Seri Murni menyajikan resipi istimewa di bulan ramadan iaitu Udang Kalio. Sesuai di masak untuk hidangan berbuka yang lazat dan enak seisi keluarga. Pasti berselera menjamah sajian udang segar dan berlemak. Salah satu menu berbuka paling mudah dan senang disediakan yang boleh anda cuba hari ini.
RESIPI UDANG KALIO
Ads
BAHAN PES DIKISAR
3 biji bawang merah
6 biji bawang putih
8 biji cili merah
5 biji cili padi
2 batang serai
1 inci lengkuas
4 biji buah keras
250ml air
BAHAN-BAHAN:
Ads
500ml santan
1 kg udang sederhana besar
1 sudu besar serbuk kunyit
2 keping asam gelugor
1 biji mangga hijau | potong dadu kecil
1 helai daun kunyit | dihiris halus
2 tangkai daun ketumbar | dihiris untuk hiasan
Garam & gula secukup rasa
3 sudu Minyak Masak Seri Murni secukupnya untuk menumis
CARA MEMASAK:
1. Kisar semua bahan dan tumis dengan Minyak Masak Seri Murni sehingga naik bau.
2. Masukkan serbuk kunyit, asam gelugur, daun kunyit, udang, santan. Kacau dan biarkan mendidih sehingga udang masak.
3. Masukkan garam dan gula secukup rasa, mangga. Masak lagi sampai kuah pekat. Hiaskan dengan daun kunyit. Siap.
Ads
Selamat mencuba.
DISERTAKAN VIDEO CARA-CARA MEMASAK RESIPI UDANG KALIO:
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download
sekarang!
Idea kek kukus kali ini memang cukup istimewa. Tanpa membakar dalam ketuhar kek kekal lembut dan sedap. Malahan kek yang dikukus tanpa oven ini mempunyai tekstur yang lembab ‘moist’ yang cukup enak.
Pastikan periuk pengukus dididihkan terlebih dahulu airnya, dan tutup kek dengan aluminium foil agar tidak menitik di atas kek.Jom semak idea kreatif Norbaini Rahwi yang juga penulis dan pengajar resipi kek.
1. KEK KUKUS LOBAK
BAHAN-BAHAN :
Bahan A:
Bahan B:
Bahan-bahan untuk filling dan topping:
CARA MEMASAK : Cara pembuatan kek kukus : 1. Sediakan periuk kukusan. Sediakan 2 loyang bersize 8 inci dan di alas dengan kertas. Tidak perlu di sapu mentega. 2. Pukul Bahan A hingga sebati 3. Masukkan Bahan B. Gaul hingga rata. 4. Bahagikan adunan kepada 2 bahagian. 5. Panaskan periuk kukusan dan kukuskan kek selama 25 minit atau sehingga masak. 6. Setelah masak sejukkan kek.
Cara-cara pembuatan filling dan topping : 1. Pukul krim keju hingga lembut. Ketepikan. 2. Pukul whipping cream hingga kental. 3. Masukkan krim keju ke dalam whipping cream dan kacau sebati. 4. Sapukan krim di setiap lapisan. 5. Akhir sekali sapukan semua bahagian kek dengan krim dan hias mengikut citarasa masing-masing.
Saiz hidangan : 12 orang Waktu memasak : 25 minit Cara memasak : Kukus Keistimewaan : Kelazatannyasama seperti yang dibakar dengan aroma kayu manis yang harum Jenis masakan : Kek Anggaran kos : RM 30
INFO CHEF : Lobak yang disagat hendaklah digoreng kering tanpa minyak supaya lobak kering sedikit dan rasa lebih enak.
2. KEK KUKUS RED VELVET
BAHAN-BAHAN :
Bahan A :
Bahan B (diayak):
Bahan C :
Bahan D :
Bahan E :
Bahan-bahan untuk filling dan topping: 600gm whipping cream/fresh cream 200gm krim keju
CARA MEMASAK : Cara pembuatan kek kukus : 1. Sediakan periuk kukusan. Sediakan loyang bersize 8 inci dan dialas dengan kertas. Tidak perlu di sapu mentega. 2. Pukul bahan A hingga kembang 3. Masukkan bahan B dan diselang selikan dengan bahan C. Gaul hingga sebati 4. Masukkan bahan D, dikacau hingga rata dan akhir sekali masukkan bahan E. 5. Panaskan periuk kukusan dan kukuskan kek selama 30 minit atau sehingga masak. 6. Setelah masak sejukkan kek. Setelah sejuk bahagikan/potongkan kepada 3 atau 4 bahagian.
Cara pembuatan topping: 1. Pukul krim keju cheese hingga lembut. Ketepikan. 2. Pukul whipping cream hingga kental. 3. Masukkan krim keju ke dalam whipping cream dan kacau sebati. 4. Sapukan krim di setiap potongan. Lakukan sehingga bahagian atas. 5. Akhir sekali sapukan semua bahagian kek dengan krim dan hias mengikut citarasa masing-masing
Saiz hidangan : 12 orang Waktu memasak : 30 minit Cara memasak : Kukus Keistimewaan : Kek ini lebih lembab berbanding daripada yang dibakar, enak dengan krim keju Jenis masakan : Kek Anggaran kos : RM 30
INFO CHEF : Tidak perlu menyapu minyak atau mentega/marjerin di bawah dan di sekeliling loyang. Ini kerana ia akan menyebabkan kek mengecut.
3. BROWNIES KUKUS
BAHAN-BAHAN :
Bahan A :
Bahan B :
Bahan C:
Bahan D :
Bahan E :
CARA MEMASAK :
Cara pembuatan brownies kukus : 1. Sediakan periuk kukusan. Sediakan loyang bersize 9 inci dan di alas dengan kertas. Tidak perlu disapu mentega. 2. Pukul bahan A hingga kembang. 3. Masukkan bahan B. Gaul hingga sebati 4. Kemudian masukkan bahan C dan D, gaul rata. 5. Akhir sekali masukkan bahan E dan esen vanila, dikacau hingga rata. 6. Panaskan periuk kukusan dan kukuskan selama 30 minit atau sehingga masak. 7. Setelah masak sejukkan brownies. Hias ikut citirasa masing-masing. Sedia untuk di makan.
Saiz hidangan : 16 orang Waktu memasak : 25 minit Cara memasak : Kukus Keistimewaan : Brownies kukus mempunyai rasa coklat yang enak dan lembut. Jenis masakan : Brownies Anggaran kos : RM 15
INFO CHEF : Cucuk brownies dengan lidi sate untuk memastikan ia sudah masak, sekiranya masih lagi ada adunan yang masih melekat bermakna brownies belum masak.
4. KEK KUKUS LAPIS MASAM MANIS
BAHAN-BAHAN : Bahan A :
Bahan B :
Bahan C : 165gm tepung gandum 1½ sudu teh baking powder
Kepingan asam Hwa Flakes secukupnya
CARA MEMASAK : Carapembuatan kek kukus : 1. Sediakan periuk kukusan. Sediakan loyang bersize 8 inci dan dialas dengan kertas. Tidak perlu disapu mentega. 2. Pukul bahan A hingga kembang 3. Pukul bahan B hingga putih. Masukkan bahan B ke dalam bahan A. Kacau rata 4. Kemudian masukkan bahan C. Gaul hingga sebati. 5. Bahagian adunan kepada 2 bahagian. Satu bahagian diwarnakan warna hijau dan satu bahagian lagi diwarnakan kuning. 6. Panaskan periuk kukusan, ambil ¾ cawan bahagian hijau dan ratakan di dalam loyang, kukuskan selama 8 minit. Kemudian ambil ¾ cawan bahagian hijau dan ratakan di dalam loyang dan susunkan asam hwa flakes, ulang langkah melapis sehingga habis. 7. Setelah masak sejukkan kek. Sedia untuk di makan.
Saiz hidangan : 20 orang Waktu memasak : 50 minit Cara memasak : Kukus Keistimewaan : Rasa masam manis asam menyedapkan lagi kek yang sangat lembut dan lembab ini Jenis masakan : Keks Anggaran kos : RM 30
INFO CHEF :Tutup bahagian atas loyang dengan aluminium foil agar air tidak menitis di lapisan kek lapis.
5. KEK KUKUS LAPIS COKLAT RICE
BAHAN-BAHAN : Bahan A:
Bahan B :
Bahan C (diayak) :
Bahan D :
*Chocolate Rice secukupnya
CARA MEMASAK : Cara pembuatan kek kukus : 1. Sediakan periuk kukusan. Sediakan loyang bersize 8 inci dan di alas dengan kertas. Tidak perlu disapu mentega. 2. Pukul bahan A hingga kembang 3. Pukul bahan B hingga putih dan ketepikan. 4. Campurkan bahan A dan B. Kacau rata. 5. Masukkan bahan C. Gaul hingga sebati. Ketepikan 6. Bahagikan adunan kepada 2 bahagian. Satu bahagian dibiarkan warna asal dan satu bahagian lagi dicampurkan dengan bahan D (jadi warna coklat). 7. Panaskan periuk kukusan, ambil ¾ cawan warna asal dan ratakan di dalam Loyang, kukuskan selama 8 minit.Kemudian ¾ cawan bahagian warna coklat, ratakan di dalam loyang taburkan coklat rice, ulang langkah melapis sehingga habis. 8. Setelah masak sejukkan kek. Sedia untuk dimakan.
Saiz hidangan : 25 orang Waktu memasak : 50 minit Cara memasak : Kukus Keistimewaan : Kaya dengan rasa coklat dan tekstur yang lembut Jenis masakan : Kek Anggaran kos : RM 30
INFO CHEF : Alaskan loyang dengan kertas atau plastik tahan panas supaya kek mudah dikeluarkan.
Nak beli ketuhar dengan harga mampu milik? Boleh pilih DISINI mengikut bajet anda. Lepas ni boleh cuba buat kek guna oven pula.
Kredit Foto & Resipi : Norbaini Rahwi
ANDA MUNGKIN JUGA SUKA VIDEO INI :
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download
sekarang!
Biasa dengar daging bakar harimau menangis, kali ini harimau meraunglah pulak. Lengkap dengan resipi pencicahnya sekali. Sedap sungguh bila semua dah bersatu di tekak, terbaiklah resipi perkongsian dari Cikgu Afy Al-Habibi ini.
Cara buatnya, taklah rumit sangat, kuantiti sos dan kicapnya kena betul ramuannya, barulah menjadi kesedapannya. Ni sukatan asas Cikgu Afy, terpulanglah kalau nak ikut selera masing-masing. Ditambah dengan bahan tumbuk pasti meleleh air liur.
Sambal pencicah yang dikongsikan pun memang mantap dengan gula nisan, sos ikan dan pastinya cili padi. Jom cuba masak, berbaloi untuk dicuba.
RESIPI DAGING HARIMAU MERAUNG
BAHAN-BAHAN :
Tambahkan bahan tumbuk:
*Gaul mesra kesemuanya. *Perapkan selama setengah jam.
.
CARA MEMASAK :
Cara masak daging : 1. Panaskan kuali dengan satu sudu besar minyak. 2. Masukkan daging yang sudah diperap tadi. 3. Bakar dalam api perlahan lebih kurang setengah jam atau sehingga daging masak. *baki sos perapan tadi jangan dibuang* 4. Daging yang dibakar jangan terlebih masak. (Sebab nanti rasa daging kering) *nak tahu masak ke tak cikgu hiris sikit. Nampak daging warna merah jambu pudar itu tanpa air darah okay dah* 4. Sementara daging dimasak, bolehlah terus siapkan sambal pencicahnya. 5. Sebelum daging diangkat masukkan lebihan sos tadi dan tumiskan (saute) seketika. Hirislah daging nipis-nipis.
RESIPI SAMBAL PENCICAH
.
BAHAN-BAHAN :
.
CARA MEMASAK : 1. Kisar semua bahan di atas dengan sedikit air kosong. 2. Masukkan dalam mangkuk. 3. Tambahkan perahan sebiji asam limau nipis dan sehiris lemon. Juga 2 ulas bawang putih yang diracik halus. 4. Perasakan dengan sedikit serbuk perasa, kacau. 5. Akhir sekali taburkan hirisan daun ketumbar dan bijan yang sudah disangai.
Pak Choi ni memang antara sayur yang best. Selain dibuat sup, ia juga enak dimasak seperti resipi di bawah ni. Rangup, berjus, mudah dan murah! Tak hairanlah sayur ni menjadi kegemaran ramai.
BAHAN-BAHAN:
CARA MEMASAK:
Info Chef: Tabur bawang goreng diatas sayur untuk rasa yang lebih enak serta manis.
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download
sekarang!