Kebanyakan makanan laut seperti udang dan sotong kecut bila dimasak. Tak berbaloi rasanya bila masak dalam kuantiti banyak tapi hasil selepas masak jadi sebaliknya. Contohnya sotong, masa beli 1 kg, nampak banyak. Tapi bila dimasak, dapat satu pinggan je. Aduhai…Namun sebenarnya ada petua yang boleh dicuba untuk elak sotong kecut semasa dimasak.  Mudah je. Puan-puan boleh cuba.

 

PETUA ELAK SOTONG KECUT SEMASA MASAK
 

BAHAN-BAHAN:

  • 1kg sotong segar
  • 1 cawan air
  • 2 sudu makan cuka

CARA-CARA:

1. Bersihkan sotong dan masukkan ke dalam bekas.

2. Tuang air dan cuka. Gaul rata. Biarkan selama 5 minit.

3. Kemudian toskan air sotong tadi.

4. Sedia untuk dimasak mengikut resipi kegemaran masing-masing. Hasilnya sotong yang dimasak akan jadi lembut, tidak terlalu kecut dan sedap.

 

 

RESIPI SOTONG SUMBAT PANGGANG

 

BAHAN-BAHAN:

  • 500gm sotong
  • 20gm bawang putih | dikisar
  • 15gm halia | dikisar
  • 3 biji cili padi | dikisar
  • 10gm garam
  • 5gm serbuk kunyit
  • Minyak masak secukupnya

CARA MEMASAK:

  1. Bersihkan sotong dan perasakan dengan garam serta serbuk kunyit.
  2. Kemudian perapkan bersama bahan-bahan yang telah dikisar.
  3. Oles sedikit minyak pada pemanggang dan panggang sotong sehingga masak.
  4. Angkat dan bolehlah dinikmati mengikut cita rasa anda.