Resipi Cheesy Potato Wedges Homemade. Sedap Menjilat Jari!

Share

Cheesy wedges sememangnya menjadi kegemaran ramai. Lebih-lebih lagi jika dibanjiri cheese, memang menjilat jari. Sebenarnya anda boleh sahaja buat sendiri cheesy wedges di rumah. Tak perlu lagi beli di kedai. Hanya ikut resipi ini, pasti menjadi.

RESIPI CHEESY POTATO WEDGES

 

BAHAN-BAHAN:

  • 1/2 kilo ubi kentang cuci bersih
  • 2 sudu makan tepung gandum
  • 2 sudu makan tepung jagung
  • 2 sudu makan breadcrumb
  • 1 sudu teh serbuk kari
  • Sedikit garam

 

CARA PENYEDIAAN:

1. Potong baju ubi kentang dan gaul bersama garam dan kukus lebih kurang 10 minit.

2. Toskan ubi kentang dan gaul bersama tepung gandum, tepung jagung, breadcrumb dan serbuk kari.

3. Panaskan minyak dan goreng sehingga perang.

4. Angkat dan tuangkan cheezy sos.

RESIPI SOS CHEEZY WEDGES

 

BAHAN-BAHAN:

  • 1 gelas susu full cream @ susu cair
  • 1/2 ketul keju cheddar (beqa)
  • 2 sudu butter
  • 1 sudu teh serbuk cili
  • 1 ketul kiub ayam
  • 2 sudu tepung gandum (bancuh dengan air)
  • 1 gelas air
  • Sedikit pewarna kuning @ oren
  • Sedikit gula

 

CARA PENYEDIAAN:

1. Cairkan butter. Kemudian masukkan kiub ayam, serbuk cili dan air.

2. Kacau sebati hingga larut dan masukkan susu cair, tepung gandum, keju dan pewarna (sentiasa kacau supaya tak berketul)

3. Masak hingga keju cair dan sedikit pekat.

4. Simpan dalam bekas bertutup dan boleh masukkan dalam peti ais.

Jika anda sedang mencari FOOD STEAMER, boleh klik DISINI.

KREDIT RESIPI & FOTO: CHEESZIF COMMUNITY VIA ANEKA RESEPI MASAKAN

ANDA JUGA BOLEH CUBA RESIPI INI:

IKLAN