Ada yang nak menyambut majlis kesyukuran? Selain kek lebih molek diserikan dengan pulut kuning. Pulut kuning digabung pula dengan rendang tambah lengkap majlis. Boleh masak Pulut kuning orang Kelantan. Ada manis,masin,lemak santan memang puas makan.  Masak ikut resepi ini pasti menjadi.

PULUT KUNING KELANTAN

Pulut Kuning Kelantan, Masih Lembut Walaupun Dah Sejuk

Bahan-bahan:

1 kg beras pulut

1 ½ cawan santan pekat

1 sudu besar garam kasar

2 sudu besar gula

Bahan sampingan – pewarna kuning telur, 1 sudu kecil serbuk kunyit,2 keping asam keping/gelugur.

IKLAN

Cara memasak:

1.Basuh pulut sampai bersih dan rendam semalaman bersama kunyit,pewarna dan asam keping.

2.Kukus pulut selama 30 minit. Boleh buka dan kacau, balikkan supaya pulut masak sekata. Saya letak daun pandan untuk aroma yang wangi.

Pulut Kuning Kelantan, Masih Lembut Walaupun Dah Sejuk

3.Kacau garam dan gula bersama santan sampai larut ( boleh rasa dulu santan ikut selera masing-masing nak macam mana) dan masukkan dalam pulut yang baru diangkat. Kacau/Arung pulut guna sudip macam saya guna sampai rata.

IKLAN
  1. Masukkan balik pulut dalam kukusan dan kukus dalam 15 minit lagi.

Pulut Kuning Kelantan, Masih Lembut Walaupun Dah Sejuk

  1. Masuk dalam loyang atau acuan ikut gaya masing-masing,tak nak pun tak apa.

Pulut Kuning Kelantan, Masih Lembut Walaupun Dah Sejuk

6.Siap untuk dihidang.

Kredit: Ismi Aishah

[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]

IKLAN

Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA: 

Sedap! Resipi Nasi Butter, Ayam Goreng & Sup Ala KFC

Resipi Kek Coklat Caramel Cheese Azlina Ina. Lembut, Gebu, Memang Padu!

Gulai Kurma Ayam Kelantan, Kuah Pekat Memang Puas Hati Makan

 

Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Youtube @Majalah Rasa

https://www.youtube.com/watch?v=3G49PgMlm8I

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI