Peminat pasta boleh cuba 3 resipi ini. Gerenti sedap dan mudah pulak tu.
Sesekali layan masakan ala barat pun best. Bosan juga asyik makan nasi kan Lagi pula, bila masak pasta tak perlu lauk sampingan lain. Semua dah masuk dalam situ. Mudah.
Boleh cuba tiga jenis pasta yang simple tapi sedap ini untuk hidangan keluarga.
Panaskan air di dalam periuk hingga mendidih dan masukkan minyak zaitun ke dalamnya.
Masukkan spageti dan biar selama 6-8 minit. Angkat, toskan dan lalukan di bawah air biasa. Ketepikan.
Seterusnya panaskan minyak zaitun dan tumis bawang putih hingga naik bau dan sedikit perang. Masukkan brokoli cincang dan kiub ayam, gaul hingga sebati.
Kemudian masukkan brokoli yang dipotong kasar. Gaul seketika. Tutup api dan masukkan spageti yang sudah dimasak tadi.
Gaul sebati dan masukkan pula keju parmesan. Perasakan dengan garam dan serbuk lada hitam secukup rasa.
Angkat dan sedia untuk dihidangkan. Boleh masukkan sedikit potongan cili api jika mahukan rasa pedas.
Spageti merupakan salah satu jenis pasta yang berasal dari Itali. Di Malaysia, pelbagai reisipi telah diolah untuk disesuaikan dan memenuhi cita rasa dan selera rakyat Malaysia. Antaranya penghasilan menu Spageti Tomyam.
Resipi Spageti Tomyam perkongsian daripada Elle Izani Ellanie ini menampilkan cita rasa dua negara iaitu Itali dan Thailand. Menurutnya, resipi ini adalah inspirasi daripada Khairul Aming dan menggunakan bahan-bahan yang sedia ada di rumah sahaja. Ternyata ianya tampak begitu menyelerakan. Jom kita buat.
Mi goreng basah ini selalu jadi pilihan menu untuk dihidangkan kepada tetamu datang beraya. Cuma masalahnya, hidangan ini tak boleh dibiar lama. Kalau tak dimakan terus, kuah akan diserap dan mi jadi kembang. Bila dah begini, rasanya akan kurang sedap.
Sebenarnya untuk memastikan mi goreng basah ini kekal basah dan berkuah ada caranya. Kalau ikut tip yang dikongsi oleh Riana Samad, masak mi basah awal pun tiada masalah. Mi ini akan kekal berkuah likat.
Tip buat mi basah tak kembang, kuah tak serap
Bahan-bahan
1 bungkus mi kuning – rendam dan tos
3 biji bawang putih & 4 biji bawang merah -kisar
1/2 sudu cili giling
Secubit asam jawa
Sotong, bebola ikan, daging – hiris
1 biji bawang besar – hiris
1 biji tomato – potong 4
5 sudu sos cili,
5 sudu sos tomato
5 sudu sos tiram
Kicap manis
Sayur
Cara membuat
1. Tumis bawang kisar sehingga kekuningan. Kemudian masukkan cili giling dan asam jawa. Tumis lagi sampai masak dan naik bau wangi
2. Masukkan semua sos, tumis lagi sampai pecah minyak. Selepas itu masukkan sesuku cawan air baru kemudian masukkan udang daging dan bebola. Tumis lagi sampai masak.
3. Masukkan pula buah tomato, sayur bawang besar dan cili.
4. Masukkan mi dan kacau rata. Sambil itu boleh masukkan kicap dan serbuk perasa.
6. Bila me hampir masak, masukkan tauge jika suka. Bila dah sebati tutup api.
TIP EKSTRA
Sebelum letak garam dan gula rasa dulu kerana mi itu sendiri dah masin. Selain itu kicap, sos cili tomato dan tiram tadi sudah cukup untuk memasin dan maniskan mi. Lebih-lebih lagi kalau guna cili boh segera. Memang dah sedia masin.
Air jangan banyak sebab nanti mi jadi kembang dan kuahnya akan kering.
Kalau air cuma sesuku cawan, mana nak jadi basah dan berkuah mi? Ok ni tipnya, sos tomato, cili tiram kena banyak. Jangan kedekut sos ya. Sos inilah yang memekatkan mi bukan air.
Di hujung minggu, anda pastinya tercari-cari menu istimewa yang nak dihidangkan buat suami dan anak-anak. Jika biasanya hidangan nasiyang disajikan, apa kata hari ini anda cuba masak Bihun Sup Utara. Resipi original sebab lengkap dengan sambal merah dan bihunnya pun berwarna kuning. Nak masak pun mudah. Malah sup tulangnya juga sangat enak. Jom cuba resipi perkongsian saudari Zaini Talib. Pasti puas hati.
Air secukupnya – hingga menutup daging dalam periuk. Jika nak lebih banyak kuah, lebihkan bahan-bahan lain juga.
Garam dan perasa secukupnya
CARA MEMASAK SUP TULANG: 1. Masukkan semua bahan ke dalam periuk dan masukkan air. Rebus hingga daging empuk. 2. Kemudian masukkan garam dan perasa dengan secukupnya. 3. Jika suka, selepas sup siap dimasak boleh masukkan bawang merah dan bawang putih goreng ke dalam kuah sup. Ia bertujuan menjadikan sup lebih sedap. Jika tidak suka, boleh abaikan. 4. Untuk menghidang, masukkan bihun ke dalam mangkuk bersama bahan-bahan sampingan. Tuang sup dan letakkan sambal merah. Nikmati panas-panas.
BAHAN CABAI / SAMBAL MERAH:
Cili kering siap kisar @ cili boh @ cili siap kisar
Sedikit bawang putih tumbuk
Sedikit bawang merah tumbuk
Asam keping @ air asam jawa @cuka secukupnya
Garam dan gula secukup rasa
CARA MEMASAK SAMBAL MERAH:
Tumis bawang seketika kemudian masukkan cili. Masak hingga pecah minyak.
Masukkan asam keeping, asam jawa atau cuka dengan secukupnya. Tambahkan gula garam serta gula secukup rasa.
Jika tidak mahu menggunakan gula, boleh gantikan dengan sedikit sos cili. Kacau rata dan angkat.
Kajian menunjukkan teh daun jambu batu mampu merencatkan virus H1N1 hingga 5 kali lebih kuat daripada teh hijau. Ketahui cara penyediaannya untuk bantu rawat influenza secara semula jadi.