Sedapnya KekPisang Coklat Kluster Kayangan ni. Versi premium sangat. Menurut saudari Ekin Majid resipi ini dikongsi dari saudara Rushdi Lazim dan ia sangat mudah disediakan. Guna bahan-bahan yang ada di rumah je. Nak cuba buat kek ni? Jom lihat bahan-bahan yang diperlukan.
CARA BUAT KEK PISANG COKLAT KLUSTER KAYANGAN
BAHAN-BAHAN:
4 biji pisang
120gm gula perang
115gm mentega
120gm buttermilk ( ½ cawan susu segar + ½ sudu makan cuka. Satukan & biarkan)
Esen vanilla
BAHAN KERING:
160gm tepung gandum
25gm serbuk koko
1 sudu teh baking powder
1/2 sudu teh soda bikarbonat
1/2 sudu teh garam
80gm belgian callebout chox (jika tiada, guna choc chip sahaja. Jik guna coklat callebout, rasa lebih sedap)
30gm walnut (jika ada. Empunya resipi tak guna sebab tiada)
Sedikit belgium choc & walnut untuk topping ( empunay resipi guna chip chocolate sahaja)
CARA MEMASAK: 1. Cairkan mentega dan ketepikan. 2. Lenyek pisang menggunakan spatula. Kemudian masukkan gula. Gaul hingga larut. 3. Seterusnya masukkan mentega. Gaul rata diikuti dengan buttermilk. Gaul sekali lagi. 4. Masukkan bahan-bahan kering. Adun sebati. Pastikan tepung tidak berketul.
Ads
5. Tuang adunan ke dalam loyang yang telah dioles dengan marjerin atau mentega.
6. Tabur topping yang telah disalut dengan sedikit tepung gandum. Tujuannya supaya topping timbul dan tidak tenggelam ke dalam kek semasa dibakar.
7. Bakar pada suhu 150C-160C selama 40-45 minit. ( masa membakar mungkin berbeza ikut saiz dan jenis ketuhar masing-masing. Cucuk kek guna lidi untuk uji kek sudah masak atau belum.
Ads
INFO: 1. Loyag guna yang bersaiz 6 inci. 2. Bahan topping perlu disalut dengan tepung gandum terlebih dahulu sebelum ditabur supaya tidak tenggelam dalam adunan.
Tengah berkira-kira nak cari perkakas rumah & peralatan dapur baru? RASA kongsikan seleksi ‘HOME APPLIANCES’ yang boleh anda miliki dengan harga lebih rendah. Jom shopping!
NANTI DAH ADA GAJET DAPUR BARU, BOLEH MASAK MENU NI:
Terdapat pelbagai biskut moden yang telah di ubah suai. Pelbagai bahan telah ditambah ke dalam biskut untuk menyedapkan lagi biskut seperti oat, susu, Horlicks dan sebagainya. Jadi, anda mempunyai banyak pilihan untuk memilih biskut yang anda sukai. Jom cuba 10 jenis biskut ini.
1. PUTU KACANG BERSUSU
BAHAN-BAHAN:
300gm tepung kacang hijau
150gm susu tepung
100gm gula ising
50gm gula ising untuk hiasan
Sedikit air untuk lembapkan adunan
CARA MEMASAK:
Gaul semua bahan di atas kecuali air. Kemudian barulah direnjis sedikit air ke dalam adunan. Jangan terlalu basah.
Taburkan sedikit gula ising ke dalam acuan. Kemudian tekan kuat adunan ke dalam acuan. Keluarkan dari acuan. Ulangi langkah hingga selesai.
Bakar menggunakan suhu 150C selama 10 minit.
Keluarkan dan sejukkan. Simpan di dalam bekas kedap udara.
Saiz hidangan : 40-50 keping
Keistimewaan : Rasa lemak kacang
INFO CHEF: Boleh bentukkan mengikut selera masing-masing.
2. BATANG BURUK BERSUSU HORLICKS
BAHAN-BAHAN:
20 keping kulit popia
Minyak masak secukupnya
UNTUK SALUTAN:
200gm serbuk kacang hijau
150gm Horlick
100gm susu tepung
100gm gula ising
CARA MEMASAK:
Kulit popia dipotong mengikut cita rasa. Panaskan minyakdan goreng kulit popia. Angkat dan toskan.
Campurkan kesemua bahan untuk salutan dan kemudian gaulkan dengan kulit popia yang telah digoreng.
Simpan di dalam bekas kedap udara.
Saiz hidangan : 40-50 keping
Keistimewaan : Rasa kacang hijau beri kelainan
Jenis masakan : Pencuci mulut
INFO CHEF: Boleh bentukkan mengikut kegemaran masing-masing.
3. JEJARI SUSU BEROAT
BAHAN-BAHAN:
200gm tepung gandum
100gm susu pekat
100gm oat
100gm gula halus
150gm marjerin
1 biji telur
10gm soda bikarbonat
10gm baking powder
HIASAN:
Sedikit kuning telur
Oat
CARA MEMASAK:
Pukul telur bersama marjerin dan gula hingga kembang. Masukkan susu, oat, baking powder dan soda bikarbonat. Gaul sebati.
Masukkan tepung gandum dan uli hingga menjadi doh. Terap adunan tadi beralaskan plastik.
Potong memanjang kemudian sapukan kuning telur dan sedikit oat sebagai hiasan.
Bakar pada suhu 150C selama 10 minit.
Keluarkan dan sejukkan. Simpan di dalam bekas kedap udara.
Saiz hidangan : 40-50 keping
Keistimewaan : Tekstur oat dapat dirasa ketika digigit
INFO CHEF: Agak menyihatkan kerana mengandungi oat.
4. BEBOLA SUSU
BAHAN-BAHAN:
200gm tepung gandum
100gm susu pekat
100gm gula halus
150gm marjerin
1 biji telur
10gm soda bikarbonat
10gm serbuk penaik
CARA MEMASAK:
Pukul telur bersama marjerin dan gula sehingga kembang. Masukkan susu pekat, soda bikarbonat dan serbuk penaik. Gaul hingga sebati.
Masukkan tepung gandum dan uli hingga menjadi doh.
Bentukkan adunan seperti bebola.
Bakar sehingga masak pada suhu 150C selama 10 minit.
Keluarkan dan sejukkan. Simpan di dalam bekas kedap udara.
Saiz hidangan : 40-50 keping
Keistimewaan : Rasa lemak susu
INFO CHEF: Boleh bentukkan mengikut kegemaran masing-masing.
5. BISKUT BUNGA HORLICKS
BAHAN-BAHAN:
200gm tepung gandum
100gm susu pekat
100gm gula halus
150gm marjerin
100gm Horlicks
1biji telur
10gm soda bikartbonat
10gm serbuk penaik
Cip Coklat untuk hiasan
CARA MEMASAK:
Pukul telur bersama marjerin dan gula hingga kembang.
Masukkan pula susu, Horlick, soda bikarbonat, baking powder. Gaul sebati.
Masukkan tepung kemudian uli hingga membentuk doh.
Bentukkan adunan menjadi bunga. Letakkan cip coklat sebagaihiasan.
Bakar pada suhu 150C selama 10 minit.
Keluarkan dan sejukkan. Simpan di dalam bekas kedap udara.
Saiz hidangan : 40-50 keping
Keistimewaan : Rasa lemak Horlicks
INFO CHEF: Boleh bentukkan mengikut kegemaran masing-masing.
6. BISKUT SUSU BERTAKTHA
BAHAN-BAHAN:
300gm tepung jagung
200gm susu pekat
250gm marjerin
Ceri merah secukupnya |hiasan
CARA MEMASAK:
Campurkan kesemua bahan dan gaul sebati. Sekiranya adunan agak lembik, boleh tambah tepung jagung sedikit demi sedikit.
Bentukkanm adunan tadi bulat-bulat dan leperkan sedikit. Letakkan ceri merah di atasnya. Letak di dalam dulang pembakar.
Bakar dengan suhu 150C selama 10 minit.
Keluarkan dan sejukkan. Simpan di dalam bekas kedap udara.
Saiz hidangan : 40-50 keping
Keistimewaan : Rasa susu yang sedap
INFO CHEF: Boleh juga hiaskan dengan manik warna-warni untuk lebih menarik.
7. BISKUT RERAMA
BAHAN-BAHAN:
300gm tepung jagung
200gm susu pekat
250gm marjerin
Coklat masakan secukupnya | hiasan
CARA MEMASAK:
Campurkan kesemua bahan dan gaul sebati.Sekiranya adunan agak lembik,boleh tambah tepung jagung sedikit demi sedikit. Bentukkan menjadi doh.
Uli dan tekap menjadi bentuk rama-rama. Paipkan coklat masakan yang dicairkan untuk membentuk rama-rama.
Masukkan di dalam loyang pembakar. Bakar dengan suhu 150C selama 10 minit.
Keluarkan dan sejukkan. Simpan di dalam bekas kedap udara.
Saiz hidangan : 40-50 keping
Keistimewaan : Bentuk yang unik
INFO CHEF: Boleh bentukkan mengikut kegemaran masing-masing.
8. BISKUT NESTUM
BAHAN-BAHAN:
200gm tepung gandum
100gm marjerin
100gm gula ising
100gm soda bikarbonat
100gm serbuk penaik
80gm Nestum
20gm Horlicks
1 biji telur
CARA MEMASAK:
Pukul telur bersama gula dan marjerin hingga kembang. Masukkan tepung bersama soda bikarbonat, serbuk penaik, horlicks dan Nestum. Kacau sebati.
Uli hingga menjadi doh dan bentukkan mengikut cita rasa masing-masing.
Letakkan di dalam dulang pembakar dan bakar pada suhu 150C selama 10 minit.
Keluarkan dan sejukkan. Simpan di dalam bekas kedap udara.
Saiz hidangan : 40-50 keping
Keistimewaan : Rasa lemak kacang
INFO CHEF: Sangat mudah dibuat dan sedap.
9. BISKUT JEJARI COKLAT
BAHAN-BAHAN:
300gm tepung gandum
200gm susu pekat
250gm marjerin
Coklat masakan | hiasan
CARA MEMASAK:
Campurkan kesemua bahan dan gaul sebati.
Uli adunan dan bentukkan memanjang. Masukkan di dalam loyang pembakar.
Bakar dengan suhu 150C selama 10 minit.
Dengan menggunakan ‘piping’, hiaskan dengan coklat masakan yang telah dicairkan dan sedikit ceri warna-warni di atasnya.
Simpan di dalam bekas kedap udara.
Saiz hidangan : 40-50 keping
Keistimewaan : Rasa lemak kacang
INFO CHEF: Coklat masakan dicairkan dengan menggunakan kaedah ‘double boiler’.
10. BISKUT BURGER COKLAT
BAHAN-BAHAN:
300gm tepung jagung
200gm susu pekat
250gm marjerin
Coklat masakan secukupnya | hiasan
CARA MEMASAK:
Campurkan kesemua bahan, gaul sebati.
Setelah itu, bentukkan adunan bulat leper. Letakkan coklat masakan yang telah dicairkan di atas sekeping biskut dan lapiskan dengan sekeping lagi. Bentukkan seperti burger.
Bakar dengan suhu 150C selama 10 minit.
Keluarkan dan sejukkan. Simpan di dalam bekas kedap udara.
Saiz hidangan : 40-50 keping
Keistimewaan : Rasa lemak susu
INFO CHEF: Boleh letakkan manik warna-warni atau lukiskan corak di permukaan atas biskut untuk lebih menarik.
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download
sekarang!
Hari ni jom kita memenuhkan balang kuih sempena dah boleh rentas negeri. Buat banyak-banyak boleh hadiahkan kepada ibu bapa dan sanak saudara yang dah lama dirindui. Swiss Tart Almond Nutella dengan rasanya yang rangup ditambah dengan kacang badam dan Nutella memang jadi kesukaan ramai.
Swiss Tart Almond Nutella Bahan-bahan: 2 ketul buttercup pure 140 gram gula aising-BELI ONLINE DI SINI 1 sudu esen vanila-BELI ONLINE DI SINI 3 cawan tepung jagung(ayak)-BELI ONLINE DI SINI 3 cawan tepung gandum cap ros(ayak) 1/2 cawan coklat rice(hiasannya) Nutella Kacang badam
Cara membuat: 1.Satukan buttercup bersama gula aising dan esen vanila. Gaul sebati guna senduk kayu. 2.Masukkan sedikit demi sedikit tepung jagung dan tepung gandum.Gaul sebati. 3.Selepas itu masukkan coklat rice ke dalam adunan dan gaul seketika. 4.Kemudian bolehlah masukkan adunan ke dalam piping beg yang telah diletakkan acuan. Picit ikut kreativiti masing-masing dan letakkan coklat nutella di tengah-tengah bersama kacang badam. 5. Bakar dalam suhu 150 darjah selama 25 minit mengikut oven masing-masing. Sebelum masukkan adunan, panaskan oven terlebih dahulu selama 10 minit. Selamat mencuba
Viral biskut coklat rice yang sangat sedap dan boleh berjimat jika buat sendiri resipi ini, hanya dengan satu adunan boleh dapat 150 biji biskut berbeza jika beli siap belum tentu dapat banyak seperti itu. Sedap ke? Cuba dulu baru tahu! Selamat mencuba.