Sedapnya Kek Pisang Coklat Kukus ni. Bagi anda yang gemar makan kek yang baru siap dimasak, resipi yang dikongsi dari saudari Noriza Awang Hamat ini antara yang paling mudah. Tak perlu guna ketuhar pun. Hanya periuk kukusan sahaja. Bahannya pun sukat guna cawan je. Cepat dan dijamin menjadi elok keknya. Jom lihat bahan-bahan yang diperlukan.
Kalau ada air fryer, apa kata cuba buat Burnt Cheesecake ni. Nampak senang je. Rasanya pun tentu sedap. Anys Idayu Zakaria melalui facebooknya berkongsi resipi kek yang sedap ni.
BURNT CHEESECAKE
BAHAN-BAHAN
• 3 biji telur ayam
• 250 gram cream cheese
• 125ml whipping cream
• Setengah cawan gula
• Tepung gandum 2 sudu
• Esen vanilla dua titik
• Butter untuk sapu pada loyang
CARA MEMBUAT
1. Campur semua bahan dan mixer. Boleh juga guna blender.
2. Masukkan adunan dalam loyang yang sudah disapu dengan butter.
3. Masuk dalam air fryer dan masak dengan suhu 180° selama lebih kurang 25 minit.
4. Selepas siap dibakar, biarkan sejuk sekejap dan sapu coklat atasnya. Kemudian masukkan dalam peti sejuk. Potong apabila kek sudah sejuk.
Tengok warnanya yang pelbagai buat teruja nak makan. Inilah kek Paddle pop viral. Kalau ada yang nak buat sambutan hari jadi untuk anak, kek inilah patut jadi pilihan. Pasti jadi rebutan nanti khasnya anak-anak.
Kek Paddle Pop Viral Kek Vanila untuk 10 bekas 5 biji telur 1 cawan gula halus 1 sudu besar ovalate-BELI ONLINE DI SINI 1 sudu besar creamy vanila(perisa ikut selera masing-masing) -adun sebati sampai gebu sementara itu ayak 2 cawan tepung gandum 1 sudu kecil baking powder-BELI ONLINE DI SINI 1sudu kecil soda bikarbonat
Cara buat: 1.Masuk dalam adunan telur sikit-sikit sampai habis. 2.Matikan mixer dan tambah 1/2 cawan minyak jagung. Kacau rata 3.Jika guna bekas SQ450, kukus 8-10 minit. 4.Belahkan 3 kek untuk letak di bekas yang akan di transfer.Warna jangan lebih empat nanti jadi caca marba. Sama ada nak letak dalam adunan cheese perasa creamy vanilla, 1 sudu besar kisar sekali atau bahagikan warna baru letak perisa yang berbeza. Contoh: ungu yam atau bluebery,pink strawberi,kuning pisang,biru laici,plain cheese.Boleh je ikut kreativiti masing-masing. Ingat masa letak pewarna biar setitis-setitis sebab tak nak warna terlalu pekat.
Resipi Cheese 500g cream cheese 1 cawan susu pekat @1/2 tin 1 1/2 cawan whipping dairy 1 cawan susu segar (ikut cawan jadi tambah 1/2 cawan dulu blend kalau pekat baru tambah lagi) Adun sebati atau blender Kalau blend tercair boleh masuk chiller 1 jam nanti dia pekat atau kalau terpekat boleh tambah susu segar. *Nota untuk jenama bahan-bahan yang diguna Cream Cheese – Dairyland / Royal Victoria / Tatura Susu Pekat – Dairy Champ Susu Segar – Dutch Lady Whipping Cream – Royal Victoria / Emborg Kredit : Azlina Ina
ADA YANG NAK MEMBELI MIXER BARU? BOLEH LIHAT DI SINI.
Melalui facebook, Hidayati Hana berkongsi resipi membuat kek pastri buah yang sangat sedap. Kek ini memang simple sahaja tapi rasanya sungguh premium. Boleh cuba buat hujung minggu nanti. Mesti seronok dimakan seisi keluarga.
PASTRY FRUIT CAKE
BAHAN-BAHAN
70 gram mentega (suhu bilik)
110 gram gula kastor
50 gram plain yogurt
2 biji telur ayam
1 sudu kecil esen vanila
1 sudu besar parutan kulit lemon
140 gram tepung gandum
1 sudu besar serbuk penaik
Buah (pihan pic, blueberi, strawberi, ceri, kiwi atau limau mandarin)
CARA MEMBUAT
1. Pukul mentega dengan gula kastor sehingga sebati.
2. Masukkan yogurt dan pukul lagi sehingga kembang sedikit.
3. Masukkan telur ayam satu demi satu dan esen vanila.
4. Masukkan parutan kulit lemon. Kacau sebati.
5. Masukkan tepung gandum dan serbuk penaik yang telah diayak. Kaup balik guna spatula.
6. Selepas siap, alaskan loyang saiz 7 inci dengan baking paper. Tuangkan adunan
7. Letakkan buah di atasnya. Jangan tekan. Letak sahaja.
8. Panaskan oven pada suhu 180 dan bakar selama 40 minit atau sehingga kek masak.
Nak dapatkan peralatan memasak yang baru? Semuanya menarik, jom klik link ni untuk cuci mata. Mana tahu ada yang berkenan kan? Klik sini (saya nak beli periuk baru la)
Ayam goreng kari ini kalau diratah, makan panas-panas, memang tak cukup seketul. Boleh ketagih dibuatnya. Sedapnya berbeza dari ayam goreng biasa atau ayam goreng...