

Masa Memasak : 60 Minit

Tahap Masakan : Intermediate

Jumlah Hidangan : 6
Bahan-bahan :
7736448{-}500gm isi kupang| 7732278{-} 600ml santan pekat| 7882809{-} 4 sudu makan cili kisar| 7886063{-} 1 sudu makan kerisik| 7885152{-} 6 biji bawang merah| 7888577{-} 4 ulas bawang putih| 8042372{-} 3cm halia| 8069467{-} 3cm lengkuas| 809240{-} 4cm kunyit hidup| 8115396{-} 2 batang serai| 8138294{-} 2 helai daun salam| 8159684{-} Garam dan gula secukup rasa| 8183124{-} Minyak masak secukupnya|Cara Memasak :
[start_directions]
- Bawang merah, bawang putih, lengkuas, halia, serai dan kunyit dikisar menjadi pes yang halus. Ketepikan.
- Panaskan dua sudu makan minyak di dalam kuali. Tumis bahan-bahan kisar hingga wangi.
- Masukkan cili kisar dan tumis lagi hingga cili masak.
- Masukkan daun salam, isi kupang dan santan. Masak hingga santan agak kering. Sentiasa kacau rendang semasa masak supaya tidak berkerak.
- Masukkan kerisik, garam dan gula secukup rasa. Masak hingga agak kering.
- Angkat dan sedia dihidangkan.
[end_directions]