Percaya atau tidak, setiap rumah pasti ada mempunyai mi maggi untuk stok simpanan makanan kering. Tidak kira berapa kerap anda memakan mi maggi, pasti rasanya sangat sedap walaupun hidangan yang simple.

Nikmati Sajian Sihat & Seimbang Dengan Mi Maggi

Nah, sebenarnya anda boleh mendapat khasiat melalui kempen “Sajian Seimbang Tanda Sayang” menggunakan mi Maggi dengan hanya menambah sumber protein dan sayur-sayuran bagi menghasilkan hidangan yang seimbang.

Diinspirasikan daripada Panduan Pinggan Sihat Malaysia (Malaysian Healthy Plate, MHP) yang diutarakan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia, kempen ini untuk menggalakkan para ibu di Malaysia supaya menyediakan hidangan masakan sendiri yang kos efektif dan enak menggunakan mi Maggi.

Nikmati Sajian Sihat & Seimbang Dengan Mi Maggi

IKLAN

MHP yang berasaskan konsep ‘suku suku separuh’, adalah panduan visual yang membantu orang awam menyediakan atau pengambilan makanan seharian secara seimbang.

Hidangan seimbang terdiri daripada ¼ pinggan sumber karbohidrat (nasi, mi, roti, bijirin), ¼ protein (telur, tofu, daging, makanan laut, sumber protein berasaskan tumbuhan) dan ½ sayur-sayuran atau buah-buahan.

IKLAN

Nikmati Sajian Sihat & Seimbang Dengan Mi Maggi

Menurut Pegawai Eksekutif Perniagaan Maggi, Nestle (Malaysia) Berhad, Geetha Balakrishna, kempen Sajian Seimbang Tanda Sayang Maggi bertujuan meraikan semua individu, khususnya para ibu, yang kreatif dalam menyediakan hidangan seimbang yang lazat walaupun sesetengah daripada mereka berdepan dengan kekangan waktu dan kewangan.

IKLAN

Nikmati Sajian Sihat & Seimbang Dengan Mi Maggi

Pada majlis pelancaran kempen ‘Sajian Seimbang Tanda Sayang’ Maggi yang diadakan di Dapur Masak Masak Maggi, selebriti tv Sheila Rusly menunjukkan resipi masakan mi maggi kegemaran yang diinspirasikan dari negara seberang, iaitu Mi Soto Ambungan menggunakan mi Maggi perisa Ayam.

Nikmati Sajian Sihat & Seimbang Dengan Mi Maggi

Untuk maklumat lanjut tentang kempen Sajian Seimbang Tanda Sayang Maggi, layari laman web di  https://www.maggi.my/ms/aktiviti-maggi/sajian-seimbang-tanda-sayang/  

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI