Rahsia Sotong Goreng Tepung lebih Rangup & Tak Hancur

Share

Kalau makan sotong goreng tepung di kedai memang layan. Sepinggan pun boleh habis. Harga pun boleh tahan mahalnya. Jadi apa kata membuatnya sendiri. Lebih puas makan dan kerangupannya memang tak boleh bawa bincang.

Sotong Goreng Tepung

Bahan-bahan:

Sotong

Tepung Bestari

1 biji telur

Tepung kering (bancuhan tepung bestari +sedikit tepung beras)

Air

Dapatkan SUGAR BUBBLE DISH WASHING LIQUID dengan HARGA DISKAUN DISINI! Masukkan code RASGSP5 sebelum buat pembayaran untuk dapatkan DISKAUN EXTRA RM5!

Cara membuat:

1.Sotong dipotong kecil. Boleh juga menggunakan gunting bagi memudahkan kerja.

2.Kemudian. Perap sotong dengan tepung bestari yang sudah dicampurkan dengan air.

3.Selepas 10 minit, masukkan telur. Gaul hingga sebati.

4.Sediakan tepung kering (bancuhan tepung bestari dan sedikit tepung beras) di dalam bekas lain. Tepung kering ini boleh jika menggunakan tepung bestari sekiranya tiada tepung beras.

5.Kemudian, pindahkan sotong yang sudah dicelup tadi ke dalam adunan tepung kering.

6.Tutup bekas tersebut dan goncang-goncangkan sehingga semua sotong disaluti tepung kering. Inilah rahsia yang membuatkan sotong celup tepung sedap rangup dimakan.

7.Panaskan minyak. Gorengkan sotong sehingga kekuningan. Pastikan minyak betul-betul panas. Siap untuk dihidang.

Kredit: Meens Yusoff 

Ketahui lebih banyak resipi di website Majalah Rasa:

Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @Rasa & Youtube @Majalah Rasa Official

IKLAN