Pelbagai jenis perisa puding kita boleh hasilkan mengikut kreativiti kita kalau kita rajin sebenarnya. Contohnya resipi Puding Sirap Bandung yang dihasilkan oleh Mr. Ali di Facebook ni resipinya sangat menarik dan mudah! Ada syarat penting kalau nak buat resipi Puding Sirap Bandung ni, syaratnya wajib buat lebih sebab takut tak cukup nanti berebut dengan ahli keluarga yang lain. Jom kita cuba resipi Puding Sirap Bandung ni.
Berat betul vacuum dekat rumah saya ni, nak pikul satu rumah letih betul! Nasib baik ada Primada Cordless Vacuum Cleaner MPV100 mudah sikit kerja nak vacuum rumah. Dapatkan dengan harga yang istimewa menggunakan code RASGSP5 DISINI!
PUDING SIRAP BANDUNG
BAHAN-BAHAN:
Bahagian : AGAR-AGAR SIRAP
8 gram agar2 tali
2 setengah cawan air
2 sudu makan sirap rose
50 gram gula
( Untuk bahagian ni saya pakai loyang 7 inci petak)
.
Ads
Bahagian : Putih
9 gm agar-agar tali
3 setengah cawan air
100 gram gula
130 gram susu segar
(Untuk bahagian ni saya pakai acuan macam dalam gambar saiz 8 inci”)
.
Bandung Creamy Sauce( optional)
100 gm dairy whipping cream
30 gm gula
satu titik sirap rose
CARA PENYEDIAAN:
Bahagian : AGAR-AGAR SIRAP
Letakkan 8 gm agar-agar tali dan 2 setengah cawan air. Biarkan mendidih dan agar-agar terlerai dengan elok dalam 4-5 minit. Api perlahan.
Seterusnya masukkan 50gm gula. Biarkan gula larut
Masukkan 2 sudu makan sirap rose
*Nak simpulkan daun pandan letak atas agar-agar ni pun boleh sementara nak tunggu agar-agar mendidih.
(Untuk bahagian ni saya pakai loyang 7 inci petak)
Dah mendidih, masukkan dalam loyang petak 7 atau 8 inci. Setkan dalam peti/masukkan dalam peti sementara kita buat bahagian putih pula
.
Bahagian : Putih
Masukkan 9 gm agar-agar tali dan 3 setengah cawan air. Biarkan mendidih, baru masukkan 100 gm gula.
Biar gula larut, dan masukkan 130 gm susu segar.
Kacau sebati dan biarkan mendidih selama 1-2 minit, dan tutup api.
Keluarkan agar-agar merah tadi..potong pakai pisau, potong kepada petak kecil-kecil. Rujuk gambar dan kaupkan semua agar-agar merah tadi masukkan ke dalam acuan bunga tadi. Nak pakai acuan lain pun boleh takde masalah
Ads
(Untuk bahagian ni saya pakai acuan macam dalam gambar saiz 8 inci”
Masukkan agar-agar merah yang dipotong dadu tadi ke dalam loyang..ratakan agar-agar tersebut.
TAPI pastikan suamkan dulu agar-agar putih ni lepas matikan api tunggu dalam 4-5 minit baru tuang
Tuangkan lapisan putih tadi sampai menutupi ruang dan tenggelamkan agar-agar merah tadi.
Setkan dalam peti selama 3-4 jam.
Siap dan dah boleh makan.
.
Untuk Bandung Creamy Sauce (optional)
Nak buat boleh tak nak pun takpe.
Ads
Panaskan atau double boil saja 100 gm dairy whipping cream dan 30 gm gula . Bila gula dah sebati matikan api. Api tadi perlahan saja ya.
Masukkan 1 titik sirap rose kacau sebati & tuangkan pada agar-agar yang dah siap set
Kanak-kanak memang suka makan nugget. Jika anak-anak anda pun begitu, anda patut cuba resipi Nugget Ayam Homemade ni. Bukan apa, kebanyakan nugget sejukbeku yang dibeli mempunyai kandungan garam serta MSG yang tinggi. Sangat tidak bagus untuk kesihatan. Bila buat sendiri, pastinya lebih sihat, kebersihan terjamin malah lebih sedap.
RESIPI NUGGET AYAM KENTANG HOMEMADE
BAHAN-BAHAN:
4 keping dada ayam – kisar tanpa air
2 biji telur ayam
2 sudu makan tepung ubi kayu
4 biji kentang sederhana – rebus, lenyek
1/2 batang lobak merah – sagat. nak letak sayur lain pun boleh
1 sudu teh lada sulah
Garam secukupnya
BAHAN SALUTAN TEMPURA:
Tepung beras secukupnya – boleh juga salut dengan tepung kfc/bestari. Nak salut guna serbuk roti pun boleh.
Telur – dipukul sedikit
CARA MEMASAK:
1. Satukan semua bahan diatas dan adunan hingga sebati.
2. Masukkan adunan ke dalam loyang dan kukus selama 15-20 minit atau hingga masak.
3. Bila adunan dah masak, keluarkan dan potong ikut bentuk yang disukai.
4. Sediakan bahan-bahn untuk salutan.
5. Ambil kepingan nugget ayam kemudian celup dalam bancuhan telur. Kemudian salut pula dengan tepung atau serbuk roti.
6. Panaskan minyak dan goreng hingga garing keemasan.
7. Sedia untuk dinikmati.
8. Jika ada lebihan, boleh goreng separuh masak, sejukkan, simpan dalam bekas dan sejukbekukan.
Agar-agar dan juga puding jika dihidang sejuk memang sedap.Buat puding strawberry ni bukan hanya cantik rupa malah boleh juga dijadikan hadiah untuk majlis pernikahan. Penggunaan strawberry dalam resepi ini memberikan rasa yang sempurna. Resepi ni mudah nak buat dan menggunakan loyang petak 8 inci.
PUDING STRAWBERRY
Bahan-bahan:
LAPISAN PERTAMA
1 paket serbuk agar-agar ( 10 gram)
3 cawan air ( 1 cawan = 250ml)
1 cawan dairy whipping cream.
220 gram gula
* Jangan risau, kalau tiada dairy whipping cream, jangan pakai hat non dairy sebaliknya pakai saja susu cair. Sukatan sama. Saya pakai dairy untuk menaikkan rasa lemak berkrim lapisan ini
2 titik sirap,kalau tak ada pakai saja pewarna merah 2 titik je tau, jangan letak banyak
Secubit garam
Strawberry yang dipotong dadu atau kecil-kecil. Terpulang nak letak banyak mana
LAPISAN KEDUA
5 gram serbuk agar-agar
2 cawan air ( 1 cawan = 250ml)
1 titik pewarna sirap
60 gram gula
Strawberry yang dihiris-hiris. Terpulang nak pakai berapa banyak
Cara memasak:
LAPISAN PERTAMA:
1.Masukkan 3 cawan air + 1 paket serbuk agar- agar + 220g gula.Kacau dulu sebati,dah sebati baru hidupkan api perlahan saja.
2.Kacau dalam seminit,kemudian masukkan satu cawan dairy whipping cream atau susu cair.
3.Kacau sebati sampai mendidih.
4.Biarkan mendidih selama lebih kurang seminit.Tutup api, masukkan 1-2 titik pewarna sirap. Sebatikan.
5.Masukkan dalam loyang 8 inci.
6.Seterusnya masukkan strawberry yang dipotong dadu.Masukkan perlahan-lahan.
7.Biarkan ia set atau letak dekat luar saja selama 10 minit kemudian sejukkan dalam peti sejuk selama 30 minit.
2.Sebatikan baru hidupkan api. Perlahan sahaja.Sebatikan sampai mendidih. Dah mendidih padam api.
3.Masukkan 1-2 titik pewarna sirap.Sebatikan.
4.Tapis.
5.Biar suam sikit dalam 5 minit baru tuang.JANGAN TERUS TUANG KE ATAS LAPISAN TADI.
biasanya akan jadi tak melekat sebab tak lorek atau tak cucuk dulu.
6.Lapisan yang dah set tadi, cucuk sebanyak mungkin atasnya baru tuang sikit demi sedikit.
7.Tuang separuh dulu , selepas itu baru letak strawberry yang dihiris tadi.
8.Tuang lebihan adunan sampai hapus strawberry tadi.Kalau ada sebiji dua yang keluar ke atas tak apa.
9.Kena cepat-cepat, tak boleh lambat sebab lapisan ni cepat mengeras.
Sejukkan dalam peti selama 2 jam ,dah boleh makan.
Kredit: Muhammad Ali
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Kuih ropa inti sardin kentang. Tepung ubi rahsia untuk membuatkan kulitnya rangup tahan lebih lama. Resipi yang dikongsikan kali ini juga tak pedas dan anak-anak boleh makan.
Ada orang panggil kuih ini Kuih Lipat. Biasanya orang buat inti ikan tapi kali ini guna inti sardin kentang. Sedap juga. Boleh ikut resipi yang dikongsikan oleh puan Habsah Ngah ini ye.
Untuk membuat inti; panaskan minyak di dalam kuali. Tumis bawang besar, bawang putih, daun kari sikit hingga naik bau.
Masukkan rempah kari dalam setengah cawan bersama air 3/4 cawan. Gaul-gaul dan curah dalam bahan tumis tadi.
Tambah sikit air asam jawa dan garam secukup rasa. Tumis sampi pecah minyak. Masukkan pula ikan sardin, hancur-hancurkan isinya.
Masukkan pula kentang. Tambah air tenggelam kentang je. Sentiasa kacau, masak sampai kering. Siap dan ketepikan.
Untuk membuat kulit; satukan semua bahan dalam satu mangkuk. Kisar atau boleh guna whisk. Tapis supaya taka da tepung yang berketul-ketul. Adunan tak pekat sangat dan tak cair sangat.
Panaskan kuali, tak perlu sapu minyak kat kuali kerana dalam adunan dah letak minyak. Tuang sedikit adunan tepung ke atas kuali leper, macam nak buat roti jala. Dah masak, angkat. Ulangi langkah hingga selesai.
Untuk sediakan kuih ropa; ambil satu kulit, letakkan inti ke dalam satu sudu besar dan gulung kulit. Gulungan itu bentuk bantal (leper) ye dan bukan bulat macam popia.
Panaskan minyak, bolehlah goreng kuih tadi. Guna api sederhana besar dan kena sentiasa balik-balikkan agar masak sekata. Bila dah nampak garing, angkat dan toskan. Ulangi langkah hingga selesai.
Siap! Nak frozen pun boleh. Sama macam frozen karipap.