Jom cuba resipi Sambal Bilis Petai Berkeju yang ringkas, mudah dan membuka selera ni. Jika anda wajib ada sambal semasa makan, ini resipi yang anda wajib cuba. Memang sangat sedap rasanya. Tambahkan keju Anchor Cheddar Cheese Slices di dalamnya untuk menambah rasa dalam hidangan anda. Nak hilangkan pedas, boleh nikmati bersama Fernleaf Greek Style Yogurt Drink Mango. Selamat mencuba!
Ads
SAMBAL BILIS PETAI BERKEJU
Bahan-bahan:
2 cawan ikan bilis | siap goreng
1 cawan petai
1 cawan cili kisar
2 biji bawang merah | hiris
2 sudu besar sos tiram
4 ulas bawang putih | hiris
2 sudu besar Anchor Unsalted Butter
2 keping Anchor Cheddar Cheese Slices
2 sudu besar minyak masak
Fernleaf Greek Style Yogurt Drink Mango
2 keping asam keping
½ sudu teh garam
1 sudu besar gula
½ sudu teh serbuk perasa
Cara Memasak:
Cairkan Anchor Unsalted Butter bersama minyak. Tumiskan bahan hiris dan cili kisar sehingga naik bau. Masukkan asam keping.
Masukkan sos tiram, ikan bilis, petai & kejuAnchor Cheddar Cheese Slices.
Gaul hingga sebati. Siap!
Untuk mengurangkan rasa pedas, boleh minum Fernleaf Greek Style Yogurt Drink Mango.
Butter Cake merupakan antara kek yang menjadi kegemaran ramai. Datanglah berapa banyak kek viral, Butter Cake tetap menjadi pilihan hati. Makan panas-panas memang sedap. Nak lagi sedap, cuba masak menggunakan Anchor Unsalted Butter dan Anchor Cheddar Cheese Slices. Lagi sedap berlemak kek kita nanti. Jom cuba.
BUTTER CAKE
Bahan-bahan:
250gm Anchor Unsalted Butter | suhu bilik
220gm gula halus
6 biji telur
220gm tepung naik sendiri
120ml Fernleaf Susu UHT
1 sudu teh esen vanilla
2 keping Anchor Cheddar Cheese Slices
Fernleaf Greek Style Yogurt Drink Strawberry
Cara Memasak:
Pukul gula dan Anchor Unsalted Butter sehingga kembang.
Masukkan telur satu persatu dan pukul lagi sehingga kembang.
Masukkan Fernleaf Susu UHT, esen vanilla, tepung naik sendiri dan Anchor Cheddar Cheese Slices. Gaul sebati secara perlahan.
Tuang di dalam loyang dan bakar pada suhu 170°C selama satu jam.
Sedia untuk dinikmati bersama Fernleaf Greek Style Yogurt Drink Strawberry.
Kalau anda pencinta Teh Tarik, wajib cuba Teh Tarik Butter yang creamy ni. Bila ditambah Anchor Salted Butter, memang wangi terus Teh Tarik kita. Rasa pun lemak-lemak berkrim. Memang wajib cubalah nanti.
TEH TARIK BUTTER
Bahan-bahan:
6 uncang teh
800ml air
15gm Anchor Salted Butter
6 sudu besar susu pekat manis
1 cawan Fernleaf Susu UHT
1 sudu teh esen vanilla
Cara Memasak:
Di dalam periuk, panaskan air dan masukkan uncang teh. Reneh atas api sederhana selama 10 minit sehingga teh pekat. Bila sudah mendidih, masukkan susu pekat manis, Fernleaf Susu UHT dan esen vanilla. Kacau rata.
Tuangkan ke dalam jug dan boleh ‘tarik’ teh tadi
Letakkan potongan Anchor Salted Butter di atasnya di dalam setiap cawan dan sedia untuk dinikmati.
Memang pelik rasanya kalau tiada Biskut Semperit Kelapa di dalam balang kuih. Antara biskut yang wajib ada di atas meja! Yang best makan biskut ini kerana ia mencair di dalam mulut. Baunya juga harum dek penggunaan mentega dan juga kelapa. Semestinya biskut ini menggunakan Anchor Unsalted Butter, 100% mentega tulen New Zealand yang diperbuat daripada susu berkualiti tinggi. Memang puas hati kalau dapat buat biskut ni. Jom cuba nanti.
SEMPERIT KELAPA
Bahan-bahan:
250gram Anchor Unsalted Butter
200gram tepung jagung
140 tepung kastard
50gram tepung gandum
100gram kelapa kering
100 gula aising
1 biji kuning telur
1 sudu teh esen vanilla
Hirisan ceri – pilihan
Cara Memasak:
Di dalam mangkuk; satukan Anchor Unsalted Butter, gula kastor dan esen vanilla. Pukul hingga lembut dan sebati.
Masukkan kuning telur dan kacau lagi hingga sebati.
Masukkan tepung jagung, tepung kastard & kelapa kering. Kaup balikkan sebati hingga jadi doh yang lembut.
Masukkan doh dalam acuan semperit kemudian terap ke atas dulang pembakar yang telah dialas dengan kertas parchment. Jika suka boleh hias dengan potongan ceri.
Bakar dalam ketuhar yang telah dipanaskan pada suhu 170-180C selama 15-18 minit atau hingga biskut masak. Sejukkan.
Sabun pencuci pinggan antara yang wajib ada di dapur. Tanpa pencuci ini memang akan melekat minyak dan kotoran pinggan mangkuk, cawan serta periuk belanga.Lagi...