Manisan Bubur Pulut yang mudah dan cepat disediakan. Ia sangat enak dinikmati pada bila-bila masa dan juga sesuai disajikan di pelbagai majlis-majlia keraian serta majlis berbuka puasa.
BAHAN-BAHAN:
Ads
Untuk Doh:
Ads
1 cawan tepung pulut
Air secukupnya
Pewarna hijau, merah dan kuning.
Secubit garam
Untuk Kuah:
Ads
1 cawan air
1 cawan santan pekat
1/2 cawan gula pasir
2 helai daun pandan
CARA MEMASAK:
Untuk membuat doh, satukan tepung pulut dan garam secukup rasa di dalam mangkuk adunan dan gaul rata.
Tuangkan air sedikit demi sedikit untuk membuat doh. Pastikan ia tidak terlalu cair atau terlalu keras dan tidak melekat di mangkuk.
Bahagikan adunan doh kepada empat bahagian dan warnakan dgn warna merah, hijau, kuning dan warna asli (putih)
Gentel kecil-kecil doh mengikut saiz yg dikehendaki
Didihkan air dalam periuk, dan masukkan doh tadi.
Biarkan hingga timbul di permukaan air, angkat dan masukkan dalam air sejuk.
Untuk membuat kuah. Satukan kesemua bahan kuah di dalam periuk dan didihkan.
Perlahankan api dapur agar santan tidak pecah minyak.
Akhir sekali, masukkan doh yang telah direbus tadi ke dalam kuah dan gaul sebati .
Tutup api dan sedia dihidangkan.
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download
sekarang!
Buah-buahan antara ramuan istimewa melazatkan kek anda . Selain buah-buahan citrus dan beri, buah-buah tempatan seperti nenas dan durian juga tidak kurang hebat rasanya.
Pemilik kedai Dill Cakes dari, Apartment Sri Nuang, Taman Bukit Bandaraya Shah Alam Fadzil Md Salleh sudi berkongsi 5 jenis kek buah-buahan yang sungguh enak ini. Cubalah, ya
BAHAN-BAHAN :
CARA MEMASAK : 1. Putar mentega dan gula hingga kembang. 2. Masukkan telur sebiji sebiji dan putar perlahan hingga kembang. 3. Masukkan prun yang dihancurkan tadi dan putar lagi. 4. Kemudian masukkan pula gula hangus @ karamel dan kacau rata 5. Masukkan tepung dan kacau rata. 6. Masukkan di dalam tin pembakar berukuran 25 sm x 25 sm yang telah digriskan dengan mentega dan ditabur dengan sedikit tepung. 7. Panaskan oven dan bakar dalam suhu 160 darjah celcius (api atas bawah). Bakar selama 60 minit atau sampai masak bergantung kpd oven masingmasing.
Saiz hidangan: 1 tin pembakar empat segi (25 sm x 25 sm) Waktu memasak: 1 jam Keistimewaan: Rasa buah prun yang hebat
Sedikit ceri merah hiasan :
CARA MEMASAK : 1. Putar mentega dengan gula sampai kembang. 2. Masukkan tepung dan telur sebiji demi sebiji sampai kembang. 3. Masukkan mentega dan putar dengan kelajuan perlahan sampai rata. 4. Masukkan nanas yang telah dikisar tadi dan kacau rata. 5. Masukkan tepung dan kacau rata. Masukkan tepung beransur. 6. Masukkan dalam loyang bulat yang sudah digriskan dengan mentega dan ditabur sedikit tepung, bersaiz 28 sm 7. Panaskan oven pada suhu 160 darjah celcius, dan bakar selama 30 – 40 minit, sehingga kek masak.
Saiz hidangan: 1 loyang bulat bersaiz 28 sm Waktu memasak: 40 minit Keistimewaan: Kek nanas dengan bahan yang ringkas, rasa nanas masam manis
BAHAN-BAHAN :
Bahan dasar kerak :
Bahan topping @ permukaan :
CARA MEMASAK : Dasar kerak : 1. Hancurkan biskut marie, kemudian cairkan mentega. Gaulkan biskut yang telah hancur dengan mentega yang telah dicairkan. 2. Letakkan adunan dalam loyang bulat saiz 25 sm 3. Tekan adunan supaya padat. Masukkan sebentar dalam peti sejuk agar dasarnya lebih padu. Krim keju : 4. Keluarkan krim keju 20 – 30 minit sebelum digunakan. 5. Putar krim keju dan susu serta whipping cream sehingga sebati. 6. Masukkan sedikit pai kiwi dan gaulkan. 7. Tuangkan adunan ke dalam berisi biskut tadi. 8. Panaskan oven dan bakar pada suhu 170 darjah celcius selama 2 ½ jam. 9. Keluarkan dan bila sejuk, masukkan dalam peti sejuk selama 3-4 jam supaya kek benar-benar sejuk untuk dikeluarkan dari loyang pembakar. 10. Hias atas kek dengan kiwi pie dan hirisan buah kiwi mengikut kreativiti anda
Hiasan permukaan /topping :
10. Campurkan gelatin dengan air dan panaskan sebentar sebentar supaya gelatin tadi larut. Selepas itu masukkan kiwi pai filling, kacau. Sedia untuk disapukan atas kek.
Saiz hidangan: 1 loyang pembakar bulat bersaiz 25.4 sm Waktu memasak: 3 jam Cara Memasak : Bakar dengan teknik ‘water bath’ Keistimewaan: Kek keju berkrim dengan rasa kiwi asli
BAHAN-BAHAN:
Bahan krim frosting: * (Putar satu kotak fresh cream dengan mixer. Putar sehingga ia lembut dan kental dan campurkan sedikit jem strawberi)
CARA MEMASAK : 1. Panaskan oven pada suhu 170 darjah celcius. Siapkan loyang bulat 23 sm, griskan dengan mentega dan alas dengan baking paper. 2. Satukan semua bahan bertanda * dalam mangkuk sederhana besar. 3. Menggunakan mesin pengadun, putar sehingga kembang dan gebu. 4. Masukkan strawberi emulco dan air, putar lagi hingga sebati. 5. Masukkan minyak jagung/mentega cair, Gaulkan hingga sebati. 6. Tuangkan adunan ke dalam loyang pembakar . 7. Panaskan oven pada suhu 170 darjah celcius dan bakar selama 45 min. 8. Selepas kek sejuk boleh sapu dengan frosting fresh cream yang telah diputar. 9. Bahagikan kek kepada 3 lapisan dan lapiskan dengan fresh cream di antaranya. Sapukan ‘fresh cream’ di atas dan keliling kek dan indahkan dengan hirisan buah strawberi.
Saiz hidangan : 1 loyang bulat bersaiz 23 sm Waktu memasak: 45 minit Keistimewaan : Rasa strawberi dan gebu berkrim
BAHAN-BAHANNYA:
Beberapa titik pewarna ikut suka
Bahan krim frosting: * (Putar satu kotak fresh cream dengan mixer. Putar sehingga ia lembut dan kental Campurkan satu cawan durian
CARA MEMASAK : 1. Putar putih telur hingga kembang. Masukkan pula gula dan putar hingga kembang dan pekat. 2. Masukkan pula kuning telur sebiji demi sebiji dan putar perlahan hingga naik kembang. 3. Masukkan mentega dan putar hingga rata. 4. Masukkan pula durian dan putar lagi. 5. Kemudian masukkan tepung dan gaul rata. 6. Asingkan adunan ikut warna yang disukai. 7. Tuang selang seli dalam loyang pembakar yang sudah digriskan dengan mentega untuk jadikan corak marble. 8. Panaskan oven dan dan bakar dalam suhu 160 darjah celcius 40 minit atau sehingga masak. 9. Apabila kek sejuk, potong menjadi 3 lapisan dan lapiskan dengan fresh cream yang telah dicampurkan durian. 10. Letakkan sedikit isi durian sebagai hiasan.
Saiz hidangan : 1 tin pembakar segi empat saiz 17.8 sm x 17.8 sm Waktu memasak: 45 minit Keistimewaan : Rasa dan aroma durian yang enak, sedap dimakan ‘plain’ sahaja.
TERIMA KASIH : DILL CAKES, APARTMENT SRI NUANG, JLN GUNUNG NUANG U 11/37, TAMAN BUKIT BANDARAYA, SHAH ALAM. FB / IG:fadzilmdsalleh. http://dill-cakes.blogspot.com
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download
sekarang!
Sedapnya kuih serabai cicah serawa durian. Sememangnya gandingan padu! Dinikmati pula ketika minum petang. Syahdu habis, dalam tak sedar dah berapa keping layan serabai.
Buat kuih serabai ini mudah saja. Bahan-bahan pun tak banyak. Cuma, perlu cari durian untuk membuat serawa durian. Ikuti perkongsian resipi mudah daripada Qaseh Aisyah Linda ini. Jom kita buat.
Kisarkan nasi sejuk dengan air sehingga halus. Kemudian, masukkan tepung beras, garam dan santan. Satukan kesemua bahan tersebut.
Satukan semua bahan-bahan yis yang bertanda * di atas. Kemudian tutup. Biarkan sehingga yis naik.
Setelah yis cukup naik, masukkan ke dalam adunan tepung beras tadi. Kacau rata.
Kemudian, simpan dalam bekas yang tertutup selama 2 jam sehingga adunan kembang cantik.
Oleskan kuali dengan sedikit minyak. Kemudian, tuang adunan ke dalam acuan atau pan. Tutup pan dengan penutup periuk sehingga dapat adunan berlubang-lubang. Biarkan adunan masak sekata. Buat nipis-nipis saja.
Kalau anda suka makan Roti John, anda perlu cuba resipi Burger John Leleh yang dikongsi oleh Chef Brian ni. Resipi yang dikongsi sangat mudah untuk dimasak. Walaupun ringkas, tapi rasanya memang sedap. Daging burger yang berjus dengan lelehan keju memberi kepuasan yang berganda dalam setiap gigitan. Lepas makan tu, jangan lupa minum Fernleaf Minuman Yogurt Greek Style Tropical Fruits terbaru ni. Confirm puas hati.