Kebanyakan makanan laut seperti udang dan sotong kecut bila dimasak. Tak berbaloi rasanya bila masak dalam kuantiti banyak tapi hasil selepas masak jadi sebaliknya. Contohnya sotong, masa beli 1 kg, nampak banyak. Tapi bila dimasak, dapat satu pinggan je. Aduhai…Namun sebenarnya ada petua yang boleh dicuba untuk elak sotong kecut semasa dimasak. Mudah je. Puan-puan boleh cuba.
PETUA ELAK SOTONG KECUT SEMASA MASAK
BAHAN-BAHAN:
1kg sotong segar
1 cawan air
2 sudu makan cuka
CARA-CARA:
Ads
1. Bersihkan sotong dan masukkan ke dalam bekas.
2. Tuang air dan cuka. Gaul rata. Biarkan selama 5 minit.
3. Kemudian toskan air sotong tadi.
4. Sedia untuk dimasak mengikut resipi kegemaran masing-masing. Hasilnya sotong yang dimasak akan jadi lembut, tidak terlalu kecut dan sedap.
Ads
RESIPI SOTONG SUMBAT PANGGANG
Ads
BAHAN-BAHAN:
500gm sotong
20gm bawang putih | dikisar
15gm halia | dikisar
3 biji cili padi | dikisar
10gm garam
5gm serbuk kunyit
Minyak masak secukupnya
CARA MEMASAK:
Bersihkan sotong dan perasakan dengan garam serta serbuk kunyit.
Kemudian perapkan bersama bahan-bahan yang telah dikisar.
Oles sedikit minyak pada pemanggang dan panggang sotong sehingga masak.
Angkat dan bolehlah dinikmati mengikut cita rasa anda.
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi. Download seeNI sekarang!
Ada masanya bila membeli buah-buahan tak semuanya boleh dimakan terus. Ada yang masih muda dan perlu diperam beberapa hari sebelum boleh dinikmati.
Sebab itu kita kena tahu cara peram buah yang betul, supaya boleh digunakan membeli buah yang masih muda. Dikongsi oleh Ashraf Shuib ada tiga cara yang boleh kita dipraktikkan untuk peram buah.
3 cara peram buah-buahan
Saya suka makan buah-buahan tempatan. Kalau ke kedai buah, bukan semua buah yang dijual sedia untuk dimakan. Ada yang kena peram dulu.
Kalau ada pilihan, saya akan beli sedikit buah yang masak dan sedikit buah yang belum masak. Makan buah yang masak dulu, dan peram buah yang belum masak. Jadi buah yang dibeli boleh dimakan dalam beberapa hari dan tak rosak.
Dalam proses untuk masak, buah-buahan akan keluarkan gas ethylene. Lagi banyak gas yang dihasilkan oleh sesuatu buah, lebih cepat buah tu akan masak. Biasanya buah yang kena peram dulu adalah pisang, mangga, betik, ciku, avocado, kiwi dan nanas.
Ini cara yang boleh dilakukan untuk peram buah:
Cara 1: Guna beg kertas
Masukkan buah yang ingin diperam dalam beg kertas dan diletakkan bersama dengan sebiji pisang yang dah masak. Kemudian tutup beg kertas. Jika tiada beg kertas, boleh gunakan kotak. Jangan letakkan dalam beg plastik.
Periksa buah yang diperam setiap hari untuk elakkan terlebih masak.
Pisang masak cepat ranum kerana banyak keluarkan gas ethylene. Jadi, bila diletakkan bersama buah yang belum masak, buah tersebut akan cepat masak.
Selain pisang, boleh juga digantikan dengan epal kerana epal juga keluarkan gas ethylene yang banyak.
Cara 2: Letak dalam beras
Basuh buah yang ingin diperam. Keringkan buah. Boleh lap dengan kain bersih atau tisu. Kemudian tanam keseluruhan buah di dalam beras. Periksa buah setiap hari.
Jangan lupa tengok dalam beras, nanti buah masak ranum, beras pula akan rosak.
Cara 3: Letak kabat
Letak calsium carbide (kabat) atas kertas surat khabar. Renjiskan kabat dengan sedikit air. Bungkus calsium carbide dengan surat khabar. Apabila calsium carbide terkena air, ia akan membebaskan gas acetylene. Gas acetylene juga berfungsi seperti gas ethylene,mempercepatkan proses buah masak.
(*Calsium Carbide mengandungi arsenic dan phosphorus, yang dikuatiri boleh menjejaskan kesihatan).
Tip simpan buah masak
Peram dulu buah dan hanya letakkan buah yang sudah masak ke dalam peti sejuk. Suhu sejuk akan melambatkan pengeluaran gas ethylene dan buatkan buah masak tersebut tahan lama.
Asingkan sayur-sayuran dan buah-buahan sebelum diletakkan di dalam peti sejuk.
Buah yang diletakkan di dalam peti sejuk masih lagi akan keluarkan gas ethylene dan akan menyebabkan sayur lebih cepat rosak.
Ikan keli merupakan antara menu kegemaran ramai. Antara hidangan yang popular adalah masak lemak cili api, goreng berlado dan banyak lagi. Satu masalah yang sering kita hadapi apabila menggoreng ikan keli adalah ia melekat pada kuali dan hasil gorengan jadi tak cantik. Sebenarnya ada petua nak goreng ikan keli ini agar sempurna seperti di kedai. Menurut petua yang dikongsi oleh Ala Alaniyah, anda hanya perlu gunakan tepung dan buat banyak hirisan pada badan ikan. Cara ini akan membantu air pada ikan cepat kering. Jom kita ikuti perkongsiannya.
CARA GORENG IKAN KELI AGAR TAK MELEKAT PADA KUALI
1. Lumur ikan dengan kunyit dan garam. Perap sebentar.
2. Selepas itu, ambil ikan satu-satu. Bedakkan ikan dengan tepung gambar seperti di dalam gambar.
3. Kemudian, goreng dalam minyak yang betul-betul panas. Hasil dia insyaAllah cantik.
4. Siap! Keli masak sambal.
Jika anda sedang mencari KUALI yang murah dan berkualiti, cuba klik DISINI.
Kali ini RASA ingin kongsikan dua resipi jus berkhasiat yang boleh bantu memberikan kesan detoks pada badan. Menariknya, resipi ini memang senang nak dibuat malah lebih selamat kerana mengandungi bahan semula jadi. Tiada campuran bahan berbahaya pun.
Kalau anda sedang dalam usaha untuk lebih sihat, detox adalah antara perkara yang anda perlu lakukan. Detoks bermaksud bantu tubuh untuk keluarkan bahan yang tidak elok daripada dalam badan. RASA dapatkan dua resipi minuman yang bagus untuk detox melalui Penceramah Kesihatan, Norazizah Ruslan.
Kedua-dua resipi ini menggunakan lemon. Kita sedia maklum memang lemon mempunyai banyak manfaat untuk badan dan boleh bantu melangsingkan tubuh. Jom try.
JUS INFUSION
BAHAN-BAHAN
1 liter air bertapis/ air mineral
1 biji lemon (dihiris nipis)
1 biji timun (dihiiris nipis)
Segenggam daun pudina.
CARA MEMBUAT
1. Campur semua bahan di dalam bekas kaca berpenutup.
2. Simpan semalaman di dalam peti sejuk.
3. Air boleh ditambah lagi ke dalam bekas yang sama jika bahan-bahan masih segar.
CARA MEMBUAT
1. Masukkan semua dalam pemerah juice.
2. Sebaik-baiknya guna slow juicer kerana slow juicer boleh memerah daun hijau tanpa perlu ditambah air.
3. Minum dengan segera untuk menjamin kesegaran.
Selamat mencuba!
Korang tengah try nak diet? Sebelum diet kena detoks dulu. Barulah lebih cepat kesan diet tu. Detoks dengan cara semula jadi lebih sihat sis. Buat je sendiri jus detoks. Cubalah!
Nak dapatkan peralatan memasak yang baru? Semuanya menarik, jom klik link ni untuk cuci mata. Mana tahu ada yang berkenan kan? Klik sini (saya nak beli periuk baru la)
Singgang tumis ikan selar, antara lauk ringkas yang pastinya membuka selera. Selain direbus, masak singgang ada banyak jenis, ramai yang tak tahu ada juga...