-BAHAN:
100gm tepung beras
1/2 sudu teh garam
1 cawan santan pekat
1 1/2 cawan air
50gm gula merah/melaka
50gm gula pasir
CARA MEMASAK:
Di dalam periuk, renehkan air bersama gula melaka dan gula pasir sehingga agak pekat. Ketepikan.
Di dalam kuali kacau tepung beras, santan, air dan garam. Kacau hingga sebati dan beras tidak berketul.
Kemudian hidupkan api, kacau hingga tepung menjadi kental. Masukkan ke dalam acuan yang sesuai untuk membentuknya, apabila sejuk bolehlah dihidangkan bersama air gula.
9. PENGAT KELEDEK UNGU
BAHAN-BAHAN:
400gm keledek ungu |potong dadu lebih kurang 2cm x 2cm
100gm gula pasir atau secukup rasa
50gm gula merah/melaka
250gm santan
600gm air
1 helai daun pandan | simpul
1/2 sudu teh garam
CARA MEMASAK:
Rebus keledek sehingga empuk, kemudian masukkan gula, gula merah/melaka, garam dan daun pandan.
Kacau sebentar kemudian masukkan santan pekat. Apabila kuah telah menggelegak dan agak pekat, tutup api dan sedia untuk dihidang.
Info chef: Warna ungu yang cantik, tanpa tambah sebarang pewarna.
10. BUBUR JAGUNG DAN KIDNEY BEANS
BAHAN-BAHAN:
1 tongkol jagung manis | dihiris
100gm kidney beans |rebus hingga empuk
100gm gula pasir atau secukup rasa
250gm santan
400gm air
1 helai daun pandan | simpul
1/2 sudu teh garam
CARA MEMASAK:
Rebus rebus biji jagung lebih kurang 15 minit untuk mengeluarkan rasa jagung, kemudian masukkan kidney beans yang telah direbus sebentar.
Setelah itu masukkan gula, garam dan daun pandan. Kacau sebentar kemudian masukkan santan pekat.
Apabila kuah telah menggeleggak dan agak pekat, tutup api dan sedia untuk dihidangkan.
11. ASAM GUMPAL
BAHAN-BAHAN:
UNTUK INTI ASAM GUMPAL:
100gm kacang hijau
1 keping gula melaka
1 liter air
BAHAN SAGU MATA IKAN:
100gm biji sagu
2 1/2 cawan air suam
BAHAN UNTUK KUAH:
250gm santan pekat
2 cm halia yang dihiris halus
1/2 sudu teh halba
1/2 sudu teh garam
1 biji bawang merah yang dihiris
CARA MEMASAK:
Untuk membuat inti; Rebus kacang hijau hingga empuk masukkan gula melaka masaklah sehingga menjadi pes kacang hijau. Ketepikan.
Seterusnya gaulkan sagu mata ikan bersama 1/2 cawan air suam, bentukkan sagu mata ikan di tapak tangan. Masukkan inti dan bentukkan bulat. Buatlah sehingga selesai. Kukus selama 20-30 minit atau sehingga masak.
Untuk kuahnya; Di dalam periuk masaklah santan bersama dua cawan air, halba, halia, bawang merah dan garam. Apabila mendidih masukkan asam gumpal yang telah dikukus tadi. Masaklah sehingga kuah agak memekat.
Angkat dan sedia untuk dihidangkan.
Info chef: Boleh masukkan daun pandan untuk aroma.
Resipi: Terima kasih Nur Adlina Badarudin, Putrajaya
12. BUBUR BARLI DAN PISANG
BAHAN-BAHAN:
6 biji pisang nangka
100gm barli|rebus sehingga empuk
600ml santan
150gm gula
100gm gula merah
2 helai daun pandan|disiat&simpul
Secubit garam
CARA MEMASAK:
Potong pisang setebal 2cm dan celur sebentar. Toskan.
Satukan santan, gula, gula merah dan daun pandan di dalam periuk.
Didihkan sehingga ia hampir mendidih.
Masukkan pisang yang telah dicelur berserta barli dan secubit garam.
Didihkan dengan api yang kecil sehingga semua bahan sebati.
Info Chef: Pisang nangka boleh digantikan dengan penggunaan pisang awak.
13. BUBUR CANDIL PANDAN
BAHAN-BAHAN:
600ml santan pekat
200gm tepung gandum
250gm gula
250ml air perahan daun pandan
2 helai daun pandan|disiat & simpul
Secubit garam
CARA MEMASAK:
Uli tepung gandum bersama air perahan daun pandan sehingga menjadi doh yang agak lembut.
Bentukkan doh menjadi bebola kecil atau lonjong atau mengikut bentuk yang diingini.
Celur doh sehingga ia menjadi lembut kemudian toskan.
Di dalam periuk yang berlainan, satukan santan, gula dan daun pandan. Didihkan sehingga ia hampir mendidih.
Masukkan doh candil yang telah direbus terlebih dahulu berserta secubit garam. Didihkan lagi untuk beberapa minit sehingga semua bahan menjadi sebati.
Info Chef: Jika doh terlalu keras, tambah sedikit air dan jika doh terlalu lembik tambahkan sedikit tepung
14. BUBUR JAGUNG SAGU
BAHAN-BAHAN:
200gm jagung
100gm sagu|rendam hingga kembang dan tos
700ml santan
250gm gula melaka
100gm gula
2 helai daun pandan|disimpul
CARA MEMASAK:
Satukan separuh santan bersama jagung, gula melaka, gula dan daun pandan.
Didihkan sehingga gula menjadi hancur dan jagung menjadi lembut.
Masukkan separuh lagi santan dan sagu.
Didihkan hingga semua bahan sebati dengan menggunakan api yang kecil.
Info Chef: Untuk hidangan ini, gunakan jagung segar yang telah dihiris dari tongkolnya.
15. BUBUR PULUT HITAM
BAHAN-BAHAN:
600ml santan
250gm pulut hitam
250gm gula
2 helai daun pandan|disiat dan simpul
Secubit garam
CARA MEMASAK:
Rendam pulut hitam di dalam periuk selama sejam kemudian rebus sehingga ia menjadi empuk.
Di dalam periuk, satukan santan, gula dan daun pandan. Didihkan sehingga ia hampir mendidih.
Masukkan pulut hitam dan secubit garam.
Didihkan lagi sehingga semua bahan menjadi sebati.
Info Chef: Rendam bubur hitam selama satu jam agar ia bersih dan kembang dengan sempurna
16.BUBUR CHA CHA CEMPEDAK
BAHAN–BAHAN:
100g cha cha kering 200g keladi 100g keledek kuning 100g keledek oren 100g keledek ungu 50g sago
5 ulas isi cempedak
Bahan-bahan (kuah santan): 750ml air 150g gula batu 2 cawan santan Daun pandan 1/2 sudu kecil garam
CARA MEMASAK : 1. Rebus cha cha kering. Angkat apabila sudah terapung dan rendam di dalam air. 2. Rebus keladi dan keledek hingga empuk. Angkat dan toskan. 3. Rebus sago hingga masak. Angkat dan toskan. 4. Untuk memasak kuah santan, larutkan gula batu di dalam air. 5. Masukkan santan, daun pandan, dan garam. Kacau dan biar reneh. 6. Masukkan cha cha, keladi, keledek, isi cempedak dan sago. 7. Hidang panas atau sejuk.
Info chef: Sago direndam semalaman untuk cepatkan ia kembang dan cantik jika dimasak dengan api yang perlahan supaya santan tidak pecah minyak
17. PENGAT BEBOLA LABU MANIS Bahan-bahan: 2 cawan labu yang siap dikukus dan dilenyek 2 cawan lebih tepung pulut 2 sudu besar tepung gandum 1 sudu besar air kapur sirih 1 sudu teh garam sedikit pewarna kuning Tak perlu tambah air semasa menguli doh 1/2 cawan sagu direbus sehingga masak dan lalukan di bawah air untuk buang kanji, ketepikan.
Cara memasak: 1.Gaulkan semua bahan sehingga menjadi doh yang tak melekat pada tangan.Kalau nampk lembut sangat boleh tambah kan tepung pulut lagi. 2.Panaskan air sehingga mendidih, kemudian bulatkan doh tadi, masukkan ke dalam air yang mendidih. 3.Apabila doh dah timbul maknanya kuih dah masak, angkat yang dah timbul kemudian masukkan ke dalam air biasa supaya tak bagi melekat.
Untuk kuah: 4 cawan santan sederhana pekat 1 keping gula Melaka 1/2 cawan gula pasir .Kalau tak nak manis boleh kurangkan. sedikit garam 1 helai daun pandan
Cara memasak: 1.Masukkan santan ke dalam periuk kemudian masukkan gula Melaka dan gula pasir,1 helai daun pandan dan sedikit garam. 2.Kacau hingga santan mendidih. 3.Kemudian masukkan bebola labu tadi dan sagu yang telah direbus terlebih dahulu.
Bahan-bahan: 5 biji pisang tanduk 3 sudu besar sagu 3 senduk kecil gula pasir Secubit garam 1 batang kulit kayu manis- BELI ONLINE DI SINI 2 helai daun pandan
Cara memasak: 1.Rebus air dan larutkan gula bersama garam. 2.Masukkan biji sagu. 3.Masukkan daun pandan dan kulit kayu manis dan kacau hingga sagu kembang. 4.Masukkan pisang dan juga santan. 6.Kacau rata biar santan dan kuah mendidih. 7.Tutup api dan pengat sedia dihidangkan panas atau sejuk.
Rasanya lemak manis. Penampilannya pun sangatlah menawan. Boleh dijadikan pemanis mulut untuk sarapan nanti. Minum pula dengan kopi o tanpa gula. Memang sedap.
Melalui facebook, Hidayati Hana berkongsi resipi butir nangka. Pemanis mulut ini sangat sedap dijadikan juadah minum petang. Jom try buat.
BUTIR NANGKA
BAHAN KUAH SANTAN
1 kotak santan
2 cawan air
1/2 ketul gula kabung
3 sudu besar gula pasir
2 helai daun pandan (disimpul)
Sedikit garam
CARA MEMBUAT KUAH SANTAN
1. Dalam periuk, masukkan santan dan air. Tunggu panas sekejap.
2. Kemudian masukkan gula kabung, gula pasir, daun pandan dan garam.
3. Biarkan menggelegak. Tutup api.
BAHAN BUTIR NANGKA
1 cawan tepung pulut
2 sudu besar tepung gandum
Secubit garam
Air secukupnya
Pewarna
Air untuk merebus
2 helai daun pandan (disimpul)
CARA MEMBUAT BUTIR NANGKA
1. Satukan tepung pulut, tepung gandum dan garam.
2. Masukkan air sedikit demi sedikit. Bancuh sampai jadi doh yang lembut. Bahagikan kepada empat bahagian untuk empat warna berbeza.
3. Letakkan pewarna pada setiap bahagian doh. Bentukkan lonjong-lonjong.
4. Panaskan air dan masukkan daun pandan.
5. Apabila air mendidih, masukkan butir nangka tadi. Tunggu sampai timbul. Angkat dan masukkan sebekas air sejuk.
BAHAN LAIN
1/2 biji labu (dipotong dadu, direbus sampai empuk)
Sedikit sagu yang sudah dimasak
CARA MENGHIDANG
1. Dalam mangkuk, masukkan butir nangka, labu, nangka dan sagu.
2. Tuangkan kuah santan. Sedia dimakan.
Bagi penggemar lauk telur, resipi Sambal Telur Cili Kering perkongsian saudara Wan LuQman ini semestinya wajib anda cuba. Sedap, mudah dimasak dan tidak menggunakan banyak bahan. Namun ia membuka selera makan. Memang nikmat menikmatinya bersama nasi putih panas. Berkeroncong perut dibuatnya. Tunggu apa lagi, jom cuba masak!
CARA MASAK TELUR SAMBAL CILI KERING YANG SEDAP & MUDAH