Resipi bingka roti ini boleh jadi olahan jika ada banyak lebihan roti. Daripada terbiar sampai expired dan naik kulat elok buat hidangan ini.
Enak dijadikan hidangan petang gabungan santan dan esen vanila buatkan bingka ini wangi dan lemak berkrim. Bila dah siap masak memang cepat saja licin.
Cara membuatnya sangat mudah, tak perlu kisar apa-apapun cuma gaul dan terus bakar. Boleh tambah kismis dan ceri untuk lebih menarik. Jom cuba, sekali buat mesti nak ulang!
Teringin nak makan Kuih Akokhomemade yang sedap dan panas-panas masa berbuka? Ha…Cubalah buat sendiri dengan resipi perkongsian saudari Sitisarah Hamid ni. Mudah je. Paling istimewa sebab boleh bakar guna mesin kek cawan je. Tak perlu guna arang pun. Namun jika tiada sandwich maker, anda boleh menggunakan loyang muffin dan dibakar dalam ketuhar atau acuan kuih cara dan masak menggunakan dapur gas. Sangat mudah. Jom lihat bahan-bahan dan cara pembuatannya. Pasti puas hati dapat makan kuih ni untuk berbuka puasa.
CARA MEMBUAT KUIH AKOK SEDAP
BAHAN-BAHAN:
6 biji telur 2 keping nise /gula melaka besar (kalau yang kecil guna 3 keping) – beli online disini 1 cawan santan 1/2 sudu teh garam 3 sudu makan tepung gandum – beli online disini 1/4 cawan air
CARA MEMASAK:
1. Masak gula melaka atau nise dengan air hingga larut. Sejukkan. 2. Kemudian satukan semua bahan termasuk air gula melaka tadi. Kisar hingga sebati. Boleh juga jika kacau guna tangan sahaja. 3. Adunan Kuih Akok siap untuk dibakar. Tuang adunan ke dalam acuan dan biarkan masak. Boleh guna mesin pembakar kek cawan sebegini.
4. Kuih Akok sedia untuk dinikmati.
NOTA:Jika tiada mesin kek cawan ni, boleh sahaja bakar menggunakan sandwich maker, dimasukkan ke dalam tray muffin dan dibakar di dalam ketuhar atau menggunakan acuan Kuih Cara dan dimasak di atas dapur gas. Semuanya menjadi.
Sedapnya Kuih Bom Bijan Pandan Kentang ni. Jika bab resipi kuih muih tradisional, resipi-resipi perkongsian Opah Mas Cotek memang terbaik. Semuanya nampak sedap dan menyelerakan. Beliau juga tak berkira untuk berkongsi tip buat semua. Bagi anda yang sukakan Kuih Bom Bijan, boleh cuba resipi perkongsian opah ni. Intinya boleh dipelbagaikan ikut cita rasa sama ada nak guna inti kelapa atau inti kacang. Dua-dua sedap.
CARA MASAK KUIH BOM BIJAN PANDAN KENTANG YANG SEDAP
BAHAN-BAHAN:
3 biji ubi kentang – rebus dan lenyek
2 cawan tepung pulut
1/2 cawan tepung gandum
1 sudu teh garam
Sedikit pewarna hijau
Santan secukupnya – kisar dengan 5 helai daun pandan
Inti kelapa @ inti kacang hijau secukupnya ( resipi rujuk sini)
Bijan putih secukupnya
CARA MEMASAK: 1. Satukan semua bahan kecuali santan, inti dan bijan. Sebatikan. 2. Masukkan santan sedikit demi sedikit. Uli hingga menjadi doh yang lembut. 3. Cubit doh, bulat-bulatkan dan masukkan inti. Kalau nak timbang, 30gm doh & 20gm inti. 4. Sapu tapak tangan dengan sedikit air. Golekkan kuih bom atas tapak tangan hingga cantik membulat. Kemudian golekkan ke dalam bijan. Lakukan hingga doh habis.
5. Rehatkan kuih selama 1-2 jam di dalam peti sejuk. 6. Panaskan minyak dengan banyak guna api sederhana. Goreng kuih sambil digolek-golek hingga masak atau bertukar warna.
7. Angkat, toskan minyak dan sedia untuk dihidangkan.
Bagi yang baru nak belajar buat kuih Seri Muka, boleh cuba resipi ni. Caranya mudah dan boleh kukus guna acuan kuih lompang. Senang kan? Jom lihat bahan-bahan yang diperlukan.
KUIH LOMPANG
BAHAN BAWAH:
1 cawan beras pulut
1 cawan santan cair
1 sudu makan minyak masak
Secubit garam
CARA MEMASAK:
1.Rendam beras pulut selama 1 jam. Kemudian toskan air dan masukkan ke dalam periuk nasi bersama bahan-bahan yang lain. 2.Bila pulut dah masak, masukkan ke dalam acuan lompang. Tekan pulut hingga padat menggunakan satu lagi acuan lompang yang telah dibalut plastik. Tidak perlu sapu minyak kerana pulut dah seakan berminyak.
BAHAGIAN ATAS:
1 cawan tepung gandum
1 cawan santan pekat
3 sudu makan tepung ubi
1 cawan air pandan ( 1 cawan air kisar dengan 5 helai daun pandan)
1 biji telur
1/2 cawan gula – lebihkan jika nak lebih manis
1/2 sudu teh kulit kayu manis
1/2 sudu teh jintan manis
Secubit garam dan pewarna hijau
CARA MEMASAK:
1. Satukan santan, telur dan gula. Kacau hingga sebati barulah dimasukkan semua bahan-bahan yang lain. 2. Masak atas dapur seketika sehingga naik wap.
3. Tapis bancuhan kemudian tuang ke dalam acuan lompang yang telah dimasukkan pulut tadi. 4. Kukus kuih selama 30 minit. Bila sampai 5 minit terakhir, buka penutup dan kukus tanpa penutup. Ia bertujuan untuk mengeringkan air.
5. Sejukkan kuih dan boleh dikeluarkan dari acuan.
Cinnamon roll memang sedap jadi hidangan waktu petang. Memang boleh buat sendiri tapi mengenangkan nak membuatnya kena uli doh bagai ramai yang lebih suka...