Ada orang suka masak sup reneh begitu sahaja, Ada juga yang suka menumiskan bahan-bahan. Kalau nak buat stail mamak yang pekat boleh guna rempah sup. Lagi kaw rasanya, hirup terasa rempah ratusnya.
SUP AYAM PEKAT
Bahan-bahan:
1 mangkuk ayam -bahagian bertulang (kalau banyak ayam kena guna dua paket serbuk rempah sup)
1 paket rempah sup
1 paket 4 sekawan
Sup bunjut
1 biji bawang besar
Bawang putih-tumbuk
Halia -tumbuk
Tomato-dipotong dadu
Ubi kentang
Minyak secukupnya
2 mangkuk air
Garam secukupnya
Serbuk perasa secukupnya
Daun sup
Bawang goreng
Cara memasak:
Saya tak guna blender sebab saya lagi suka potong macam ni. Hiris sebiji bawang besar senipisnya.Panaskan 3 sudu minyak masak langsung tumiskan bawang dan 4 sekawan. Masak sehingga layu.
2.Kemudian untuk bawang putih dan halia, saya suka tumbuk lumat. Kemudian masukkan ke dalam masakan, kacau sehingga naik bau harum.
3.Kemudian masukkan sebiji tomato merah yang dipotong dadu. Kacau sehingga tomato lembik.
4.Masukkan serbuk rempah sup dan sedikit air, kacau sebati.
5.Masukkan ayam.
Ads
6.Gaul rata.
7.Masukkan dua mangkuk air.
Campakkan bunjut sup.
9.Masukkan ubi kentang. Tutup periuk. Saya biarkan sup direneh selama 30 minit pada suhu api kecil.Sehingga sup dah mendidih masak, boleh perasakan dengan garam dan sedikit kiub pati ayam.
Ads
10.Sedia untuk dihidang, taburkan daun sup dan bawang goreng.
Korang tahu tak kekacang boleh jadi sajian hidangan yang enak. Selain kacang tanah kekacang seperti pistachio, badam, kacang kuda dan lain-lain memang lemak dan lazat bila dimasukkan dalam bahan ramuan.
Sajian berasaskan sumber lemak tak tepu yang kaya dengan serat, vitamin E, omega 3 yang terkandung dalam kacang memang istimewa sekali. Ikuti resipi sihat ni darin Chef dan tenaga pengajar Kagumas Culinary Academy, Seksyen 19 Bandar Baru Bangi yang diasaskan oleh Tn. Hj Harun Nordin ini
1.SKEWED CHICKEN WITH SPICY PEANUT SAUCE
BAHAN-BAHAN :
250gm dada ayam | dipotong dadu
2 biji lada benggala | dipotong dadu
4 batang lidi sate
Bahan perapan :
½ cawan madu
4 sudu makan kicap cair/pekat
2 ulas bawang putih | dicincang halus
2.5 sm halia | dicincang halus)
¼ sudu teh garam
½ sudu teh daun parsli
2 sudu makan minyak zaitun
Bahan sos kacang berempah :
5 sudu makan mentega kacang
4 sudu makan air
1 sudu makan minyak bijan
3 sudu makan kicap manis
1 ½ sudu kecil serbuk cayenne
1 ½ sudu teh serbuk cili
¼ sudu kecil gula
1/2 sudu teh lada hitam
Garam secukup rasa
CARA MEMASAK : 1. Campurkan kesemua bahan perapan, kacau sebati. 2. Gaulkan dengan ayam yang telah dipotong dadu. 3. Perapkan selama dua jam sehingga bahan perapan sebati dengan ayam tersebut. 4. Cili benggala dipotong dadu dan dicucuk secara berselang seli dengan ayam yg diperap tadi 5. Letakkan ayam dan cili benggal yang telah dicucuk lidi sate ke atas pemanggang, dan panggang selama 15 minit. Cara membuat sos kacang berempah : 6. Cairkan mentega kacang dengan sedikit air. 7. Campurkan minyak bijan, kicap manis dan serbuk cayenne serta serbuk cili. 8. Gaul semua bahan sehingga sebati, perasakan dengan garam, gula dan lada hitam. 9. Sedia untuk dihidangkan
Saiz hidangan : 1-2 orang Waktu memasak :20 minit Cara memasak : Panggang Jenis masakan :Ala sate tetapi dengan ramuan barat Keistimewaan : Daging dipanggang dengan sos berempah ramuan barat Anggaran kos : RM 8
Info Chef: Menu sihat menggunakan minyak zaitun dan ayam tanpa kulit. Penggunaan mentega kacang memberikan rasa yang lazat
2. STEAM SEABASS WITH JAPANESE TOFU & PISTACHIO
BAHAN-BAHAN :
1 ekor @ 450gm siakap | dibersihkan dan lapkan kering
Garam secukup rasa
50gm halia | dihiris halus
Daun bawang secukupnya | dihiris halus
140gm tofu Jepun (sebungkus) | dihiris bulat
200gm pistachio panggang | buangkan selaput dan kulit
2 sudu makan minyak masak
CARA MEMASAK : 1. Perasakan ikan siakap dengan garam. 2. Letakkan halia, daun bawang dan tofu di atas pinggan, letakkan ikan siakap di atasnya. 3. Baki halia dan daun bawang ditaburkan lagi atas ikan. 4. Panaskan air di dalam kuali hingga mendidih. 5. Letakkan redai di atas air mendidih, tutupkan dan stimkan selama 8-10 minit. Padamkan api 6. Buangkan lebihan air yang jatuh di atas ikan 7. Campurkan dengan kicap soya, gula dan sedikit minyak dan tuangkan atas ikan. 8. Taburkan dengan kacang pistachio panggang.
Saiz hidangan : 4- 5 orang Waktu memasak :20 minit Cara memasak : Stim Jenis masakan : Ikan kukus Keistimewaan : Sajian mudah dibuat dan enak Anggaran kos : RM 13
Info sihat : Pilih ikan yang berdaging pejal untuk sajian yang enak. Khasiat ikan dan pistachio menjadikan ia sajian yang dipercayai dapat mengurangkan risiko sakit jantung dan tekanan darah tinggi.
3. CHICKEN VEGETABLE WRAP WITH PISTACHIO & CHIC PEAS
BAHAN-BAHAN :
1 sudu makan minyak sayuran
1 biji bawang besar | dicincang halus
1 ulas bawang putih | dicincang halus
3 cawan ayam rebus tanpa kulit dan telah disiat-siat
3 cawan salad ‘iceberg lettuce’ | dicincang
¾ cawan tomato yang didadu
11/2 cawan keju cedar yang diparut
1 cawan pistachio panggang
1 cawan kacang pis hijau | toskan selepas dikeluarkan dari tin
6 keping tortillas (diperbuat dari tepung)
Penggemar makanan organik bolehlah beli kekacang organik ini di Love Earth:
CARA MEMASAK : 1. Pijarkan minyak di dalam kuali dengan api yang sederhana. 2. Masukkan bawang dan masak hingga lembut, kira kira 3 minit. 3. Masukkan bawang putih dan masak, kacau selama seminit 4. Masukkan ayam, kacau dan masukkan garam. Biarkan masak 1 hingga 2 minit. 5. Kemudian letakkan tortilla ditengah dua kertas/tisu gulung yang dilembabkan (paper towels) dan masukkan di dalam ketuhar mikro selama 10 saat untuk melembutkan tortilla 6. Sudukan dengan salad di atas setiap satu kepingan tortilla, kemudian letakkan ayam, sayurr, keju cedar, kacang pis dan pistachio. 7. Gulung dan kerat dua. Sajian siap dihidang.
Saiz hidangan : 5-6 orang Waktu memasak : 20 minit Cara memasak : Tumis Jenis masakan : Kudapan sandwich ala burrito Keistimewaan : Inti yang lebih lemak dengan kacang pis dan pistachio Anggaran kos : RM 5
Info Chef;Kandungan kacang pis dan pistachio dipercayai dapat meningkatkan kadar imunisasi badan dan mengurangkan risiko penyakit darah tinggi. Sajian rendah lemak yang menyihatkan.
4. BEEF STEW WITH PEANUT
BAHAN-BAHAN ;
900gm daging dipotong kiub
3 sudu makan minyak masak
4 kiub stok daging
4 cawan air
1 sudu teh rosemary kering
1 sudu teh selasih /parsli kering
½ sudu teh serbuk lada hitam
3 biji kentang saiz besar | dipotong kiub
4 biji lobak merah | dipotong ukuran 2.5 sm sekeping
4 batang saderi | dipotong 2.5 sm panjang
1 biji bawang besar | dicincang
2 sudu teh kanji jagung
2 sudu the air sejuk
100gm kacang kuda | direneh dan didih
CARA MEMASAK : 1. Di dalam periuk yang besar masakkan daging di dalam minyak masak dengan kepanasan sederhana hingga perang. 2. Kemudian masukkan air ke dalam periuk. Masukkan rosemary, selasih dan lada hitam serta kiub daging dan kacau rata. 3. Biarkan mendidih dan kemudian kecilkan api ,tutup dan biarkan mereneh selama sejam. 4. Masukkan kentang, lobak merah, dan bawang dan kacang kuda ke dalam periuk, Larutkan tepung jagung dengan 2 sudu teh air dan masukkan ke dalam stew daging. 5. Tutup dan biarkan mereneh lagi sejam. 6 .Sajian siap dihidang
Saiz hidangan : 4-5 orang Waktu memasak : 2 jam Cara memasak : Tumis, didih dan reneh Jenis masakan : Lauk utama stew daging Keistimewaan : Stew daging berperisa dengan ramuan yang sebati meresap dalam daging Anggaran kos : RM 40
Info Chef: Sajian ini mengandungi kacang kuda yang mempunyai kandungan serat dan boleh membantu penghadaman dan system penceranaan.
5. COCONUT ALMOND SMOOTHIE
BAHAN-BAHAN :
1 1/4 cawan susu lemak rendah
1/2 cawan air kelapa
24 biji badam
1 1/2 sudu madu
2 sudu makan nata de coco
2 cawan ketulan kiub ais
CARA MEMASAK : 1. Masukkan kesemua bahan ke dalam mesin pengisar dan kisar hingga halus. 2. Smoothie sedia untuk dinikmati
Saiz hidangan : 2 orang Waktu memasak : 8 minit Cara memasak : Kisar Jenis masakan : Minuman dan ‘dessert’ Keistimewaan : campuran badam , air kelapa dan susu menjadikan ia ‘dessert’ mengenyangkan Anggaran kos : RM 8
Info Chef :Badam mengandungi lemak sihat , serat, protein , magnesium dan vitamin E . Khasiat badam dipercayai dapat membantu mengurangkan kolestrol, tekanan darah dan juga gula darah.
RESIPI :Chef Mohd Kamarul bin Ariffin, Chef Nurmasshariza bt. Maskahawi, Chef Muhammad Izzat Amani bin Jamaludin Amini, Chef Muhammad Akmal Danial bin Abdul Rahim
TERIMA KASIH :TN HJ HARUN NORDIN, Kagumas Culinary Academy, Lot 18, Jalan 9/3, Taman IKS, Seksyen 19, Bandar Baru Bangi, Selangor. Emel :kagumas@yahoo.com.my. Laman web : http ://www.kagumas.com.my
Ayam Cili Kering, resipi yang wajib anda masuk dalam senarai menu minggu ini. Ayam yang digoreng garing, disalut dengan kuah rempah pedas ni memang heaven bila makan dengan nasi putih panas-panas. Bau tumisan dia pun dah buat perut berkeroncong! Sesuai dimakan seisi keluarga. Jom cuba.
AYAM CILI KERING
Bahan-bahan:
1 ekor Ayam | digoreng bersama kunyit dan garam
1 biji Bawang Besar | dihiris
1 inci Halia | dihiris
2 sudu besar Chili Flakes
2 sudu besar Rempah Kari
3 sudu besar Sos Cili
2 sudu besar Sos Tiram
2 sudu besar Kicap Manis
100ml Santan Cair
1 sudu besar Serbuk Cili
Daun Ketumbar
2 biji Buah Tomato | dipotong dadu
Sedikit garam
Bahan Kisar:
1 biji Bawang Besar
6 ulas Bawang Putih
Cara Memasak:
1. Panaskan minyak, kemudian masukkan daun kari. Bila dah naik bau, masukkan bawang besar lalu tumis hingga naik bau dan garing.
2. Kisar bawang merah dan bawang putih. Tambahkan sedikit air dan kisar hingga halus.
3. Kemudian, masukkan bahan kisar tadi dan tumis hingga garing.
4. Masukkan serbuk kari, serbuk cili dan chili flakes. Gaul sebati.
5. Kemudian masukkan tomato dan tambahkan sedikit air dari blender tadi. Tumis dua tiga kali untuk pastikan rempah masak elok.
6. Masukkan sos cili, sos tiram dan gaul sebati.
7. Masukkan sedikit air dan tambahkan garam.
8. Masukkan ayam yang telah digoreng dan gaul rata.
9. Tambahkan kicap manis dan santan cair. Gaul dan biarkan mendidih.
10. Masukkan halia dan gaul rata.
11. Kemudian boleh taburkan daun ketumbar.
TONTON VIDEO PENUH DI SINI:
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Selalu masak asam pedas ikan, daging tapi asam pedas ayam jarang orang buat. Malah ada yang kata pelik. Cuma bagi orang Johor ini menu biasa.
Bagi yang nak cuba asam pedas ayam ini boleh ikut perkongsian Amoy Sally. Resipi dari orang Johor sendiri.
Bahan-bahan:
1 ekor ayam
4 biji bawang merah -kisar
5 ulas bawang putih -kisar
2 inci kunyit hidup -kisar
1 inci halia -kisar
Lada hitam -kisar
Cili kisar -kuantiti ikut tahap kepedasan yang dikehendaki
2 batang serai -diketuk
Daun kesum -letak banyak lagi sedap
Daun limau
Bendi
Tomato
Cara membuat:
1. Panaskan minyak (kena guna minyak yang banyak) masukkan serai yang diketuk. Tumis sampai naik bau.
2. Kemudian masukkan bahan kisar kecuali cili kisar. Tumis sampai naik bau baru masukkan cili kisar.
3. Tumis lagi sampai cili betul-betul masak dan garing (Pastikan tutup kuali supaya dapur tak kecah).
4. Bila cili dah garing bolelah masuk ayam. Bila ayam dah agak kecut baru masukkan air agak-agak paras ayam.
Kemudian bolehlah masukkan perasa masukkan daun kesum, daun limau, bendi, tomato.
Akhir sekali masukkan air asam jawa.
-Air boleh tambah, banyak mana nak.
-Minyak lebih yang terapung boleh senduk keluar.
Kajian menunjukkan teh daun jambu batu mampu merencatkan virus H1N1 hingga 5 kali lebih kuat daripada teh hijau. Ketahui cara penyediaannya untuk bantu rawat influenza secara semula jadi.