Hidangan kuah kacang untuk dimakan bersama nasi impit boleh dikatakan hidangan wajib waktu raya.
Jika biasa kuah kacang biasa, Syawal tahun ini kita buat lain sikit, kuah kacang daging. Rasanya memang lagi sedap dek rencah daging yang dimasukkan sekali. Bagi yang nak cuba boleh ikut cara yang dikongsi oleh Asrinna Bakri.
Cara buat kuah kacang daging
Kuah kacang yang ada rasa dan tekstur, masam, masin, manis dan pedas. Kacangnya jangan dikisar terlalu halus. Biar kasar-kasar supaya sedap bila tergigit. Daging pula menambah kesedapan. Jangan lupa masukkan sekali air rebusan daging.
Bahan-bahannya :
½ kg kacang tanah
½ kg daging lembu. Rebus dan hiris jangan terlalu tipis.
1 biji bawang besar
4 ulas bawang putih
1 inci halia
1 inci lengkuas
1 batang serai
2 sudu makan udang kering (takde udang kering, As guna udang geragau)
1 cawan cili kisar
2 sudu kicap manis (optional)
Air asam jawa
Gula melaka
Gulu putih
Ads
Cara-caranya :
1. Goreng kacang tanah dalam minyak. Angkat dan sejukkan kemudian kisar kasar.
2. Kisar bawang besar, bawang putih, halia, lengkuas dan udang kering.
3. Panaskan minyak anggaran 3 senduk besar dan masukkan bahan kisar halus bersama cili kisar. Goreng sehingga cili masak pecah minyak.
Ads
4. Masukkan kacang tanah, daging dan air rebusan daging secukupnya. Masak sehingga mendidih.
Ads
5. Masukkan gula melaka, gula pasir, air asam jawa, kicap dan garam secukup rasa. Kicap hanya untuk menambah warna. Teruskan masak sehingga minyak timbul di permukaan dan kuah menjadi pekat.
TIP:
Kacang tidak perlu dibuang kulit. Goreng dengan api perlahan sehingga sedikit keperangan tetapi hati-hati supaya kacang jangan sampai terlebih goreng kerana nanti akan ada rasa pahit. Rasa pahit itu nanti akan mempengaruhi rasa kuah dan kurang enak.
Resipi daging malbari sedap. Pernah makan masakan ini? Memang sedap. Sekali tengok rupanya macam daging masak hitam kan? Tapi berbeza tau. Kalau tak pernah cuba, mesti cuba, baru tahu rasanya.
Boleh ikut resipi yang dikongsikan oleh En. Ahmad Faisal ini ye. Selamat mencuba!
Goreng semua bahan kisar tanpa minyak sehingga wangi dengan menggunakan api perlahan. Kemudian kisar semua bahan ini.
Setelah itu, masukkan bahan kisar bersama daging dan masukkan kicap, kacau sebati dan perapkan daging 1 – 2 jam.
Setelah diperap, masukkan sedikit minyak ke dalam kuali kemudian tumis daging yg perap tadi, masukkan sedikit air.
Masak sehingga daging lembut, tambahkan lagi air untuk lembutkan daging. Apabila daging lembut, masukkan kerisik, garam, gula dan air gula. Masak sehingga kuat pekat berpalut di daging.
Sekali sekala cuba kita sajikan kudapan dan snek barat untuk sarapan. Ni min kongsi makanan yang disebut makanan ‘street food’ atau makanan gerai, snek sedap dari Eropah dan Amerika Syarikat.
Sajian berasaskan daging, tepung,mentega dan makanan laut ni memang mudah dimakan di mana jua. Pasti jadi ‘favourite’ ahli keluarga nanti.
1. ARANCINI WITH TOMATO SAUCE
BAHAN-BAHAN:
CARA MEMASAK: 1. Untuk menyediakan sos tomato, panaskan sedikit minyak masak, masukkan bawang Holland, seleri, bawang putih dan lobak merah ke dalam periuk. Tumis sehingga naik bau. 2. Kemudian masukkan tomato puri bersama dengan air, kacau sebentar supaya ianya sebati. Biarkan ianya mendidih. 3. Setelah mendidih, perlahankan api, masukkan daun bay dan thyme kering. Biarkan ianya mendidih perlahan. Pastikan ianya tidak terlalu cair. 4. Perasakan dengan garam, gula dan serbuk lada hitam mengikut citarasa. 5. Untuk membuat arancini, sediakan mangkuk bersaiz besar, masukkan nasi putih bersama-sama bawang merah kecil, daun bawang, bawang putih dan kismis. Perasakan dengan garam dan juga serbuk lada hitam. Gaul sehingga semuanya sebati. 6. Kepalkan dengan membuat bentuk bulat seperti saiz bola golf. Sediakan tiga mangkuk bersaiz sederhana, letakkan serbuk roti, telur yang telah dipecahkan dan dikacau dan juga tepung gandum. 7. Celupkan nasi tadi bermula dengan tepung gandum, kemudian telur dan akhir sekali serbuk roti. Susun di atas loyang dan masukkan ke dalam peti sejuk. Biarkan seketika selama 30 minit. 8. Panaskan minyak didalam kuali, gorengkan nasi yang bersalut tadi sehingga warnanya menjadi keperangan. Angkat dan toskan minyak. 9. Sajian sedia dihidangkan bersama-sama sos tomato.
Saiz hidangan: 2 orang Waktu memasak: 30 minit Jenis masakan: Sajian Itali Cara memasak : Goreng Keistimewaan: Bebola nasi penuh perisa dam mengenyangkan
Info Chef :Sajian yang berasal dari negara Itali ini resepinya ini menggunakan lebihan nasi yang masih elok untuk menghasilkan masakan ini. Resipi kitar semula untuk mengelakkan pembaziran makanan
2. FUNNEL CAKE FRIES
BAHAN-BAHAN:
CARA MEMASAK: 1. Tuang tepung ,serbuk penaik dan garam dalam satu mangkuk. 2. Dalam bekas yang lain masukkan telur,gula,susu dan vanilla pukul dengan mixer sehingga berbuih. 3. Campurkan bahan yang dipukul dengan mangkuk yang mengandungi tepung,serbuk penaik dan garam. 4. Gaul sehingga sebati. 5. Letakkan adunan di dalam beg piping. 6. Tuang minyak kedalam periuk yang besar setinggi 2.5 sm. Panaskan minyak 350 darjah F. 7. Paip adunan membentuk garis panjang dan lurus ke dalam minyak dan goreng sehingga keemasan. 8. Angkat dan toskan minyak seketika seblom disalut dengan cinimon gula. 9. Siap untuk dihidangkan.
Saiz hidangan: 4- 5 orang Waktu memasak:25 hingga 30 minit Cara memasak: Goreng Jenis masakan: Kudapan Amerika Syarikat (U.S.A) Keistimewaan:Enak dimakan dengan coklat sos dan sos/jem buah-buhan beri
Info chef : Adunan bater tradisi menggunakan tepung , gula, susu , vanilla dan tepung, seaakan sama dengan adunan membuat penkek tradisi Amerika Syarikat tetapi adunannya tidak terlalu cair atau terlalu pekat.
3. PRETZELS
BAHAN-BAHAN :
CARA MEMASAK: 1. Suamkan susu dalam ketuhar mikro atau dapur gas lebih kurang 1 minit. (Jangan terlalu panas, biar boleh sentuh dengan jari) 2. Masukkan yis dan kacau, biarkan lebih kurang 3 minit. 3. Masukkan mentega dan gula. 4. Masukkan tepung secawan demi secawan, dan tambahkan garam halus. 5. Uli dengan mixer dengan cangkuk dohk, atau dengan tangan lebih kurang 10 minit. 6. Masukkan doh ke dalam mangkuk yang bergris dengan minyak. Tutup dan biarkan mengembang selama 1 jam. 7. Apabila doh mengembang kepada dua kali ganda, tumbuk-tumbuk sedikit supaya udara yang terperangkap keluar. 8. Panaskan oven dalam suhu 230 darjah celciusC. 9. Bahagi doh kepada 12 bahagian. Uli supaya doh memanjang. 10. Satukan baking soda dan air suam ke dalam bekas. 11.Pintalkan doh kepada bentuk pretzel dan celup ke dalam bekas air baking soda. Letakkan ke dalam dulang beralas parchment paper. 12. Renjis dengan garam kasar. 13. Bakar lebih kurang 7 ke 10 minit atau sehingga keperangan. 14. Celup ke dalam mentega cair semasa masih panas.
Saiz hidangan: 12 biji Waktu memasak:25 hingga 30 minit Cara memasak: Bakar Jenis masakan: Berasal dari Itali , popular di German Keistimewaan:Sedap dihidangkan dengan sos cicah seperti sos karamel, coklat, serbuk kayu manis bergula dan krim keju bawang putih.
Info Chef : Anda juga meletakkan ‘topping’ seperti keju parmesan, serbuk kayu manis, coklat, butter scoth dan lain-lain
4. LAWAWA SEAFOO QUICHE (prawn Quiche)
BAHAN BAHAN
CARA MEMASAK : Cara masak inti quiche : 1. Cairkan mentega dalam kuali. 2. Masukkan bawang yang dimayang dan cendawan butang, 3. Kemudian masukkan tepung dan udang dan biarkan seketika. 4. Masukkan pula heavy cream, garam dan juga lada hitam. 5. Biarkan sehingga sebati dan agak pekat. Padamkan api. Cara membuat acuan quice : 1. Potong kulit popia menjadi 12 bahagian. 2. Lalu disusun dalam acuan muffin 3. Panaskan oven dengan suhu 190 darjah Celcius, dan bakar selama 10 minit 4. Apabila acuan sudah masak, masukkan inti yang sudah sejuk tadi. 5. Letakkan keju dan udang diatasnya, dan bakar semula kira-kira 5 minit dalam oven. 6. Sajian siap dihidang
5.VOLCANO BEEF CHEEZY ONION
BAHAN-BAHAN:
CARA MEMASAK : 1. Gaul daging cencang bersama daun oregano, paprika dan serbuk perasa. 2. Belah bawang Holland kepada dua bahagian dan leraikan. 3. Kemudian, masukkan daging yang telah siap digaul tadi ke dalam bawang dan sumbatkan bersama keju Mozzarella. 4. Bulat-bulatkan dan gaul di dalam tepung gandum. 5. Sesudah itu, celupkan ke dalam telur dan serbuk roti. 6. Akhir sekali, goreng hingga berwarna keemasan. 7. Boleh dihidangkan bersama keju krim.
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download
sekarang!
Setiap kali menjelang Ramadan, masakan yang sering menjadi sebutan pastinya masakan kampung terutamanya air tangan bonda tercinta. Setiap kali itulah anak rantau mula mengimbau keenakan masakan kampung air tangan bonda. Teringat zaman kanak-kanak, tak kala menjelang petang sibuk menunggu atau membantu ibu menyiapkan juadah berbuka puasa. Kali ini, Hotel Armada berkongsi menu istimewa warisan bonda.
BAHAN-BAHAN:
BAHAN TUMIS:
CARA MEMASAK:
INFO CHEF: Untuk mengurangkan rasa masin ikan masin, anda rendam ikan masin sekurang-kurangnya 30 minit sebelum dimasak. Kemudian cuci bersih.
BAHAN-BAHAN:
BAHAN KISAR:
CARA MEMASAK:
INFO CHEF:
Untuk mengurangkan rasa petai yang kuat, goreng dahulu petai separuh masak.
BAHAN-BAHAN:
CARA MEMASAK:
INFO CHEF: Jika suka boleh goreng dahulu ketam, kemudian masukkan selepas bahan tumisan pencah minyak.Dan tidak perlu tunggu lama.
BAHAN-BAHAN:
BAHAN KISAR:
CARA MEMASAK:
INFO CHEF: Jika anda tidak suka cili kering giling boleh tukar dengan cili padi.
BAHAN-BAHAN:
BAHAN KISAR:
CARA MEMASAK:
INFO CHEF: Lebih lama diperangatkan gulai ini ia lagi sedap.
BAHAN-BAHAN:
BAHAN KISAR:
CARA MEMASAK:
INFO CHEF: Selain ikan merah,anda boleh gunakan ikan lain, ikut citarasa.
BAHAN-BAHAN:
BAHAN KISAR:
CARA MEMASAK:
INFO CHEF: Sesetengah negeri, singgang daging tidak ditumis atau dicampur dengan kunyit.
BAHAN-BAHAN:
BAHAN KISAR:
CARA MEMASAK:
INFO CHEF: Jangan masak sotong terlalu lama,ia akan menjadi keras semula.
RESIPI: CHEF ZANARIAH HUSIN
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download
sekarang!