Nikmatnya Boku Pandan Ni Makan Ketika Sejuk

Share

Minum petang hari ni nak sesuatu yang fresh dan sejukkan tekak. Jom kita buat boku pandan ni .Segar udara lepas hujan, santai-santai di waktu petang dengan menu simple. Memang kena makan sejuk sejuk,barulah nikmat.

BOKU PANDAN

Bahan-bahan:

5gm agar-agar serbuk-BELI ONLINE DI SINI

2 cawan air/air kelapa muda

1/4 cawan gula

Sedikit pewarna hijau-BELI ONLINE DI SINI

Sedikit emulco pandan

1/4 cawan sagu-BELI ONLINE DI SINI

1 mangkuk besar air

2 cawan susu segar/susu cair

2-4 sudu besar susu pekat (ikut citarasa)

Ais batu #zida2004

Isi kelapa muda

 

Cara memasak:

1.Masak agar-agar bersama 2 cawan air, gula, pewarna hijau dan emulco pandan hingga mendidih. Jika nak tambah daun pandan pun boleh.

2.Tuangkan ke dalam bekas. Biarkan sejuk dan membeku.

3.Masak 1 mangkuk air hingga mendidih. Masukkan sagu dan sedikit pewarna hijau. Masak sagu sehingga jernih. Tapis dan buang air sagu. Lalu dan bilas sagu untuk membuang lebihan kanji.

4.Potong agar-agar yang telah beku ke bentuk kiub kecil. Isi kelapa dihiris nipis.

5.Satukan ais batu, susu segar/ susu cair dan susu pekat ke dalam bekas besar. Kacau hingga sebati. Kemudian masukkan pula agar-agar, sagu dan kelapa muda. Sedia untuk dinikmati.

Siap untuk dihidang.

Kredit:#norfazidagda

 

IKLAN