Resipi Roti Chicken Slice Roll, Gebu Dan Lembut Memang Tak Cukup Satu

Share

Dah lama tidak membuat roti, terakhir buat dulu semasa PKP 1.0. Sebenarnya feeling buat roti ni yang paling best bila roti yang diuli , naik gebu. Sekali lagi semasa ia dibakar, aroma bau roti semerbak harum beri kepuasan kepada si pembuat. Jadi untuk minum petang ni , jom kita meroti, stok yis pun ada.

Roti Chicken Slice Roll

Killer Soft Bread (asas roti )
260gm tepung roti
40gm gula halus
1 sudu kecil yis
30gm mentega/marjerin
secubit garam
170gm ( 1 biji telur +susu segar )
1 peket chicken slice
Cheese slice
Sos cili
Mayonis

Cara memasak:
1.Masukkan semua bahan ke dalam mixer kecuali mentega.
2.Bila adunan dah sebati masukkan mentega.
3.Uli hingga elastik dan lembut.
4.Perap doh selama 1 jam.
5.Bila dah siap, tumbuk-tumbukkan bagi keluar angin dan bahagikan doh setiap satu berat 40gm (akan dapat dalam 10-11 doh )


6.Bentukkan lonjong dan canai memanjang.
7.Letakkan chicken slice dan cheese slice.

8.Gulung dari atas hingga hujung.
9.Masukkan dalam bekas dan tunggu hingga doh naik.
10.Sapukan egg wash.
11.Pipekan mayonis dan sos cili.
12.Panaskan oven suhu 180 dan bakar selama 25-30 minit.

Selamat mencuba.

Kredit: Hidayati Hana

INGIN MEMBELI BREAD MAKER, LIHAT DI SINI.

IKLAN