Sebut sahaja ayam tandoori, terbayang keenakan hidangan ini. Nyum!!! Andai ke kedai mamak untuk makan roti nan, hidangan ayam ini pastinya menjadi pilihan untuk digandingkan bersama. Memang sedap lebih-lebih lagi jika dimakan panas-panas. Kena pula dengan hirisan bawang serta sedikit perahan limau nipis, perghhh..memang padu! Jom cuba resipi perkongsian Puan Tahrunnisah Jali. Bolehlah cuba buat sendiri di rumah secara homemade. Lebih bersih dan boleh makan puas-puas.
AYAM TANDOORI
BAHAN A:
4 keping paha ayam ( whole leg) | basuh, buang kulit & kelar kasar
2 sudu makan minyak masak
BAHAN B:
Ads
1 sudu teh serbuk cili
1/4 sudu teh garam
1 sudu makan jus limau nipis atau lemon
BAHAN C:
6 sudu teh yogurt asli ( pekat)
2 sudu teh campuran pes halia bawang putih | 5 ulas bawang putih dan 3cm halia yang dikisar lumat.
2 sudu teh serbuk cili
1/2 sudu teh garam masala
1 sudu teh serbuk ketumbar
1/2 sudu teh serbuk lada hitam
1/4 sudu teh serbuk kunyit
1 sudu teh pewarna merah
CARA MEMASAK:
Satukan bahan B hingga sebati dan lumurkan pada ayam. Pastikan sapu rata pada kelaran dan isi ayam keseluruhan. Perap seketika.
2. Dalam bekas berlainan, campur semua bahan C. Pastikan campuran pekat sedikit dan jangan tambah air.
Ads
3. Lumur campuran bahan C pada ayam. Masukkan 2 sudu makan minyak masak. Perap semalaman ataupun paling kurang 4 jam sebelum dibakar.
Untuk membakar Ayam Tandoori, biasanya di kedai, ia akan dibakar di dalam tandoor ( dapur khas untuk membakar yang menyerupai tempayan besar). Jika tiada, boleh gunakan ketuhar.Caranya ialah:
Susun hirisan lobak merah atau saderi di permukaan dulang pembakar. Ia bertujuan ayam yang dibakar nanti tidak melekat pada dulang dan membina ruang diantara dulang dan isi ayam kerana ayamakan mengeluarkan air yang banyak sewaktu dibakar.
Bakar ayam tandoori tadi pada suhu 230C selama 25-30 minit.
Semasa membakar, selepas 20 minit pertama, periksa ketulan ayam dan sapukan sedikit minyak di permukaannya. Masa memasak mungkin berbeza bergantung kepada saiz ayam yang digunakan juga jenis ketuhar.
Sekiranya ada pemanggang, setelah ayam masak bolehlah dipanggang seketika bagi mendapatkan kesan terbakar / hangus pada permukaan isi ayam tandoori.
Angkat, sedia untuk dinikmati mengikut citarasa masing-masing.
Ads
Info: Selain dinikmati bersama roti naan, ayam ini juga sesuai dihidangkan bersama nasi. Untuk memudahkan proses memasak, anda juga boleh hasilkan perapan lebih awal.
Kalau pergi kedai roti, suka beli roti yang ada Chicken Floss @ Serunding Ayam. Tapi kalau nak beli siap Chicken Floss di kedai bakeri, untuk 1kg saja dah nak dekat RM40. Rupanya, senang je nak buat sendiri chicken floss ni di rumah. Resipi yang dikongsi oleh Raja Azura ini, sangat membantu dan menjimatkan serta terjamin kebersihannya. Jom cuba!
RESIPI CHICKEN FLOSS @ SERUNDING AYAM HOMEMADE YANG SEDAP & MUDAH
BAHAN-BAHAN:
2 ketul isi dada ayam 5 tangkai cili kering –beli online di sini 5 biji cili padi – beli online di sini 10 biji bawang merah kecil 6 ulas bawang putih 2 batang serai 3 sudu besar gula ½ sudu serbuk ketumbar ½ sudu teh garam ½ sudu serbuk jintan 100ml santan
CARA MEMASAK:
1. Rebus isi ayam hingga masak. Kemudian, sejukkan dan carik-carikkan. 2. Kisar semua bahan hingga lumat (kecuali isi ayam) dan masukkan semua sekali ke dalam bread maker (BM).
3. Tetapkan pada menu serunding/bakar (bake), untuk proses seterusnya. Ulang proses hingga floss betul-betul kering.
4. Boleh pilih untuk carik-carikkan isi ayam sebab saya bagi mudah dan cepat proses floss kering (boleh tengok video di sini).
5. Nak masukkan seketul macam saya pun boleh, tapi proses kering tu lama sikit. Jadi terpulang nak ikut yang mana (boleh tengok video di sini)
Sebut sahaja mengenai restoran Mamak, pasti terbayang-bayang keenakan aneka lauk pauknya. Karinya, perghhh..sangat power. Selain lauk ayam, masakan seperti telur ikan dan sotong semestinya buat kita kecur liur. Namun, harga yang agak mahal kadang-kala membuatkan kita tengok sahaja. Tapi jangan risau sebab anda pun boleh hasilkan menu-menu ni secara homemade. Tak susah mana pun. Jom lihat resipi & bahan-bahan yang diperlukan.
1. SOTONG MASALA
BAHAN-BAHAN:
500gm sotong putih |bersihkan dan direbus sehingga ¾ masak
2 kuntum bunga lawang
1 batang kulit kayu manis
3 kuntum bunga cengkih
2 biji buah pelaga
1 labu bawang besar |dihiris
2 biji cili merah |dipotong memanjang
2 sudu teh halia kisar
1sudu teh bawang putih kisar
1 tangkai daun kari
1 labu bawang merah (dikisar)
2 1/2 sudu makan serbuk kari daging
1 sudu teh serbuk jintan putih
1sudu teh serbuk jintan manis
1sudu teh serbuk cili
50gm santan pekat
1 cawan air rebusan sotong
3 sudu makan minyak masak
½ sudu teh gula
Garam secukupnya
CARA MEMASAK:
Panaskan minyak masak di dalam kuali. Masukkan bunga lawang, kulit kayu manis, buah pelaga dan bunga cengkih. Selepas satu minit, masukkan bawang besar dan cili merah. Tumis sehingga bawang bertukar warna.
Masukkan bawang putih kisar, halia kisar dan daun kari. Apabila bau harum, masukkan bawang kisar. Kacau sekata.
Bila mendidih, masukkan serbuk kari daging, serbuk jintan putih, serbuk jintan manis dan serbuk cili.
Tuang air rebusan sotong dan kacau rata. Masak sehingga kuah menjadi pekat sedikit.
Masukkan santan dan tunggu sehingga mendidih.
Masukkan sotong dan kacau rata selama empat minit.
Masukkan gula dan garam secukup rasa. Tutup api. Sedia dihidangkan.
Info chef: Sotong boleh juga dipotong kecil, mengikut kesukaan masing-masing.
2. AYAM MADU MAMAK
BAHAN- BAHAN PERAPAN AYAM:
1kg ayam |dipotong dan dibersihkan
1sudu teh serbuk kunyit
½ sudu teh garam
1 cawan minyak masak (untuk goreng ayam)
BAHAN LAIN:
3 sudu makan minyak masak
2 kuntum bunga lawang
1 batang kulit kayu manis
3 kuntum bunga cengkih
2 biji buah pelaga
1 labu bawang besar |dihiris
1 tangkai daun kari
1sudu teh bawang merah kisar
2 sudu teh halia kisar
1sudu teh bawang putih kisar
1 labu bawang besar |dikisar
½ sudu makan serbuk kulit kayu manis
½ sudu makan serbuk jintan putih
1 sudu makan serbuk cili
200gm buah kurma |dibuang biji
½ cawan air
3 sudu makan madu
BAHAN UNTUK MENGGORENG GAJUS DAN KISMIS:
50gm kacang gajus
10gm buah kismis
1 sudu teh minyak sapi
CARA MEMASAK:
Perap ayam bersama serbuk kunyit dan garam selama 30 minit.
Kemudian goreng ayam sehingga 1/2 masak. Ketepikan.
Setelah itu, panaskan minyak masak di dalam kuali. Masukkan bunga lawang, kulit kayu manis, buah pelaga dan bunga cengkih. Selepas satu minit, masukkan bawang merah dan daun kari. Tumis sehingga bawang bertukar warna.
Masukkan bawang putih kisar, halia kisar dan bawang kisar. Kacau rata selama dua minit.
Masukkan serbuk jintan putih, serbuk kulit kayu manis dan serbuk cili. Kacau rata.
Kisar buah kurma bersama ½ cawan air. Tuang bahan kisar tersebut ke dalam kuali dan gaul rata. Masak seketika. Sekiranya kuah pekat, tambah air secukupnya.
Masukkan ayam dan perasakan dengan garam secukupnya. Biarkan mendidih dan ayam masak sepenuhnya. Ketepikan.
Di dalam kuali lain, masukkan minyak sapi dan goreng gajus bersama buah kismis menggunakan api perlahan. Tutup api.
Tuang ke dalam kuah ayam dan kacau. Masukkan madu dan tutup api.
Sedia dihidangkan bersama nasi panas.
Info chef: Tidak perlu tambah gula kerana hidangan sudah ada madu dan kurma yang memberikan rasa manis pada masakan.
Hidangan Ayam Teppanyaki homemade ni memang mudah. Anda suka makan hidangan ni? Sedap kan? Kalau makan panas-panas, aih…sampai ke tauge licin! Biasanya kalau nak nikmati hidangan ni, anda kena ke restoran kan? Kini anda boleh hasilkan sendiri di rumah. Mudah, sedap dan dijamin halal. Selamat mencuba!
RESIPI AYAM TEPPANYAKI HOMEMADE
BAHAN AYAM:
300gm isi dada ayam | didadu kecil
100gm tauge
2 ulas bawang putih | dihiris
1/2 sudu teh serbuk lada hitam
2 sudu makan kicap sotong / sos ikan
1 sudu makan mentega
BAHAN SAYUR GORENG:
50gm kubis | dihiris
1 tangkai daun bawang | dihiris
1/2 batang lobak merah | dihiris
1 sudu makan kicap cair
1/2 sudu teh lada sulah
1 sudu makan mentega
3 ulas bawang putih | dihiris
CARA MEMASAK:
Untuk memasak ayam, cairkan mentega dan goreng ayam bersama bawang putih hingga masak.
Kemudian masukkan kicap sotong dan serbuk lada hitam. Gaul rata.
Setelah ayam kelihatan garing, masukkan tauge. Kacau hingga sebati dan biarkan seketika.
Padamkan api, angkat.
Cairkan mentega dan tumis bawang putih hingga garing.
Masukkan kesemua sayur dan tumis hingga lembut.
Perasakan dengan kicap dan lada sulah. Angkat.
Sediakan nasi putih dan nikmati bersama ayam serta sayur goreng tadi. Enak dinikmati panas-panas.
Info chef: Garam tidak diperlukan kerana kicap sotong sudah mempunyai rasa masin.