Minum petang hari ni nak sesuatu yang fresh dan sejukkan tekak. Jom kita buat boku pandan ni .Segar udara lepas hujan, santai-santai di waktu petang dengan menu simple. Memang kena makan sejuk sejuk,barulah nikmat.
1.Masak agar-agar bersama 2 cawan air, gula, pewarna hijau dan emulco pandan hingga mendidih. Jika nak tambah daun pandan pun boleh.
2.Tuangkan ke dalam bekas. Biarkan sejuk dan membeku.
3.Masak 1 mangkuk air hingga mendidih. Masukkan sagu dan sedikit pewarna hijau. Masak sagu sehingga jernih. Tapis dan buang air sagu. Lalu dan bilas sagu untuk membuang lebihan kanji.
Ads
4.Potong agar-agar yang telah beku ke bentuk kiub kecil. Isi kelapa dihiris nipis.
5.Satukan ais batu, susu segar/ susu cair dan susu pekat ke dalam bekas besar. Kacau hingga sebati. Kemudian masukkan pula agar-agar, sagu dan kelapa muda. Sedia untuk dinikmati.
Jom buat kulit Popia Basah secara homemade. Siapa tak suka makan popia basah kan? Sangat enak. Kulitnya agak berbeza dengan popia biasa. Jom kita lihat cara-cara pembuatannya menerusi resipi perkongsian dari blog jujuza.blogspot.my. Lebih berbaloi bila buat sendiri.
CARA BUAT KULIT POPIA BASAH & RESIPI SOS YANG SEDAP
CARA MEMASAK: 1. Satukan semua bahan dan masak sos menggunakan api kecil sehingga likat. Sejukkan dan boleh disapu pada popia.
BAHAN INTI:
Sengkuang | diparut halus
Lobak merah | diparut halus
Kacang goreng tumbuk secukupnya
Tauge jika suka – dicelur seketika
CARA-CARA:
1.Setelah sengkuang dan lobak merah diparut. Perah bagi mengeluarkan airnya. Begitu juga dengan tauge. Ia bertujuan bagi mengelakkan popia menjadi lembek dan terlalu basah.
Biskut mazola sekarang ni ada macam-macam bentuk. Tapi yang paling legend mestilah yang bentuk bulat siap berkacang di atasnya. Jom try buat. Nanti nak raya boleh buat.
Caranya
1. Satukan bahan kering iaitu kacang, gula aising, tepung gandum dan garam. Kacau sebati.
2. Kemudian masukkan minyak sedikit demi sedikit dan gaul sehingga menjadi doh.
3. Bentukkan mengikut acuan kesukaan. Sapukan kuning telur dan hias dengan lebihan kacang.
4. Bakar pada suhu antara 160°C hingga 180°C selama 20 minit.
Kalau biasa kaswi berperasa gula Melaka tapi kali ni Sabarina Saharani berkongsi resipi kuih kaswi dengan keeenakan rasa dan kewangian daun pandan. Sedap bukan main lah.
Kuih tradisi ni wajib makan dengan kelapa parut, best buat makan sarapan dan minum petang ni. Kenapa namanya gedik, hihi aje tukang masaknya aje yang tahu..
KASWI PANDAN LEMAK GEDIK
BAHAN-BAHAN :
1 cawan tepung gandum
1 cawan tepung ubi kayu
1 sudu mkn Tepung beras
1 cawan santan
1 1/2 cawan air daun pandan(3 helai)
3/4 cawan gula pasir (sapa suka manis 1cwn)
1/2 sudu teh air kapur
1/2 sudu teh garam
1 biji telur Pewarna hijau
Kelapa parut (putih sahaja)+secubit garam-kukus sekejap supaya kelapa tahan lama
CARA MEMASAK :
1. Satukan kesemua bahan, kisar dengan mesin pengisar agar tidak berketul.
2.Tapis dan tuang adunan ke dalam loyang yang telah disapu minyak.Kukus selama 30 minit.
3. Sejukkan. Potong dan golekkan ke dalam kelapa parut tadi.
Puding mangga susu ini sesuai sangat disediakan ketika ini memandangkan buah mangga banyak dijual sekarang.Paduan mangga segar yang manis bersama rasa lemak susu memang...