Resipi Udang Buttermilk Cheese Yang Padu. Serius Sedap!

Share

Buat penggemar udang, kami kongsikan satu resipi yang paling mudah dan sedap untuk anda cuba. Resipi udang masak buttermilk cheese yang padu dengan aroma daun kari yang wangi serta limpahan keju yang pekat. Cara masaknya pun mudah sahaja. Ayuh kita cuba resipi yang dikongsi oleh Iqtiyani Md Al-Amin.

UDANG MASAK BUTTERMILK CHEESE

 

BAHAN-BAHAN:

  • 1/2 kg udang
  • 1 tin susu cair – beli online DISINI
  • 2 ulas bawang putih | dicincang
  • 1/4 biji bawang holland | dipotong dadu
  • 6-7 helai daun kari
  • 1/2 kiub ayam – beli online DISINI
  • 1/2 sudu serbuk kari – beli online DISINI
  • Sehelai daun pandan | optional
  • Cili | optional
  • Sekeping cheese
  • Tepung jagung – beli online DISINI
  • 1/4 butter

 

CARA MEMASAK:

1. Goreng udang terlebih dahulu. Letak garam, gaul sebati dan simpan sebentar di dalam peti sejuk 10 minit. Tabur tepung jagung pada udang, salut rata. Goreng sehingga udang berubah keemasan. Jangan goreng terlalu lama.

 

2. Siap goreng, ketepikan dahulu udang.

 

3. Untuk kuah, panaskan kuali dan cairkan mentega.

 

4. Tumis bawang holland, bawang putih, daun kari, hirisan cili dan daun pandan sehingga wangi dan kekuningan.

 

5. Masukkan serbuk kari dan tambah sedikit air.

 

6. Bila dah mendidih, masukkan susu cair. Kemudian masukkan kiub ayam, secubit garam dan setengah sudu kecil gula.

 

7. Kemudian masukkan cheese. Kacau rata dan biarkan mendidih.

 

8. Bila kuah dah pekat, tutup api.

 

9. Tuang kuah di atas udang. Siap!

 

Kredit resipi & foto: Iqtiyani Md Al-Amin via Koleksi Resepi Sedap Untuk Keluarga Tersayang

 

Anda mencari KUALI NON STICK, boleh klik DISINI.

 

Dapatkan lebih banyak resipi di laman web RASA:

 

Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Youtube @Majalah Rasa Official:

IKLAN