Buon Appetito!

Rakyat Malaysia berpeluang menikmati minggu citarasa Itali asli yang luar biasa dari 5 -11 Disember dengan pelancaran ‘Week of the Italian Cuisine in the World’ (Minggu Sajian Itali di Dunia).

Kempen “Week of the Italian Cuisine in the World” yang diadakan buat kali ke-7 ini, memaparkan tema “Conviviality, Sustainability and Innovation: The Ingredients of Italian Cuisine for People’s Health and the Protection of the Planet” (Kemesraan, Kelestarian dan Inovasi: Ramuan Sajian Itali Demi Kesihatan Insan dan Perlindungan Bumi).

Rasai Citarasa Asli Itali Sempena Kempen ‘Week Of The Italian Cuisine In The World’

Acara ini, yang diadakan di lebih daripada 100 negara di seluruh dunia dianjurkan Kementerian Luar Negara Itali.

Duta Itali ke Malaysia, Massimo Rustico, sebanyak 20 restoran Itali yang turut serta dalam kempen yang diadakan selama seminggu ini.

IKLAN

Rasai Citarasa Asli Itali Sempena Kempen ‘Week Of The Italian Cuisine In The World’

Antaranya Fellini Ristorante & Café, Marini’s on 57, Osteria Gamberoni, Portofino Italian Restaurant, Roberto’s 1020 Osteria dan banyak lagi.

”Selain itu, sepanjang minggu, para penggemar dan peminat budaya Itali boleh menyertai kelas pakar (masterclasses) yang mengetengahkan tradisi asli, produk berkualiti tinggi dan hidangan serantau Itali, sambil menjamu selera di beberapa restoran Itali yang terbaik,” katanya.

Rasai Citarasa Asli Itali Sempena Kempen ‘Week Of The Italian Cuisine In The World’Duta Itali Ke Malaysia, Massimo Rustico bersama Italian Trade Commissioner Dr Filippo Fusaro (kanan sekali) dan team chef dari Itali yang diketuai Chef Simone Guglielmo (tiga dari kanan).

IKLAN

 

Dalam pelancaran kempen ini juga, sepasukan empat chef diterbangkan khas dari Itali, untuk menyediakan beberapa sajian asli Itali.

Diketuai oleh Chef Simone Guglielmo dari Restoran Itali “I Rocci di Casciano Barbara” dari kawasan Apulia, mereka menghidangkan sotong bakar dengan paprika manis, puri tomato, kentang confit, bawang panggang, dan serbuk zaitun hitam, Squid Ink Gnocchi dan filet Tuna Trufel yang dimasak dengan dua cara.

IKLAN

Rasai Citarasa Asli Itali Sempena Kempen ‘Week Of The Italian Cuisine In The World’

Untuk senarai penuh restoran Itali yang turut serta dalam kempen ‘Week of the Italian Cuisine in the World’ ini, boleh layari https://www.italianfestival.info/ 

Rasai Citarasa Asli Itali Sempena Kempen ‘Week Of The Italian Cuisine In The World’

Untuk menjamu selera di restoran Itali yang asli, anda boleh cari logo pelekat “Settimana della cucina Italiana nel Mondo 2022” yang diluluskan oleh Kedutaan Itali dan Agensi Perdagangan Itali di Kuala Lumpur.

 

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI