Resipi Kuih Tiram Rangup Krup Krup

Share

Pernah rasa kuih yang satu ni? Ada yang memanggilnya kuih lidah buaya atau Kuih tiram. Rasa rangup dan manis boleh buat korang tak henti nak menikmatinya. Boleh juga buat untuk raya nanti.

Bahan doh..
1kilo tepung gandum
1cawan tepung ubi
1biji telur
Air utk mengguli
Sedikit garam..

Bahan utk sapuan…
*2sudu mkn butter
*5sudu mkn minyak masak
7sudu mkn tepung jagung

Bahan salut
Gula kastor

Cara membuat bahan doh..
Satukan tepung gandum.. Tepung sagu dan telur uli bersama air garam sehingga menjadi doh.. Bahagikan doh kepada 8 bahagian

Cara membuat bahan sapuan
Panaskan bahan yg bertanda*
Kemudian curah kedalam tepung jagung
Kacau rata..

Cara membuat kuih
Ambil seketul doh canai nipis
Kemudian sapukan bahan sapuan rata2
Gulung doh yg telah disapu td
Setelah gulung potong lebihkurang 1/2 inci secara menyerong.. Canai sekali lg
Buat sampai habis kemudian goreng..

Setelah sejuk salut kuih dgn gula kastor
Siap! Simpan dlm bekas kedap udara.

credit : Siti Zamaliah Aishah
#mahn

IKLAN