Resipi Ayam Golek mudah perkongsian saudari Sabrina Sarsan. Hanya menggunakan ketuhar sahaja.
BAHAN-BAHAN:
1 senduk minyak zaiton
1 senduk sos tiram
1 senduk sos chicken marinade
*senduk yang betul bukan sudu teh atau sudu makan.
2 sudu makan lada hitam
5 sudu makan kicap abc
1 sudu makan basil
1 sudu makan oregano
Seekor ayam (saiz besar)
3 sudu makan serbuk cili babas
Garam,ajinamoto secukupnya
5 sudu makan madu
1 sudu makan mentega
Kentang
1 ulas bawang besar – belah dua
1 labu bawag putih – belah dua jangan buang kulit
*campur kesemua bahan-bahan diatas.
Ads
CARA MEMASAK:
Basuh ayam bersih-bersih, kemudian lap dengan tisu. Bila sudah betul-betul kering, perap ayam dgn bahan-bahan diatas. Perap selama 2 jam, tak payah masuk peti sejuk.
Kemudian, panaskan oven dengan suhu paling panas (oven saya jenama cornell 43L)
Kemudian turunkan suhu kepada 180C, api atas bawah, tempoh masa membakar dalam 1jam 40min bergantung pada ketuhar masing-masing. Kalau tak ada pencucuk macam oven saya ni, guna redai besi yang jarang-jarang tu letak kat tengah-tengah, pastu letakkan tray pada lapisan bawah. Jangan lupa letak air ke dalam tray, supaya ayam tadi tak kering dan lembut serta ‘juicy’ bila dimakan.
Masukkan bawang, kentang dan air ke dalam tray.
Bila ayam sudah masak, jangan keluarkan dari ketuhar. Biarkan ayam dalam ketuhar selama 10 ke 15 minit.
INFO:
*setiap 10 minit, glis ayam dengan bahan perapan. Bila ayam dah bertukar warna, boleh berhenti glis ayam tu.
Ads
*Fungsi air ialah untuk mengelakkan ayam daripada kering bila di bakar.
* Ubi kentang pula hanya bahan sampingan, manakala bawang untuk menambahkan lagi aroma.
Anak-anak memang suka apapun menu berasaskan ayam, apa kata anda cuba menu Ayam Panggang Sos Krim yang mudah sangat cara membuatnya dan paling penting sos krimnya yang tidak pedas. Untuk lebih sedap, pastikan ayam dipanggang dengan betul agar garing di luar dan berjus di dalam. Kalau nak padankan dengan spageti Agalio Olio, nasi putih atau roti bakar pun boleh. Tak percaya cuba resipi ni ye..
AYAM PANGGANG SOS KRIM BAWANG PUTIH
BAHAN-BAHAN:
300 gm ayam-potong kecil dan bersihkan.
3 biji kentang-buang kulit dan belah 4
1 batang lobak merah-potong sederhana
4-5 biji tomato ceri-belah dua
3 ulas bawang putih-cincang
80 gm mentega
1 sudu makan serbuk oregano
150ml krim masak
50 ml air
Garam dan perasa secukupnya
Sedikit minyak.
CARA MEMASAK:
Panaskan sedikit minyak, tumiskan ayam bersama bawang putih, mentega dan serbuk oregano. Kacau rata.
Tumis hingga ayam bertukar warna emas keperangan.
Masukkan kentang dan lobak merah, kacau lagi dan masukkan sedikit air.
Tutup kuali dengan aluminium foil dan masukkan dalam ketuhar.
Bakar dengan suhu 180 C lebih kurang 15-20 minit.
Setelah masak keluarkan ayam dan ketepikan.
Kemudian masukkan krim masak dan sedikit air dalam kuali tadi.
Masukkan garam dan perasa secukupnya, dan kacau rata.
Masukkan ayam dan bakar semula seketika sebelum dihidangkan.
Biasa kita nikmati masakan barat di kedai. Bila dah tak boleh makan di luar, apa salah buatkan masakan barat ini secara homemade. Lebih puas rasanya dan lebih berperisa. Ayam ini lebih enak jika diperap lebih kurang sejam, lagi padu rasanya.
Chicken Grill Dengan Sos Blackpepper Mushroom Bahan-bahan: Ayam 5 ulas bawang putih – tumbuk ½ sudu besar lada hitam -tumbuk-BELI ONLINE DI SINI Sos tiram + chicken stok sos Sos blackpepper ½ sudu besar gula 1 sudu madu-BELI ONLINE DI SINI 1 sudu kecil garam 1 sudu besar Spageti bolognese herbs campur ke semua bahan dan perap selama 1 jam ke atas dan boleh lah di grill
Coleslaw Bahan-bahan: Kobis- hiris dadu Lobak merah sagat halus 5 sudu mayonis- BELI ONLINE DI SINI ½ yogurt dari bekas yogurt Lemon- sikit Cuka- sikit Garam dan gula secukup rasa
Cara buat: 1.Gaulkan ke semua bahan hingga sebati. 2.Kemudian masukkan ke dalam bekas yang telah diletakkan kubis dan lobak merah. 3.Gaul sehingga sebati sejukkan dalam 1jam di dalam peti sejuk, siap untuk di makan
Blackpepper mushroom sauce 1 botol sos preggo mushroom & keju Kicap lemak manis sedikit 5 ulas bawang putih -cincang halus ½ sudu gula ½ sudu sos blackpepper Sedikit garam 1 sudu besar margerin atau planta 1 cawan air biasa 1 sudu lada hitam -ditumbuk
Cara membuat: 1.Panaskan kuali, masukkan planta kemudian bawang putih yang dicincang 2.Bila kekuningan masukkan sos preggo tadi,gaul sebati. 3.Kemudian masukkan air. Kacau lagi. 4.Masukkan kicap lemak manis,sos blackpepper, gula, garam, lada yang telah ditumbuk. 5.Kacau sehingga nampak pekat.Siap untuk dihidangkan bersama ayam Kredit: Tiara eryna
Periuk tekanan atau ‘pressure cooker’ memang memudahkan kerja-kerja memasak lebih-lebih lagi untuk menyediakan sajian yang mengambil masa yang lama untuk disiapkan seperti rendang daging, sup tulang dan sebagainya. Namun kini, terdapat pelbagai lagi resipi lain yang boleh dimasak menggunakan periuk tekanan ni. Nak masak bihun goreng pun boleh. Anda ada periuk jenama NO**A di rumah tapi tak tahu nak masak apa? Meh cuba resipi-resipi ni. Memang mudah!
1. AYAM PANGGANG
BAHAN-BAHAN:
1 ekor ayam
4 ulas bawang putih | kisar
1 inci halia | kisar
3 sudu jintan manis | kisar kering
3 sudu jintan putih | kisar kering
3 sudu sos tiram
4 sudu madu
Sedikit garam
Sedikit serbuk cili
Sedikit lada hitam | kisar kering
CARA MEMASAK:
Satukan semua bahan dan lumurkan pada ayam. Perap selama 3-4 jam. Lagi lama diperap, lagi enak rasanya.
Masukkan ayam dan lebihan air perapan ke dalam inner pot.
Set high pressure 8 minit dan tutup periuk.
Setelah tamat masa, buka penutup terbalikkan ayam. Tutup penutup dan set lagi ‘high pressure’ selama 8 minit.
Setelah siap, tukar mode ‘stir fry’ dan kacau sedikit ayam. Masak anggaran 5 minit.
Pukul telur, gula, mentega dan esen vanilla hingga sebati.’
Kemudian masukkan tepung. Adun rata.
Bahagikan adunan kepadaq dua bahagian. Satu pada adunan asal dan satu bekas ditambah dengan serbuk koko.
Tuang adunan berselang seli ke dalam acuan.
Alas inner pot dengan redai besi. Letak acuan dan tutup periuk.
Selaraskan tombol pressure, set ‘high pressure’ selama 60 minit.
Buka periuk dan lihat kek. Jika permukaan kek nampak perang, tandanya kek telah masak. Boleh juga dicucuk dengan lidi untuk memastikan kek masak sempurna.
8 ekor ikan selayang | dibuang kepala dan ekor, bersihkan
1 cawan puri tomato
2 biji tomato cincang
1 biji bawang besar | hiris kasar
5 ulas bawang putih | cincang
1/3 cawan minyak
1 sudu halba campur | kalo tak suka boleh skip atau letak sikit je
Sedikit air | jumlah agak-agak supaya tak kering dan melekat pada periuk
CARA MEMASAK:
Tumis bawang besar hingga wangi dan masukkan bawang putih.
Masukkan tomato cincang dan ikan.
Masukkan puri tomato dan halba campur.
Masak dengan api sangat perlahan. Saya guna periuk ajaib. Saya masak selama 8 jam sampai tulang lembut. Sambil-sambiltu check air supaya tak melekat ikan kat periuk. Boleh guna slow cooker.
Boleh frozen kan. Masuk dalam pek kecil dan bekukan. Ambil satu setiap kali masak
Nota 1: saya tak letak garam atau gula ya. Boleh tambah jika suka
Nota 2 : Kalau guna noxxa, masak ‘high pressure’ dalam 90 minit.
Nota 3 : Air jangan banyak sangat. Sekadar untuk bagi ikan tak melekat pada periuk. Check air selalu. Kalau air banyak sangat ikan mudah hancur.
Jika tiada tepung self-raising, boleh sahaja guna tepung biasa secara keseluruhan.
Gaul semua bahan hingga menjadi doh.
2.
Topping paling mudah: sos tomato, sosej, tomato cherry, capsicum, mozarella.
Masukkan ke dalam kuali non-stick. 5 minit pertama tutup permukaan kuali secara keseluruhan menggunakan penutup.
10 minit kedua, bukak penutup sedikit. Masak sampai cheese cair.
Jika guna periuk noxxa, guna bahan dan topping yang sama. Cuma masukkan doh ke dalam periuk, letak inti dan setkan pada fungsi ‘steam’ dan masak selama 6 minit.