
Bahan-bahan :
8734284{-}1 ekor ayam kampung - belah empat| 8762250{-} 3 sudu makan rempah kerutup| 87652{-} 2 sudu makan kerisik| 8776654{-} 1 sudu makan sos tomato| 8799924{-} 500ml santan pekat| 8813665{-} 1keping gula Melaka| 8826597{-} Garam dan gula secukup rasa| 8839917{-} 5 sudu makan minyak masak| 8843526{-} BAHAN REMPAH PENUMIS: 1 batang kulit kayu manis| 8848706{-} BAHAN REMPAH PENUMIS: 2 kuntum bunga lawing| 8856322{-} BAHAN REMPAH PENUMIS: 5 kuntum bunga cengkih| 886186{-} BAHAN REMPAH PENUMIS: 4 ulas buah pelage| 8875536{-} BAHAN HIRIS: 5 ulas bawang merah| 8891597{-} BAHAN HIRIS: 4 ulas bawang putih| 890837{-} BAHAN HIRIS:2cm halia| 891183{-} BAHAN KISAR HALUS: 5 tangkai cili kering| 8924282{-} BAHAN KISAR HALUS: 6 ulas bawang merah| 8931947{-} BAHAN KISAR HALUS: 4 ulas bawang putih| 8955545{-} BAHAN KISAR HALUS: 3cm halia|Cara Memasak :
[start_directions]
- Panaskan minyak, tumis bahan rempah penumis bersama bahan hirisan hingga wangi.
- Kemudian masukkan pula bahan kisar, diikuti bancuhan rempah kerutup. Kacau rata hingga pecah minyak.
- Masukkan ayam kampung yang telah dibersihkan tadi.
- Apabila ayam sudah kecut dan kering airnya, masukkan pula santan.
- Biarkan mendidih di atas api perlahan, kemudian masukkan air asam Jawa, kerisik, sos tomato, gula Melaka, garam dan gula secukup rasa
- Setelah cukup rasa dan kuah pekat, masukkan cili padi dan tutup api
- Kerutub Ayam Kampung sedia dihidangkan.[end_directions]