Santan adalah salah satu bahan masakan wajib bagi rakyat Malaysia. Maklumlah pelbagai jenis hidangan tradisi kebanyakannya menggunakan santan sebagai bahan utama. Bermula dari penyediaan kuih muih hinggalah ke sajian lauk pauk.
Namun ada juga yang memilih untuk tidak menggunakan banyak santan disebabkan faktor masalah kesihatan. Namun begitu, ia tidak bermaksud anda tidak boleh menikmati sajian kegemaran seperti masak lemak, rendang, kari dan sebagainya. Ada cara lain yang boleh dibuat bagi menghasilkan masakan tanpa santan tapi mempunyai rasa yang sedap.
Bagi menggantikan santan kelapa segar, ada juga boleh memilih untuk menggunakan santan kotak atau santan serbuk segera yang kurang kolesterol. Tapi, bagaimana jika sudah nak cari, kehabisan stok atau anda tak nak guna santan tersebut? Ha…ini dia 6 bahan yang boleh anda guna bagi menggantikan santan. Sesuai digunakan untuk masak lauk pauk, kuih muih dan juga minuman.
Ads
1. SUSU BADAM
Rendam 1 cawan ( 240gm) badam semalaman. Kemudian kisar dengan air suam atau susu. Jika mahukan tekstur susu yang pekat, lebihkan jumlah badam. Tapis sebelum digunakan ke dalam masakan. Susu badam ini sesuai digunakan dalam masakan kari dan gulai.
2. YOGURT
Untuk menghasilkan masakan seakan bersantan yang enak, anda juga boleh menggunakan yogurt tanpa perisa. Selain menyedapkan masakan, hidangan yang dihasilkan juga lebih sihat dan rendah kalori. Namun tekstur yogurt sedikit kental dan berketul. Untuk menjadikan kuah lebih cantic, masukkan yogurt ke dalam pengisar dan tambah sedikit kuah masakan. Kisar seketika dan barulah dituang ke dalam masakan.
3. CAMPURAN KRIM RENDAH LEMAK & SUSU
Selain bahan-bahan diatas, anda juga boleh menggunakan krim dan susu. Caranya ialah untuk sukatan 1 cawan santan, anda guna 1/2 cawan krim rendah lemak dan campurkan dengan 1/2 cawan susu. Kacau rata dan kisar seketika supaya sebati. Siap dan boleh digunakan. Namun campuran krim dan susu ini hanya memberikan rasa berkrim sahaja. Sesuai digunakan untuk buat manisan.
Ads
4. SUSU CAIR & SUSU PEKAT MANIS
Susu isian sejat (susu cair) atau susu pekat manis adalah antara bahan yang mudah diperolehi. Biasanya, ramai yang menggunakan susu sejat sebagai pengganti santan kerana rasanya yang sedikit tawar dan berlemak. Namun jika tiada susu cair, anda juga boleh menggunakan susu pekat manis. Untuk 1 cawan santan, ia boleh digantikan dengan 1 cawan susu cair atau 3/4 cawan susu pekat manis. Namun anda perlu menyesuaikan rasa kerana susu pekat manis mempunyai rasa yang lebih kompleks dan lebih berperisa. Kedua-dua ini sesuai digunakan untuk menghasilkan manisan atau ditambah ke dalam masakan nasi tumis.
5. WHIPPING & COOKING CREAM
Ads
Anda juga boleh menggunakan krim putar ( whipped cream) atau krim masakan dalam hidangan bersantan anda. Biasanya bahan-bahan ini digunakan untuk membuat sos sajian barat seperti pasta. Tapi, boleh je gunakan sebagai bahan ganti kepada santan untuk masakan Melayu. Rasanya tetap enak dan sangat mudah digunakan.
6. SERBUK KRIMER
Biasanya krimer ini digunakan sebagai campuran dalam minuman. Jangan tak tahu, anda juga boleh gunakannya sebagai pengganti santan dalam masakan. Caranya ialah dengan bancuh 5 sudu makan krimer dengan 1 cawan air. Ubah suai kepekatan bergantung pada masakan anda. Memang mudah dan sedap. Sesuai digunakan dalam masakan kari, kurma dan rendang.
Selamat mencuba!
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi. Download seeNI sekarang!
Orang dulu-dulu mereka lebih suka jika bahan rempah ratusnya digiling untuk mendapatkan pes yang sedap tetapi jika tidak cukup salah satu rempah ini maka tidak akan terhasil rempah kari yang sedap. Ikuti resipi yang Puan Normah kongsikan ini, datangnya dari emaknya lebih dari 50 tahun yang lalu. Cuba sukatan untuk pelbagai rempah yang disediakan ini.
Masa kecik dulu, mak selalu minta saya hantar bahan ni pada sorang Mak Cik untuk di giling, Alhamdulillah lebih 50 tahun berlalu, saya masih ingat bahan-bahan ini.
BAHAN UNTUK BUAT REMPAH KARI IKAN:
10-12 biji cili kering*
3 sb rempah biji ( ketumbar )*
3 ulas bawang putih *
1 labu bawang besar atau 5-7 ulas bwg kecil
Kunyit hidup
10-15 biji lada hitam*
2 sb jintan putih*
1 sb jintan manis *
UNTUK KARI DAGING/AYAM/SEBARANG SEAFOOD:
10-12 biji cili kering*
3 sb rempah biji (ketumbar)*
2sb jintan manis*
10-15 biji lada hitam*
2 ulas bawang putih
1 labu bwang besar( 5-7 ulas bawang kecil)
Sedikit kunyit hidup
Sebesar ibu jari halia
1/2 ibu jari lengkuas
JIKA ADA YG SUKA MASUKKAN SERAI
Untuk sukatan ni 1 batang serai dah mencukupi.
Boleh diketuk saja dan masukkan kemudian.
CARA MEMASAK:
Bahan yang bertanda * dibasuh , tapis dan rendam dengan air panas selama 10 minit , Kemudian blend kesemuanya termasuk bahan lain sehingga betul-betul halus.
Sedia untuk dibuat kari .
Masak cara yg sama seperti kita guna serbuk kari.
Kalau buat rempah sendiri , kita tidak akan rasa was-was lagi .
Anda kerap menghasapi masalah kuih lemau, jangan risau kerana ada petua untuk mengatasi masalah ini. Jika amalkannya masalah lemau pasti tidak akan berulang lagi.
1. Sebelum mebuat kuih jemur tepung dan gula terlebih dahulu.
Tepung & gula dijemur boleh menghasilkan biskut yang ringan
2. Jangan simpan biskut yang masih panas.
Biskut yang masih panas akan menghasilkan wap dan biskut akan lembab.
3. Simpan biskut dalam bekas kedap udara.
Pastikan bekas biskut benar-benar kedap udara kerana udara yang masuk akan menyebabkan biskut lemau.
4. Pastikan bekas betul-betul kering sebelum menyimpan biskut.
Biskut mudah rosak dan lemau dalam keadaan lembab
5. Alaskan setiap lapisan biskut dengan kertas minyak
Ini kerana kertas minyak akan menyerap lebihan minyak.
6. Jangan campur berlainan jenis biskut dalam satu bekas yang sama.
Bila biskut yang berbeza dicampur akan mudah lemau kerana setiap jenis biskut di adun dengan bahan yang berbeza
7. Masukkan sebunjut kecil garam dalam bekas kuih.
Bungkus satu atau dua teh garam dan masukkan ke dalam balam. Ini kerana garam akan menyerap lembapan yang ada.
8. Masukkan sedikit gula ke dalam bekas.
Guala dimasukkan bagi mengelak biskut menjadi cepat hapak.
9. Panggang kekacang sebelum dia adun menjadi biskut.
Kekacang jika tidak dipanggang terlebih dahulu akan mudah lemau. Jika digoreng pula kekacang akan mengeluarkan lebih minyak.
Info Chef: Bakar semula biskut yang lemau dengan suhu 180C dan bakar selama lima minit.
Memilih periuk nasi yang berfungsi hebat bukannya mudah. Pemilihan periuk nasi yang bersesuaian dengan keperluan semasa dan gaya adalah agak mengelirukan. Pastinya periuk nasi yang paling baik datang daripada jenama terkenal dan mempunyai jangka masa yang panjang untuk digunakan.
Kini terdapat banyak periuk nasi asas yang datang dengan ciri-ciri yang amat penting untuk penggunaan harian periuk nasi seperti menyimpan ciri hangat, non-stick dalaman, tetapan utama untuk memasak nasi putih. Walaupun sekali-sekala anda ingin memasak pelbagai jenis beras, anda masih boleh berbuat demikian dengan jenis periuk nasi ini. Anda hanya perlu meletakkan jumlah air yang betul dan akan mendapat hasil yang memuaskan.
Ciri asas
Jenis periuk nasi yang mudah digunakan pastinya hanya menggunakan satu klik sahaja. Kategori asas periuk nasi biasanya menawarkan harga yang lebih rendah dengan reka bentuk mudah digunakan.
Ciri maju
Kategori periuk nasi yang menggunakan komputer mikro dalam periuk pemasak mampu memberikan ciri-ciri yang lebih maju untuk digunakan. Kebanyakan daripadanya mempunyai paparan LCD untuk mengemudi fungsi. Ciri-ciri standard dalam kategori ini ialah pan non-stick, timer, isyarat melodi dan memasak pelbagai jenis beras.
Ciri-ciri seperti penutup lut sinar boleh membantu anda memantau perkembangan makanan yang berada di dalam. Mengukur garisan di bahagian dalam juga boleh menjadi pemudah titik bagi mereka yang tidak mahu menggunakan cawan penyukat.
Anda ingin membeli periuk nasi yang ada di dalam bajet anda. Ramai yang kagum dengan ciri-ciri periuk nasi tetapi lupa harga yang dipaparkan. Yang penting pastinya bajet yang bersesuaian dengan anda.
Sesuatu yang lain yang perlu dipertimbangkan apabila mencari periuk nasi yang tepat adalah melihat kepada jenis kedalamannya. Ramai lebih suka model yang diperbuat daripada aluminium atau keluli tahan karat dengan salutan non stick untuk pembersihan yang mudah. Mungkin ada juga yang lebih suka kuali semula jadi yang diperbuat daripada arang atau tanah liat tanpa lapisan tiruan.
Pastikan anda mempunyai ruang yang cukup untuk menempatkan periuk nasi seperti membuka dan menutup tudung. Selain itu, palam elektrik yang berdekatan juga perlu dilihat bagi memudahkan urusan menggunakan periuk nasi.
Lihat pada bahagian periuk nasi yang ingin dibeli. Pastikan anda membeli periuk nasi yang mudah dibersihkan. Apatah lagi semakin banyak warna yang berlainan yang boleh dipadankan dengan reka bentuk semasa dan pilihan anda.
Kebanyakan periuk nasi datang dalam tiga saiz utama. Mungkin ada yang mempunyai kapasiti yang lebih kecil atau lebih besar sedikit. Namun kebanyakannya mempunyai tiga saiz utama iaitu tiga, lima serta sepuluh cawan. Satu cawan bersamaan dengan 8 auns. 1 cawan beras akan membuat kira-kira 1.5 hingga 2.5 cawan nasi atau nasi kukus. Perlu diingat ini adalah hanya anggaran purata. Ia juga bergantung pada jenis-jenis beras yang anda gunakan atau jumlah air yang boleh memainkan peranan yang penting kepada keputusan.
Sumber gambar : 123 royalty free
Jika anda mencari BARANGAN SEGAR, boleh klik DISINI.