Pelbagai jenis perisa puding kita boleh hasilkan mengikut kreativiti kita kalau kita rajin sebenarnya. Contohnya resipi Puding Sirap Bandung yang dihasilkan oleh Mr. Ali di Facebook ni resipinya sangat menarik dan mudah! Ada syarat penting kalau nak buat resipi Puding Sirap Bandung ni, syaratnya wajib buat lebih sebab takut tak cukup nanti berebut dengan ahli keluarga yang lain. Jom kita cuba resipi Puding Sirap Bandung ni.
Berat betul vacuum dekat rumah saya ni, nak pikul satu rumah letih betul! Nasib baik ada Primada Cordless Vacuum Cleaner MPV100 mudah sikit kerja nak vacuum rumah. Dapatkan dengan harga yang istimewa menggunakan code RASGSP5 DISINI!
PUDING SIRAP BANDUNG
BAHAN-BAHAN:
Bahagian : AGAR-AGAR SIRAP
8 gram agar2 tali
2 setengah cawan air
2 sudu makan sirap rose
50 gram gula
( Untuk bahagian ni saya pakai loyang 7 inci petak)
.
Ads
Bahagian : Putih
9 gm agar-agar tali
3 setengah cawan air
100 gram gula
130 gram susu segar
(Untuk bahagian ni saya pakai acuan macam dalam gambar saiz 8 inci”)
.
Bandung Creamy Sauce( optional)
100 gm dairy whipping cream
30 gm gula
satu titik sirap rose
CARA PENYEDIAAN:
Bahagian : AGAR-AGAR SIRAP
Letakkan 8 gm agar-agar tali dan 2 setengah cawan air. Biarkan mendidih dan agar-agar terlerai dengan elok dalam 4-5 minit. Api perlahan.
Seterusnya masukkan 50gm gula. Biarkan gula larut
Masukkan 2 sudu makan sirap rose
*Nak simpulkan daun pandan letak atas agar-agar ni pun boleh sementara nak tunggu agar-agar mendidih.
(Untuk bahagian ni saya pakai loyang 7 inci petak)
Dah mendidih, masukkan dalam loyang petak 7 atau 8 inci. Setkan dalam peti/masukkan dalam peti sementara kita buat bahagian putih pula
.
Bahagian : Putih
Masukkan 9 gm agar-agar tali dan 3 setengah cawan air. Biarkan mendidih, baru masukkan 100 gm gula.
Biar gula larut, dan masukkan 130 gm susu segar.
Kacau sebati dan biarkan mendidih selama 1-2 minit, dan tutup api.
Keluarkan agar-agar merah tadi..potong pakai pisau, potong kepada petak kecil-kecil. Rujuk gambar dan kaupkan semua agar-agar merah tadi masukkan ke dalam acuan bunga tadi. Nak pakai acuan lain pun boleh takde masalah
Ads
(Untuk bahagian ni saya pakai acuan macam dalam gambar saiz 8 inci”
Masukkan agar-agar merah yang dipotong dadu tadi ke dalam loyang..ratakan agar-agar tersebut.
TAPI pastikan suamkan dulu agar-agar putih ni lepas matikan api tunggu dalam 4-5 minit baru tuang
Tuangkan lapisan putih tadi sampai menutupi ruang dan tenggelamkan agar-agar merah tadi.
Setkan dalam peti selama 3-4 jam.
Siap dan dah boleh makan.
.
Untuk Bandung Creamy Sauce (optional)
Nak buat boleh tak nak pun takpe.
Ads
Panaskan atau double boil saja 100 gm dairy whipping cream dan 30 gm gula . Bila gula dah sebati matikan api. Api tadi perlahan saja ya.
Masukkan 1 titik sirap rose kacau sebati & tuangkan pada agar-agar yang dah siap set
Buah naga, selain dimakan begitu saja atau dijadikan salad buah, enak juga dijadikan puding. Sedap dinikmati ketika sejuk. Rasanya pun boleh disesuaikan sama ada nak manis atau kurang manis. Bahan-bahan pun mudah diperoleh.
Nak tahu cara mudah menghasilkan Puding Buah Naga yang enak? Ikuti resipi perkongsian daripada Ainafiqa Zamina ini. Memang berbaloi-baloi buat sendiri. Elok kejadiannya. Cantik warnanya dan sedap rasanya. Jom kita buat. Cuaca panas begini, enak dimakan sejuk-sejuk.
Jom cuba resipi Muffin Telur Sayur Parmesan yang mudah dan enak ini. Sangat sesuai dijadikan sarapan pagi kerana ia memang mengenyangkan. Makan satu je dah cukup. Bila makan panas-panas, lagi sedap. Kalau nak hidangan bertambah enak, taburkan Keju Perfect Italiano Parmesan. Keju ini dapat membantu menaikkan rasa hidangan. Memang wajib ada dalam peti sejuk.
MUFFIN TELUR SAYUR PARMESAN
BAHAN-BAHAN:
6-8 biji telur
100gram Perfect Italiano Parmesan
80gram Anchor Unsalted Butter – cairkan
120ml Susu UHT Fernleaf
1 biji bawang holland – cincang halus
4 biji cendawan butang – cincang
1 biji cili merah – buang biji & cincang
1 sudu makan cincangan parsli
½ sudu teh serbuk lada hitam
Garam & lada sulah secukupnya
CARA MEMASAK:
Di dalam mangkuk; pukul telur bersama Susu UHT Fernleaf dan Anchor Unsalted Butter yang telah dicairkan hingga sebati.
Masukkan cincangan bawang holland, daun parsli, cendawan, cili merah, lada hitam, garam dan serbuk lada sulah secukup rasa.
Masukkan Perfect Italiano Parmesan lalu gaul sebati.
Sediakan cawan kertas muffin yang telah disusun dalam acuan muffin. Tuang bancuhan telur tadi secukupnya. Tabur lebihan Perfect Italiano Parmesan ke atas telur.
Bakar muffin di dalam ketuhar yang telah dipanaskan pada suhu 200C selama 20-25 minit atau hingga muffin telur masak sempurna. Hidangkan panas.
JOM SERTAI PERADUAN #MYDAPURFLEX
Nak menang wang tunai RM1,000? Kalau tak pandai masak pun tak apa. Janji confident. Ha…Gitu! Jom join peraduan Flex & Menang.
Anda hanya perlu:
Kongsi GAMBAR atau VIDEO aksi memasak di Facebook dan Instagram.
Tag @majalahrasa @fonterra.my @DairyliciousMY. Sertakan juga hashtag #mydapurflex.
Tag 3 rakan anda. Pastikan akaun anda berada dalam tetapan umum.
Tak perlu masak menu hebat. Goreng telur pun boleh. Janji skill masak tu nampak power.
Mak-mak, student universiti, orang bujang, tukang masak, makcik kantin, abang jual burger atau sesiapa je, semua orang boleh join .
Hantar je penyertaan. Mana tahu duit cash RM1000 ni milik anda.
Bolehlah guna buat belanja barang sekolah anak, shopping @ pergi holiday!
Sawi jepun memang sedap dimasak sos tiram, ala-ala masakan di The Chicken Rice Shop. Menu ini memang mudah untuk disediakan. Sedap dan confirm lauk ni yang akan habis dulu. Malah, sayur juga banyak khasiatnya. Jom kita intai resipi yang dikongsi oleh saudari Zurina Zulkefli ini. Senang dan paling cepat untuk disediakan.
SAWI JEPUN MASAK SOS TIRAM
BAHAN-BAHAN:
3 batang sawi jepun | belah 2 jadi 6 bahagian
4 ulas bawang putih | dihiris halus (beli online DISINI)
Cucur badak montok ini memang buat kita teruja untuk makan. Bentuknya yang bulat comel Bersama inti homemade tak dinafikan cukup sedap.Kuih tradisi ini tak...