
Bahan-bahan :
8277032{-}10 batang kacang panjang| 8283387{-} 3 biji cili hijau| 8293780{-} 250gm kepak dan leher ayam - potong kecil| 8306834{-} 2 sudu makan rempah kari| 8313497{-} 1 sudu makan kerisik| 8312576{-} 1 sudu makan pes cili kering| 8327745{-} 1 sudu makan air asam Jawa| 8347698{-} 3 cawan santan pekat| 8351162{-} Garam dan gula secukup rasa| 8352873{-} 4 sudu makan minyak masak| 8377617{-} BAHAN KISAR: 7 ulas bawang merah| 8382122{-} BAHAN KISAR: 5 ulas bawang putih| 8392636{-} BAHAN KISAR: 3cm kunyit hidup| 8404349{-} BAHAN KISAR: 2cm halia| 8414{-} BAHAN KISAR: 2 hiris lengkuas| 8439889{-} BAHAN KISAR: 1 sudu makan serbuk ketumbar biji-sangai dan kisar kasar|Cara Memasak :
[start_directions]
- Panaskan minyak dalam kuali, tumiskan bahan kisar hingga wangi, kemudian masukkan pes cili dan kacau lagi.
- Setelah pecah minyak masukkan rempah kari yang dibancuh dengan sedikit air. Kacau seketika, masukkan campuran isi ayam yang telah dipotong kecil tadi.
- Kacau rata hingga ayam kecut, masukkan air asam Jawa diikuti santan.
- Perasakan dengan garam dan gula secukup rasa.
- Akhir sekali masukkan kerisik dan kacang panjang. Gaul rata.
- Apabila kacang layu. Tutup api dan Teresek Kacang Panjang sedia dihidangkan.[end_directions]