Selamat menyambut Hari Deepavali! Bagi yang belum tahu nak masak apa untuk tetamu yang datang esok, resipi yang RASA kongsikan ini pasti boleh membantu. Maklumlah, semua bangsa meraikannya baik India, Melayu dan Cina. Jadi apa salahnya kalau sajian pun ada pelbagai pilihan. Antara hidangan terbaik yang boleh anda cuba ialah Mi Rebus Johor resipi perkongsian Puan Faziatun Nisa Yusof Basha ni. Siap dengan resipi langkah demi langkah. Jadi senanglah ank cuba!
MI REBUS JOHOR
BAHAN-BAHAN:
1kg mi kuning- dicelur
BAHAN KISAR:
100g udang basah
3 sudu besar udang kering
2 biji bawang besar
3-4 ulas bawang putih
2 inci lengkuas
5-6 tangkai lada kering
BAHAN KUAH:
Ads
3 biji keledek- direbus dan dilecek
150-200g daging cincang/ daging tetel
1 batang serai
2 sudu besar serbuk kari daging
2 sudu besar taucu – kisar
Garam dan gula secukupnya
Air secukupnya
BAHAN HIASAN:
Tauge – dicelur
Tauhu goreng
Telur rebus
Bawang goreng
Lada potong
Daun bawang
CARA MEMASAK:
1. Rebus keledek dan lecek.
2. Tumis serai di belah dua.
3. Masukkan bahan blender. Tumis sehingga pecah minyak.
4. Masukkan serbuk kari dan tumis lagi.
5. Masukkan daging cincang dan tambah air.
Ads
6. Biar mendidih dan masukkan taucu kisar.
7. Masukkan keledek lecek, reneh sehingga kanji keledek memekatkan kuah.
Ads
8. Perasakan dengan garam dan gula.
9. Celur mi dan tauge. Goreng tahu dan rebus telur.
Nak masak apa ya malam ini, asyik nasi aje bosan gak. Jom goreng kuew teow atau nak masak berkuah pun best gak.Kuey Teow ni memang sedap kalau masak taruh kicap kan.
Jom kita cuba tiga resipi ini… Adik-adik dan anak-anak pun boleh cuba belajar masak resipi kuew teow ini senang aje.
KUEY TEOW LADNA
Bahan-bahan :
4 paket kuey teow (leraikan)
2 sudu sos tiram
1/2 cawan kicap lemak manis
1 sudu sos ikan
Sedikit air
Bahan Kuah:
6 ulas bawang putih (cincang halus)
Sedikit minyak untuk menumis
1 cawan isi ayam hiris
1 cawan daging (dah direbus empuk dan hiris)
1 paket serbuk mee sup
Air secukupnya (dalam 3 ke 4 cawan)
2 biji telur
2 sudu sos ikan
1 biji limau nipis (ambil jus sahaja)
Sayuran pilihan (cendawan hitam yang direndam sampai kembang dan digunting, kailan, kobis cina, carrot dan cendawan enoki)
3 ke 4 sudu tepung jagung bancuh dengan 1/2 cawan air
CARA MEMASAK :
1. Mula-mula buat kuey teow dulu. Panaskan kuali, masukkan semua kuey teow. 2. Gaul kicap, sos tiram dan sos ikan dan tuangkan kedalam kueyteow. Kacau guna api kecil sampai semua sebati dan hampir masak. 3. Tutup api, angkat.
4. Sekarang buat kuah. Panaskan minyak. Tumis bawang putih hingga keperangan dan naik bau. 5. Masukkan ayam dan daging. Kacau. 6. Masukkan air. Tambah serbuk mee sup, carrot dan batang kailan.
7. Perasakan dengan sos ikan. Kacau dan biar mendidih. 8. Masukkan cendawan hitam. Kacau. 9. Bila semua sudah mendidih, masukkan kailan dan kobis cina yang dipotong. 10. Tambahkan telur. Kacau perlahan. 11. Masukkan air tepung jagung dan kacau sampai pekat dan mendidih. Tutup api. 12.Tuang kuah atas kuey teow. Makan dengan cili potong dan sos ikan. 13. Siap.
Kredit: Kuali Mama
KUEY TEOW GORENG CHINESE STYLE
by sue
BAHAN-BAHAN : (A)
1/2 kg kuey teow
3 biji telur – pukul hancur sahaja
(B)
5-7 ulas bawang putih – cincang halus
Udang dan sotong jika suka
minyak secukupnya untuk menumis
(C)
1/2 sdm sos tiram
1/2 sdt kicap cair
1sdt kicap pekat manis – Sue tambah
1/2 sdt kicap pekat – untuk warna sahaja
1/2 sdt pitis otak udang – Sue tambah
1 sdm sos cili – Sue tambah *Satukan sebati*
Tauge secukupnya
Daun kucai jika suka
CARA MEMASAK : 1) Tumis bahan (B), bawang dahulu sehingga kuning dan masukan udang. Biarkan sekejap sehinnga udang bertukar warna. 2) Kemudian masukan bahan (A) kuey teaw terlebih dahulu. Goreng sekejap sehingga minyak serap pada mee dan baru masukan telur. Biarkan sekejap sehinnga telur kering. 3) Kemudian masukan bahan (C) dan goreng lagi sehinnga sebati pada mee dan akhir sekali masukan tauge dan daun kucai. Goreng seminit dan tutup api. *Penggunaan api mesti sedang besar supaya kuey teaw tidak hancur*
kredit: Sue FB :Pesan Bonda
KUEY TEOW TH’NG..
BAHAN-BAHAN :
Bahan sup ayam :
Isi ayam dan rangka ayam
Bwg putih 4biji(ketuk)
Halia 3 inci(ptong nipis)
Sengkuang 1biji kecil@gula batu(ptong nipis)
Kiub pati ayam (2 kiub)
4 sekawan
Fish boll n fish kek
Garam
5 sudu minyak bawang butih goreng
CARA-CARA MEMASAK : 1. Rebus semua bahan di atas sampai masak dan angkat tos kan isi ayam, fish boll n fish kek.. Biar kuah dgn api perlahan selama 10 minit siap.
Bahan hiasan :
Isi ayam koyak nipis
Fish kek n fish boll potong nipis
Daun sup dan daun bwang
Taugeh mentah
Bawang putih goreng
Kuey teow kecik @ besar
Bawang putih goreng 2. 4 labu bwg putih potong dadu klu malas tumbok ja.. Goreng dgn minyak banyak sampai garing siap.
Bahan cabai kicap:
Cili padi 1 gengam
Bawang putih 4 biji
Limau 2 biji
Kicap manis
Sedikit belacan
CARA MEMASAK : 3. Goreng semua bahan diatas separuh masak masak dan kisar , dah siap
Hujung minggu ini mungkin ada yang bercadang untuk membuat kenduri atau majlis dengan tetamu hingga 500 orang.
Jika teringin memasak sendiri kuah laksa untuk tetamu ini boleh gunakan sukatan yang dikongsi oleh Akhmal Mustafa. Ujar beliau lagi boleh juga jika mahu menggunakan resipi ini untuk berniaga pun, dihalalkan.
Sukatan kuah laksa utara untuk 500 orang
Bahan-bahan
7 kg ikan kembung *
7kg ikan sardin*
Belacan cap Tanjung Dawai/Alor Ibus bulat (separuh sahaja)*
20 labu bawang besar*
15 kuntum bunga kantan
6 ikat daun kesum (3 ikat dikisar lumat)
Cili kering kisar (terpulang tahap kepedasan yang dikehendaki)*
Garam
Piub Pati ayam
4 peket Asam keping
4 tin sardin (kisar sekala dengan sos)*
Cara membuat
1. Kisar lumat bahan bertanda * kecuali ikan.
2. Masukkan cili kisar ke dalam periuk, rebus dahulu sehingga mendidih untuk hilangkan rasa maung cili.
3. Kemudian, kisar ikan yang siap direbus sekali dengan tulang. Proses ini perlu sabar kerana perlu ditapis berulang kali untuk dapatkan tekstur kuah yang pekat likat.
4. Apabila siap ditapis elok, kisar sedikit daun kesum sehingga lumat. Satukan dalam periuk.
5. Didihkan kuah dgn api sederhana, kisar sardin bersama sosnya dan masukkan dalam kuah. Waktu ini kuah laksa akan menjadi lebih pekat. Boleh tambah air mengikut thap kepekatan yang dikehendaki.
6. Perasakan dengan garam dan kiub pati ayam.
7. Apabila kuah mula mendidih, masukkan asam keping bersama taburan bunga kantan dan daun kesum. Masak kuah laksa sekali lagi sehingga terbit minyak di permukaannya. Waktu memasak kuah laksa ini antara 30-40m init mengikut kuantiti.
Tak ada idea nak masak apa untuk suami dan anak-anak hari ni? Menu Mi KariChinese Style perkongsian Cik Puan Julieta ini antara hidangan mudah dan sedap yang boleh disediakan. Rasa kuah Mi Kari Chinese Style ini memang padu. Nampak gambar pun dah dapat agak rasanyanya yang sedap. Patutlah menu ni jadi kegemaran anak-anak beliau. Jom cuba. Anda pun pasti sukakan rasanya.
CARA MEMASAK: 1. Panaskan minyak di dalam periuk. Goreng serai sebentar. 2. Kemudian masukkan bahan-bahan kisar. Tumis hingga wangi dan keperangan. 3. Masukkan rempah kari yang telah dicampur dengan cili kisar. Masak lagi hingga pecah minyak. 4. Masukkan ayam dan kacau sebati hingga ayam separuh masak. 5. Kemudian masukkan santan dan asam keping. Biarkan kuah mendidih. 6. Perasakan dengan garam, gula dan perasa untuk seimbangkan rasa. 7. Tambahkan tauhu kering, fish cake dan fishball. Biar hingga mendidih dan kuah menyerap dalam tauhu kering. 8. Angkat dan sedia dihidangkan bersama mi, sambal dan bahan-bahan sampingan.
9. Untuk membuat sambal, rebus cili kering sehingga masak dan kembang. 10. Masukkan ke dalam pengisar bersama bawang. Kisar halus. 11. Panaskan minyak masak dan tumis bahan kisar hingga pecah minyak. Perasakan dengan garam secukupnya dan secubit gula. 12. Angkat dan sedia dihidangkan bersama Mi Kari.
Puding mangga susu ini sesuai sangat disediakan ketika ini memandangkan buah mangga banyak dijual sekarang.Paduan mangga segar yang manis bersama rasa lemak susu memang...