Sagu Gula Melaka Sedap & Petua Masak Sagu Supaya Tak Hancur & Berketul

Share

Sagu Gula Melaka ni jika makan sejuk-sejuk memang sangat sedap. Manisan ini memang popular dan sesuai disajian di pelbagai majlis. Nak buatnya pun tidak sukar. Bahan-bahan sangat ringkas dan mudah didapati. Namun yang menjadi masalah adalah untuk memasak sagunya. Tapi jangan risau, saudari Nur Aqilah Jufri ada kongsikan resipi dan tip memasak sagu supaya hasilnya nampak sempurna dan sedap. Selamat mencuba!

 

CARA MASAK SAGU GULA MELAKA

BAHAN-BAHAN:

  • Sagu – beli online DISINI
  • Pewarna – beli online DISINI
  • 1 tin susu cair – pakai santan boleh, pakai susu segar pun boleh cuma rasanya akan jadi lain –beli online DISINI
  • 2 sudu makan gula merah – beli online DISINI
  • 1 ketul gula melaka – beli online DISINI
  • 1 helai daun pandan
  • Secubit garam
  • 1/2 tin air
  • Isi jagung – jika ada

CARA MEMASAK:

1. Didihkan air dalam periuk. Kemudian masukkan sagu. Masak hingga sagu kembang dan jernih.

2. Ceduk sagu menggunakan penapis dan lalukan di bawah air bagi membuang lebihan kanji. Masukkan ke dalam bekas berisi air bersih. Ia penting untuk elak sagu melekat.

3. Ceduk sagu dan masukkan ke dalam bekas. JUmlah bekas bergantung pada bilangan warna yang nak diwarnakan.

4. Letak pewarna dan kacau sebati. Biarkan selama 20 minit.

5. Ambil sagu yang diwarnakan tadi. Cuci sekali lagi di bawah air mengalir bagi membuang lebihan warna serta untuk elak susu bertukar warna.

6. Untuk menyediakan kuah, masukkan susu cair, air, gula merah, gula melaka, daun pandan, jagung dan garam ke dalam peiuk. Masak seketika.

7. Sudukan sagu ke dalam bekas dan tuang kuah tadi. Sedia untuk dinikmati.

 

TIP MASAK SAGU YANG SEMPURNA

  1. Pastikan air betul-betul mengelegak baru masukkan sagu. Jika tidak, nanti sagu akan hancur dan larut.
  2. Elak basuh biji sagu. Nanti bila dimasak, ia akan hancur.
  3. Kacau sagu setiap 5 minit bagi mengelakkan sagu berketul.
  4. Apabila sagu telah masak, cuci sagu dibawah air mengalir dan masukkan sagu ke dalam bekas berisi air supaya tidak melekat.
  5. Selepas diwarnakan, biar sagu dalam 20 minit supaya warna melekat dan cuci kembali sagu selepas itu supaya kuah susu tidak bewarna.
  6. Pastikan penapis dicuci selepas tos sagu. Jika tidak, sagu yang telah diwarnakan akan melekat pada penapis.

Kredit resipi & foto: Nur Aqilah Jufri

 

Nak beli KUALI NON STICK baru? Pilih DISINI.

 

Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:

 

Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Youtube @Majalah Rasa Official

 

IKLAN