
Ada pisau baru yang lama jangan di lupakan. Masih boleh digunakan lagi jika betul cara jagaannya. Jika ada pisau yang sudah karat tapi sayang nak buang sebab masih boleh digunakan. Ini cara mudah untuk menghilangkan kesan karat tanpa susah payah menyental! Wajib cuba…
BAHAN-BAHAN:
- 1 Botol Cuka Makan
CARA MENYEDIAKAN:
- Rendam dalam cuka makanan selama 24 jam.
- Bilas dengan air paip.
- Kemudian sadur dengan minyak pelincir atau minyak masak.
v
Kredit: Abdul Rashid Abdul Manaf
CUBA JUGA PETUA BERGUNA INI:
http://www.rasa.my/kotoran-pada-periuk-kuali-susah-nak-tanggal-cuba-petua-ni-jimat-mudah-berkilat-macam-baru/
Petua Mencuci Kain Pengelap Dapur Agar Lebih Bersih Dan Harum
http://www.rasa.my/cerek-kesayangan-anda-ada-kesan-karat-air-yang-susah-nak-tanggal-cuba-petua-ini/
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
4 Cara Bersihkan Minyak Masak Jelatah, Boleh Cuba Sebab Tak Perlu Keluar Duit .

Pernah menggoreng menggunakan minyak masak baru sekali dan kotor dan hitam, terutamanya bila goreng makanan yang mudah hangus dan banyak campuran bahan perapan. Nak buang macam sayangkan, sebab baru sekali guna. Macam mana nak buat ni. Usah risau RASA boleh bantu jernihkan semula minyak masak tersebut dan minyak selamat digunakan semula tanpa risiko. Tapi kenalah baca info di bawah ini:-

Cara paling mudah dan tak perlu keluar duit, kalau ada lebihan nasi, ambil segenggam nasi dan kepal-kepal hingga bulat. Masukkan dalam kuali berisi minyak jelantah yang panas dan golek-golekkannya hinga semua kotoran melekat pada nasi. Lakukan berulang kali dan ia memerlukan lebih dari satu kepal nasi.
Kentang
Kalau tidak ada nasi boleh juga guna kentang, caranya sama sahaja dengan nasi kepal. Korang hanya perlu kupas dan potong kentang kepada beberapa bahagian kemudian masukkan dalam minyak jelatan panas, golek-golek potongan kentang hingga minyak bersih semula.
Arang Kayu
Arang atau charcool juga boleh digunakan kerana sifatnya arang boleh menyerap kotoran dalam minyak. Caranya, kisar arang hingga menjadi serbuk. Kemudian masukkan dua genggam serbuk arang untuk 1 liter minyak jelantah panas, kemudian kacau hingga minyak menjadi lebih bersih dan boleh digunakan semula.
Kulit Pisang
Kulit pisang jangan dibuang, ia boleh digunakan untuk membersihkan minyak lelantah. Kerana kulit pisang masak mempunyai karbon yang boleh menyerap kotoran. Potong kulit pisang kemudan letakkan dalam penapis minyak dan penapis tersebut diletakkan di atas bekas tadahan minyak. Dengan cara ini kotoran akan melekat pada kulit pisang. Kalau ingin lebih mudah dan cepat. Kisar kulit pisang tesebut ambil ampasnya dan letakkan di dalam penapis minyak kemudian tapis minyak jelatah.
Mudah dan boleh menjimatkan minyak masakkan? Cubalah dulu ye…
Guna Sudu Plastik Saja, Cara Senang Keluarkan Biji Rambutan

Musim rambutan berlambak, tapi leceh kalau tergigit biji kan.
Jom kita ikut cara senang yang dikongsi Amanda Tan keluarkan biji rambutan pakai sudu plastik saja. Buah masih kekal elok. Janji selamat, senang dan cepat.
Kata Amanda, dia kongsikan cara ini supaya rambutan boleh diolah dengan buah lain untuk dijadikan resipi manisan. Tak payah beli dari tin yang penuh dengan bahan pengawet.
Paling penting, budak-budak kecil boleh makan dengan selamat tanpa biji. Biar lama asalkan selamat untuk budak budak.
Caranya mudah saja:
*Kupas kulit rambutan terlebih dahulu.
*Guna sudu plastik jernih (seperti dalam gambar).
*Masukkan bahagian tangkai sudu ke dalam bahagian buah rambutan.
*Kemudian, putar-putar tangkai sudu sehingga biji rambutan tercabut. Tarik keluar sudu bersama biji tersebut.
Kredit: Amanda Tan
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap dan cepat dimasak di laman web Rasa:
Sedapnya Bistik Daging, Resipi Istimewa Daripada Tok Sendiri
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @Rasa & Youtube @Majalah Rasa Official
Keledek Ungu Bukan Setakat Sedap, Tapi Banyak Khasiat Perlu Tahu!

KHASIAT ubi keledek ungu jarang diketengahkan sedangkan makanan yang sering dihidangkan diwaktu petang itu mempunyai pelbagai khasiat seperti vitamin B, C dan E, zat mineral, beta karotin, protein dan kanji. Ubi keledek atau nama saintifiknya Ipomoea dan tergolong dalam kumpulan Convolvulaceae boleh didapati dalam pelbagai warna seperti kuning, oren dan ungu.
Kandungan anthocyanin dalam ubi keledek mempunyai kelebihan termasuk melindungi kerosakan DNA, membantu mengurangkan perkembangan sel kanser, menstabilkan penyakit kencing manis serta meningkatkan daya ingatan.
A post shared by Majalah RASA (@majalahrasa) on
A post shared by Majalah RASA (@majalahrasa) on
Cantikkan warnanya? Warna asli tanpa sebarang pewarna tambahan. Tak cukup makan sepotong, makan lagi dua tiga potong!
Jom tengok resepinya di bawah ini.
Bingka Keledek Ungu
- Bahan:
300g keledek ungu yg sudah dibuang kulit-kukus*
1 cawan tepung gandum-ayak
1 cawan gula pasir*
2 biji telur gred A*
1 cawan santan pekat*
1/2 sudu teh esen vanila
3 sudu besar minyak masak*
sedikit bijan untuk tabur
1/2 sudu teh garam* - Cara membuat:
1.Kisar bahan bertanda hingga halus.
2.Satukan bahan kisar dengan esen vanila dan tepung gandum,gaul rata.
3.Tuang ke dalam loyang 7” yang telah digris dengan marjerin.Taburkan bijan.
4.Bakar dalam oven pada suhu 170’C selama 35-40 minit.
Setelah masak biarkan betul-betul sejuk baru dipotong.
Antara kuih-muih tradisional yang menggunakan keledek ungu sebagai bahan utama dalam masakan.
Sumber Resepi:
Rahel
ANEKA RESEPI KUIH BINGKA